logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Padnięta płyta Epox na nforce 2....sprawa dla specjalistów..

klosek87 09 Lis 2007 09:09 1831 13
REKLAMA
  • #1 4461433
    klosek87
    Poziom 24  
    Ocena: 17
    Witam.
    Odszukałem na zapleczu w pracy płyte główną Epox 8RDA. Na pierwszy rzut oka widać parę spuchniętych kondensatorów...Po podłaczeniu procesora i pamięci płyta wogóle nie startuje. Totalna cisza (nic sie nie rusza). Po wyciągnięciu wszystkiego i próbie odpalenia na sucho jest to samo...Natomiast zauważyłem że jak mam zwarte piny (power on) i włoże wtyczke 20 pinowa z zasilania to w pewnym momencie płyta odpala na chwile.
    Czy mają koledzy jakies rady ??
  • REKLAMA
  • #2 4461452
    edberg
    Poziom 30  
    Ocena: 117
    Jak możesz sie dziwić ze nie startuje bez kondensatorów (lub ze spuchniętymi)
    Zdecydowanie wymień te kondensatory na dobrej jakości i przystosowane do pracy w temperaturze otoczenia 105°
    Zrób to delikatnie druk w takich płytach jest też po między warstwą górna a dolną.
    Jak zmienisz kondensatory to wtedy napisz jaki jest efekt.
    (uwaga jeżeli podłączyłeś płytę pod zasilacz z którym wcześniej współpracowała to on raczej też jest uszkodzony)
  • REKLAMA
  • #3 4461467
    klosek87
    Poziom 24  
    Hmm. Spotkałem się z wieloma płytami ze spuchniętymi kondensatorami i płyta albo się wieszała albo resetowała a nie wogóle była martwa...
    Ale kondki juz wymieniam..
    Pozdrawiam
  • #4 4461476
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    klosek87 napisał:
    Hmm. Spotkałem się z wieloma płytami ze spuchniętymi kondensatorami i płyta albo się wieszała albo resetowała a nie wogóle była martwa...
    Ale kondki juz wymieniam..
    Pozdrawiam
    Uruchamia się, uruchamia, czasem po kilku restartach .... , aż któregoś pięknego dnia odmawia współpracy - miałem takie przypadki :D
  • #5 4461485
    edberg
    Poziom 30  
    Nie każda płyta jest taka sama ale jak widać gołym okiem że jest coś nie tak to należy to bezdyskusyjnie wymienić i dopiero dalej analizować usterkę.Tym bardziej że te kondensatory filtrują napięcie zasilania podzespołów płyty i w momencie dużych zakłuceń lub nawet spadku napięcia stabilizowanego , płyta nie wystartuje lub będzie się wieszać.
    Jakie efekty po zmianie ?
  • #6 4461552
    klosek87
    Poziom 24  
    Linia gdzie były spuchnięte kondensatory wymieniłem. Ale płyta niestety nadal nie reaguje...
  • #7 4461563
    edberg
    Poziom 30  
    Sprawdź czy gniazda zasilania na płycie nie są wypalone , zresetuj bios płyty spróbuj odpalić bez pamięci z głośniczkiem jak zobaczy że nie ma pamięci powinien piszczeć a to już jakiś znak.
  • #8 4461817
    klosek87
    Poziom 24  
    Wymieniłem jeszcze jedną linie kondenstaorów bo wyglądały podejżanie. Ku mojemu zdziwieniu płyta odpaliła i na wyświetlaczu na płycie ukazuje się CI a w głośniczku słychać syrenke. Nie wiem jak to opisać...Próbowałem sciągnąc manual do tej płyty ale strona epox-a chyba coś szwankuje...
    POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #10 4463430
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    Ostatnio z serwerami EPOX dziwne rzeczy się dzieją, ale mam instrukcje od EP-8RDA3+ wyciąłem te kilka stron z "Post code" (w załączniku)
    Załączniki:
    • EPOX(post code)-8rda3+.pdf (87.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 4463585
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    Z serwerami Epoxa muszą dziać się dziwne rzeczy, bo firma jest już oficjalnie zlikwidowana.
  • #12 4465447
    WildHunter
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Az nie moglem uwierzyc ze Epox mogl pasc. Ale faktycznie, nawet na wikipedii o tym pisza. Wielka szkoda. Szkoda mi firmy ktora wyprodukowala najlepsza plyte glowna na swiecie 8Rda6+ pro.
    Plyta opisywana w temacie to jest jej starsza blizniaczka.
    Pozdrawiam.
  • #13 4465459
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kolego klosek87, nic nie dzieje się bez przyczyny. Na miejscu kolegi zajrzałbym do zasilacza.
  • #14 4465470
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 463
    klosek87 napisał:
    Ku mojemu zdziwieniu płyta odpaliła i na wyświetlaczu na płycie ukazuje się CI a w głośniczku słychać syrenke.

Sprawdziłbym jeszcze napięcia zasilania pamięci. Być może musisz jeszcze wymienić klucze (MOSFET) z przetwornicy zasilania Vdimm (taki przypadek już przerabiałem).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z płytą główną Epox 8RDA na chipsecie nForce2, która nie uruchamia się z powodu spuchniętych kondensatorów. Zalecano wymianę kondensatorów na wysokiej jakości, przystosowane do pracy w temperaturze 105°C, z uwzględnieniem delikatności podczas lutowania ze względu na wielowarstwową konstrukcję PCB. Po wymianie kondensatorów płyta częściowo zareagowała, wyświetlając kod POST „C1” i emitując sygnał dźwiękowy, co wskazuje na możliwe problemy z pamięcią lub slotami DIMM. Sugerowano reset BIOS-u, sprawdzenie gniazd zasilania pod kątem uszkodzeń oraz test uruchomienia bez pamięci z głośniczkiem diagnostycznym. Wskazano również na potencjalne uszkodzenia zasilacza oraz konieczność sprawdzenia napięć zasilania pamięci i ewentualną wymianę kluczy MOSFET w przetwornicy Vdimm. Podkreślono, że firma Epox została zlikwidowana, co utrudnia dostęp do oficjalnej dokumentacji i wsparcia technicznego. W dyskusji pojawiły się linki do kodów POST oraz podobnych przypadków na forach zagranicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA