logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG Flatron L1715S - brak zasilania po wymianie kontrolera FAN i MOSFET 7N60B

fredrikson 27 Lip 2007 20:44 9712 9
REKLAMA
  • #1 4120763
    fredrikson
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Męcze się z tym monitorem juz miesiąc i ręce mi opadają dlatego proszę o pomoc. Na początku monitor byłcałkiem martwy po podłączeniu do sieci. Poczytałem na forum i wymieniłem kontroler FAN. Po wymianie ożywiła się dioda,nastepuje mignięcie po włączeniu do sieci i ciemno. Nastepny element do wymiany to MOSFET 7N60B. Po wymianie tranzystora dalej zasilacz nie działa. Napięcie stałe 307V jest. Gdy wyłączam monitor z sieci to zapala się dioda i rozjaśnia sie na chwile obraz. Proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • LG Flatron L1715S - brak zasilania po wymianie kontrolera FAN i MOSFET 7N60B zasilacz_1775.jpg (54.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4123249
    pjp
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Masz uszkodzony obwód inwentera ,po odwrotnej stronie modułu zasilacza masz dwa układy powierzchniowe ,przegrzewają się
    pjp
  • #3 4123823
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6858
    schemat masz na
    http://eserviceinfo.com/downloadsm/18393/LG_L1715S.html

- wymien profilaktycznie opory w zrodle polowego(niskoomowe) R111
    - tak samo elektrolity we wtornym
    - optrona zasilacza

1. najpierw sprawdz sam zasilacz
    2...potem przejdz do inwertera na BIT3105/byla tz wer. z OZ960GN

w zal. schemat zasilaczy * 2-wie ver.
    Załączniki:
    • 106_L1752S-...L1952.rar (402.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 26_LCDLGL17___.rar (313.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 4128436
    jasiubest
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Mam taki sprawny zasilacz nowy z przedsprzedażnego monitora na matryce tanio jakieś 40 PLN + ewentualna wysyłka jeżeli jesteś zainteresowany to jaspoz1(małpa)wp.pl
  • #5 4142026
    Baniapoz
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Czy w modelu L1730s jest taki sam zasilacz jak w modelu L1715s
  • REKLAMA
  • #7 4190735
    fredrikson
    Poziom 12  
    Wymieniłem zasilacz i monitor ruszył. Zauważyłem jednak dziwne zjawisko- mianowicie od czasu do czasu gdy monitor się wygasi zaczyna migać na zielono dioda i nie można wzbudzić ani wyłączyć monitora. Pomaga dopiero restart - wyjęcie wtyczki z kontaktu. Może to objaw jakiejś innej usterki:?:.Poza tym wydaje mi się, że jakość obrazu jest nie do przyjęcia. Widać na obrazie jakby "odbicia" cos podobnego jak w tv odbieranego z anteny. Moze to wina slabej karty (TNT2) albo ten typ tak ma.
  • #8 4237898
    strikerbest
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Cienie nie są możliwe w LCD'kach. Co się tyczy mrugania diody jest to dość typowa usterka o której wspomniano już wcześniej. Uszkodzone są invertery od strony druku. W autoryzowanym centrum serwisowym te usterki naprawiane są na zasadzie wymiany całego modułu zasilania.
  • REKLAMA
  • #9 4254294
    fredrikson
    Poziom 12  
    Cienie są faktem - zobacz załączone zdjęcie obrazu z monitora.
    To napewno jakaś usterka, poniewaz podłączałem ten monitor pod inny komputer i było to samo.
    LG Flatron L1715S - brak zasilania po wymianie kontrolera FAN i MOSFET 7N60B
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #10 4260449
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Te cienie to przez kiepskiej jakosci kabel sygnalowy, wymien na porzadny a znikna

Podsumowanie tematu

✨ Monitor LG Flatron L1715S po wymianie kontrolera FAN i tranzystora MOSFET 7N60B nadal nie uruchamiał się poprawnie – zasilacz nie działał mimo obecności napięcia 307V. Wskazano uszkodzenie obwodu inwentera, szczególnie elementów powierzchniowych po odwrotnej stronie modułu zasilacza, które mogą się przegrzewać. Zalecane było sprawdzenie i ewentualna wymiana elementów takich jak rezystory niskoomowe (R111), elektrolity we wtórnym obwodzie oraz optoizolator zasilacza. Schemat zasilacza dostępny był pod wskazanym adresem. Po wymianie całego zasilacza monitor zaczął działać, jednak pojawiły się problemy z migającą zieloną diodą i niemożnością wzbudzenia lub wyłączenia monitora bez odłączenia zasilania. Dodatkowo zauważono efekt „cieni” na obrazie, który początkowo był kwestionowany jako niemożliwy w LCD, lecz potwierdzony zdjęciem. Przyczyną artefaktów obrazu okazał się słabej jakości kabel sygnałowy, którego wymiana rozwiązała problem. Miganie diody i problemy z inwerterem są typowymi usterkami, które w serwisach autoryzowanych naprawiane są przez wymianę całego modułu zasilania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA