logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemem jest niskie napięcie Vdd płyta Epox 8RDA ?

jang86 28 Lip 2007 13:44 1949 4
REKLAMA
  • #1 4122521
    jang86
    Poziom 2  
    Witam,
    mam dość spory problem

Mam plytę gl Epox 8RDA i 256MB DDR twinMos( 333MHz)
    Problemem jest niskie napięcie Vdd.
    Swego czasu komputer startowal z
    napięciem ok 1,1V, które potem roslo do 1,6V, potem reset komputera i dość stabilne dzialanie.
    Teraz sprzęt się wogóle nie uruchamia, na plycie wyswietla się post Code C1 (czyli problem z pamięcią Ram lub L2 Procka, ale procesor akurat wykluczam).

Może mi ktoś powiedzieć co się stalo i jak na to zaradzić?
    Post code wskazuje na RAM, ale wahania Vdd to raczej coś z chipsetem. Wiem, ż ete Epoxy mają często wadliwe czy szybko psujące się kondensatory, ale wymiana kondensatorów nie wchodzi w grę bo za kasę wydana na naprawę da radę kupić nowe mobo.
    Na moje oko trzeba będzie wymienić plytę glówną, ale prosilbym o rade fachowca, może jest jakiś tańszy sposób:)

Zasilacz to HuntKey 300W, ale przy Codegenie 400W problem jest taki sam.
  • REKLAMA
  • #2 4122578
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Jeśli chodzi o kondensatory, po prostu się im przyjrzyj. Czy są wybrzuszone, wylane, itp. Poza tym, koszt wymiany kondensatorów nie jest porównywalny z wymianą płyty. (Kilka zł, zakładając, że masz lutownicę i potrafisz lutować, albo masz kogoś znajomego kto to zrobi).
  • REKLAMA
  • #3 4122634
    Lestat
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Wiesz co, to że miałeś i masz problemy z napięciem to wina zasilacza. Codegen to shit jakich mało (poczytaj trochę o tym, jest tego sporo na elektrodzie), a HuntKey, co to w ogóle za firma? Pierwszy raz o tym słyszę. Musiało ci pójść jakieś przepięcie lub zwarcie na zasilaniu i pewnie coś na płycie tego nie wytrzymało. Na początek sprawdź kondensatory, i wymień je, jeśli będą wyglądać na zepsute, to naprawdę groszowa sprawa, trzeba tylko wykazać się precyzją przy lutowaniu, żeby nie spalić płyty, no i sprawdź czy się uruchomi na innej kości ramu. A te zasilacze wywal na śmietnik, nie próbuj ich kiedykolwiek do niczego podłączać bo tylko ponownie narazisz się na stratę sprzętu i kasy.
  • REKLAMA
  • #4 4123161
    jang86
    Poziom 2  
    Trzy kondensatory są lekko wybrzuszone u góry.
    Spróbuję je wymienić zobaczymy czy da to jakieś efekty.
    Co do zasilaczy, to HuntKey jest w porządku, trzyma bardzo ładnie napięcia.
    Natomiast Codegen to oczywisty shit, ale to nie mój tylko pożyczony.
    Poprawiłem TJT
  • #5 4123371
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Wymień wszystkie kondensatory które są połączone równolegle z tymi wybrzuszonymi.
REKLAMA