logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kocioł Ulrich ? Czy warto c.o. z kominkiem ?

macrynki 27 Lip 2007 21:08 3329 1
REKLAMA
  • #1 4120845
    macrynki
    Poziom 2  
    Witam !
    Będę wymieniał instalacje c.o. w starej kamienicy, mieszkanie 107m2 wys .3,15m. Polecono mi kocioł Ulrich Wandich Futura+ 24kW. Czy jest to dobra relacja jakość-cena. Nie ukrywam, że liczę się z kosztami. Planuję też kominek w którym palić chce w weekendy. Czy warto z płaszczem wodnym np.Zestaw promocyjny kominek wodny Aquafire INSERT AI 21 i kocioł gazowy WA24 ?
  • REKLAMA
  • #2 4121245
    dzikamysz
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    Jeżeli liczysz się z kosztami to nie wiem jak chcesz zaoszczędzić montując kominek z płaszczem wodnym. Nie wiem czy wiesz ale kominek nie może być podłączony bezpośrednio do instalacji tylko musi być odseparowany wymiennikiem. Sam koszt dodatkowych urządzeń to jakieś 1000-1500 złotych. Już nawet nie wspominam o koszcie samego kominka. Co do pieca słyszałem różne opinie, najczęściej powtarzająca się wśród instalatorów to taka że po pierwszym wybuchowym zapłonie skrzywia się turbina i piec zaczyna warczeć. I jeszcze jedno to ani japoński ani niemiecki produkt. A jaki ? sam się domyśl.
REKLAMA