logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer restartuje się po 25 minutach, BIOS zawiesza się, Windows nie ładuje się

slawek1614 27 Lip 2007 17:50 2954 7
REKLAMA
  • #1 4120259
    slawek1614
    Poziom 10  
    Kiedy włączam komputer, windows się włącza i wszystko działa, ale po upływie 25 min komputer sam się restartuje. Kiedy zrobi się tak parę razy, to Windows nie się ładuje, tylko wyświetlają się jakieś napisy. Albo jak się ładuje bios to stanie i nic się nie dzieje. Nie wiem co to może być, bardzo proszę o pomoc.

Poprawiłam temat postu jak i sam post.
    Proszę pisać zgodnie z zasadami ortografii i interpunkcji języka polskiego.
    Poza tym, proszę przestrzegać regulaminu.
    charm_spider
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4120336
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    Przede wszystkim tu:
    http://sjp.pwn.pl/
    Spróbuj też tu:
    www.wrozki.p
  • #4 4149229
    weryfany
    Poziom 27  
    Ocena: 148
    Objawy jak by bios restartował z powodu wysokiej temperatury procesora (kiedyś miałem podobny przypadek i objaw)
  • REKLAMA
  • #5 4151458
    -=OLI=-
    Poziom 11  
    Był jakiś wirus, który sam wyłączał komputer.
    "Ssaser" się wabił jak się nie mylę.
  • #6 4152132
    kretul
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    -=OLI=- napisał:
    Był jakiś wirus, który sam wyłączał komputer.

Ale on ubijał usługę RPC i to wyświetlało okienko że system się zamknie za 60 sekund.

Natomiast tutaj może być wiele problemów - może zasilacz daje niestabilne napięcie? Może RAM jest uszkodzona? Czy wychodzą białe napisy na niebieskim tle? Jeśli tak to mniej więcej jakie?
  • REKLAMA
  • #7 4153414
    mpiekacz
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    ja tak miałem jak zasilacz mi padał....
  • #8 4156424
    k0niu
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    na początek radzę sprawdzić temperatury najlepiej SpeedFan lub Everest home edition, programy darmowe i łatwe do ściągnięcia, najlepiej włącz je na początku i robiąc coś innego na kompie co jakiś czas zaglądaj na wskazania, nie powinno być więcej jak 70stC

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer uruchamia się poprawnie, jednak po około 25 minutach następuje samoczynny restart. Po kilku takich restartach system Windows przestaje się ładować, pojawiają się nieczytelne napisy, a BIOS zawiesza się podczas ładowania. Możliwe przyczyny to przegrzewanie się procesora, co powoduje restart BIOS-u, uszkodzony lub niestabilny zasilacz, wadliwa pamięć RAM lub infekcja wirusowa (np. Ssaser), która może wywoływać awarie systemu. Zaleca się monitorowanie temperatury procesora za pomocą programów takich jak SpeedFan lub Everest Home Edition, aby sprawdzić, czy temperatura nie przekracza 70°C. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na ewentualne komunikaty błędów na niebieskim tle oraz stabilność napięć zasilacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA