Ja też mam Makroterm. Też tzw pełny zestaw jaki oferowali. Szkoda tylko że taki producent uznany a nie robi kominków na układ zamknięty. Mają tam co prawda ten swój podwójny układ kombinowany czyli c.o i c.w.u w zamkniętym a płaszcz kominka w otwartym (zawsze to coś) ale jednak dochodzą nam ceregiele z naczyniami wzbiorczymi, drugą pompą i bardzo drogim wymiennikiem płytowym wymagającym okresowego czyszczenia i odkamieniania najrzadziej raz na 2 lata... Dmuchawa może irytować ale zwiększa niebywale sprawność kominka, dynamikę grzania i skutecznie dopala drewno w przyp. gdy się jakieś niezbyt dosuszone trafi. W klasycznym będzie się tliło, dymiło i zgaśnie. Samo zaś rozpalenie kominka i zagrzanie do temp. roboczej jest faktycznie błyskawiczne dzięki niej. Zwłaszcza w dni takie jak mamy obecnie kiedy ciężkie, wilgotne powietrze w połączeniu z całkowitym brakiem wiatru skutecznie ograniczają ciąg zimnego jeszcze komina.
U mnie o Makrotermie zadecydowało wyposażenie - na pierwszy rzut oka straszą cenami ale jak policzyłem konkurencyjną Lechmę to wyszła i tak 600zł drożej (za akcesoria typu sterownik, stojak itp wołają sporo). Nie bez znaczenia pozostały opinie na różnych forach ludzi użytkujących Lechmę... że cyrki z gwarancjami robią jak się zestaw samemu składa z innych, może nawet lepszych a przede wszystkim tańszych komponentów ale nie zakupionych u nich wraz z kominkiem, podważają fachowość instalatorów innych niż ich przedstawiciele w przyp. awarii czy problemów z grzaniem i "umywają ręce" od odpowiedzialności... No i opisane 2 przypadki kiedy to po 5 latach eksploatacji kominek pękł... obydwa z płaszczem.
Cenowo też są "sztywni" i żadnej dyskusji od ceny katalogowej nie było. Na Makroterm bez wielkich targów dostałem 10% upustu od ceny katalogowej u pierwszego przedstawiciela/dystrybutora do jakiego zawitałem co sprawiło iż cenowo był jeszcze atrakcyjniejszy niż Lechma...
Sterownik jest bardzo logiczny i prosty w obsłudze a jednocześnie bardzo rozbudowany (sterowanie kilkoma pompami obiegowymi, przepustnicą powietrza, wentylatorem i wszelkimi innymi ustrojstwami jakie docelowo pod niego podłączymy. Ma nawet możliwość sterowania pompami solarnymi a solary właśnie zamierzam docelowo zakładać jak tylko fundusze pozwolą. Zasobnik dwuwężownicowy już jest bo i tak był potrzebny pod kominek, instalacja cała po dach jest brakuje reszty minus sterownik kosztujący ok 700 zł bo spokojnie poradzi sobie ten od kominka.
Ale jak wspominałem - wielki minus za brak wkładów pod układ zamknięty.
Kaszpir77 napisał: ednak ma dla mnie jedną wadę (przynajmniej egzemplarz, który znam - nie wiem jak jest teraz). Powietrze do spalania jest tłoczone i dozowane przez wentylator, tak jak w kotłach np. miałowych. Powoduje to olbrzymi, nienaturalny płomień na początku. Po osiągnięciu temperatury roboczej, gdy dmuchawa się wyłączy masa rozpalonego drewna zaczyna się tlić wytwarzając ogromne ilości dymu do następnego cyklu pracy. Efekt jest wiadomy, a opisy, że powietrze jest kierowane wzdłuż szyby aby uniknąć brudzenia można sobie o kant 4 liter potłuc.
I tu pozwolę sobie zacytować z innego wątku
zulusj23 napisał: Witam,
pragnę poinformować o sukcesie. Instalacja przeregulowana:
- grzejniki w/g tabeli producenta
- pompa kominkowa na pierwszym biegu
- pompa obiego na trzecim biegu.
Stosując się do rad kolegi z forum palę małą ilością drewna ale z intensywnym płomieniem. Efekt:
- gorące kaloryfery
- małe zużycie drewna
- czyste ściany koninka
Wróciła mi wiara, że uda mi się tą maszynerią ogrzać dom.
Miłego kombinowania
Są oczywiście jeszcze branżowe "mercedesy, audi i rolce-roys`y" czyli Spartherm, Jotul czy Dovre ale jak tam zobaczysz ceny...
Jak pierwsze spojrzałem - w sumie bardzo tanie... 1800-1900-2100... później doczytałem że w euro i na dodatek netto