Nie wiem czy pisze w dobrym temacie i w ogole na dobrym forum no ale.. Planuje zrobic domowke i potrzebuje pomocy..nawet nie wiem na razie o co zapytac ;D Moze tak.. chce uzyskac cos mniej wiecej takiego: http://www.youtube.com/watch?v=ffraOSjYw1Y&feature=relmfu (6:23) chodzi mi o te swiecace sciany <jak to jest wgl zrobione?
Ok. UV, jest jakis sposob zeby zolta sciana tez tak zadzialala? Raczej malowanie nie wchodzi w gre :S jakies srodki przezroczyste co tak zrobia? spraye? nie wiem cokolwiek?
Hmm, okej cos wymysle moze.. a ktos mi powie jaka lampe musze kupic zeby byl fajny efekt na imprezie.. hmm nie jestem za bardzo powiedziec jak duzy jest to pokoj ale mysle ze okolo 20 m2
Obecnie produkuje sie pigmenty (najnowsza technologia) ktore przenosza swiatlo wewnatrz swojej struktury, a efektem jest swiecenie farby.
Kiedys pigmenty trzeba bylo dokladnie rozcierac, a te najnowsze rozcierajac zniszczymy ich strukture. Ziarna (mikrony) maja ksztalt szklistego jezowca. Sa dosc drogie i jak na razie uzywane przez niektorych artystow.
3 lata temu przewozilem jednemu obrazy z Portugali, wygladaly one tak jakby wewnatrz farby bylo podswietlenie, ale nie ma to nic wspolnego z fluorescencja.
Dodano po 2 [minuty]:
Moge go wypytac gdzie kupuje te pigmenty.
Dodano po 4 [minuty]:
Wlasnie sie dowiedzialem ze jakas Swajcarska firma to produkuje, a cena to tylko £ 300 za 1 kg czyli ok. 1300pln za 1 kg.
phanick - A ma to jakies wieksze znaczenie? ; )
Sakissa dzieki ;D chyba mnie na to cos nie stac ;D
ale wracajac, ogl zeby oswietlic taka lampa UV pokoj na tej imprezie (no zeby nie bylo ciemno i ew biale elementy w ubraniach beda dawaly ciekawy efekt) to jakiej lampy potrzenuje? (moc, wielkosc) ? ; )
Pamietaj ze lampy UV musza byc z odpowiednim ekranowaniem, a najlepiej to ograniczac czas przebywania w UV.
Poczytaj pierw o jego szkodliwosci.
Jako ciekawostka, to polprzezroczyste i biale cieniutkie materialy staja sie przezroczyste w UV. Chyba wlasnie o ten efekt ci chodzilo.
Zalezy jak dlugo ta impreza potrwa i jak dlugo podczas tej imprezy bedzie pracowala lampaUV.
Kiedys dwno dawno temu gdy organizowalo sie takie imprezy, to byla zasada 15min UV i pol godz przerwy.
Najlepiej to wychodzilo gdy UV swiecilo podczas tancow, a w przerwie zwykle przyciemnione swiatlo.
To co wtedy sie uzywalo mialo ok. 40W i po zgaszeniu glownego oswietlenia bylo dosc jasno, tzn. podobnie jak na zdjeciu z ostatniego linku.
W mieszkaniu (pokoju) wystarczy ci 20-25W.
Ze serio? hmm bylem w klubie gdzie (no to chyba bylo swiatlo UV bo biale ubrania sie tak swiecily) i bylo wlaczone caly czas? mozliwe ze to bylo cos innego niz UV?
Dodano po 2 [minuty]:
Teraz wgl znalazlem ze jest cos takiego jak neonowki ultrafioletowe (wyglada tak jakby sie wkrecalo w zyrandol)
jezu tak mi sie to z ta lampa wkrecilo ze juz chyba nie odpuszcze ; D
Dodano po 11 [minuty]:
"Promieniowanie UV dzieli sie na trzy rodzaje UVA, UVB, UVC. Promieniowanie UVA jest najmniej szkodliwe stosowane jest w lampach na dyskotekach, lokalach itp, przebywanie w tym oświetleniu nie wyrządzi żadnej szkody, natomiast wykorzystanie tego w domu do podświetlania ekspozycji świetlnej przez wiele miesięcy, lata, może doprowadzić do ubytków na zdrowiu" <czyli UVA i bedzie dobrze ; D
Te "neonowki" UV to raczej biale swiatlo i niebieska rura.
Ja uzywalem specjalnej "zarowki" podobna do malej kulistej zarowki halogenowej i ona sama dawala wylacznie UV cale 40W i chyba dlatego nie mogla pracowac caly czas, bo natezenie UV bylo za duze.
Tak szczerze mowiac to kup sobie taka "neonowke" i sprawdz.
Wiem ze te do dezynfekcji sa dosc mocne, ale akwariowa moze byc slaba.
Halogen pow. 150 W bedzie prawdopodobnie mial natezenie UV zblizone do tych 40W tylko ciezko ci bedzie znalesc odpowiednie szklo..
Czy probowales kiedys patrzec w halogen 150 W ?
Czy twoje oczy poradza sobie z tym ?
UV to spora czasc swiatla bialego. Mimo ze halogen bedzie zasloniety bardzo ciemno niebieskim szklem, to mimo to dawka UV sie niewiele zmieni, a dla oczu to bedzie to samo co patrzenie w halogen.
Bez odpowiedniego szkla calosc UV (ta skodliwa i nieszkodliwa) bedzie przechodzic.
Jesli chcesz zaimponowac dziewczynie to wez ja na spacer w ksiezycowa noc,
Natezenie UV jest podobne i podobne wrazenia zrobi na dziewczynie. A przed spacerem przy swietle dziennym daj jej maly bukiecik.
Są LED-y UV, których światło jest bezpieczne. W ich świetle część papierów
świeci na niebiesko, bielizna prana w proszku z wybielaczem optycznym też.
Jasno świeci również jakiś Altacet, albo Rivanol (płyn do okładów stawów),
wiele przedmiotów z tworzyw sztucznych, metki (takie papierki z ceną)...
Natomiast świetlówka UV bez odpowiednich filtrów jest bardzo niebezpieczna
- powoduje oparzenia skóry i oczu, może nawet spowodować utratę wzroku.
Po pierwsze przeczytać, do czego jest przeznaczona - jak do dezynfekcji, to ich nie ma.
Myślę, że w instrukcji od świetlówki jest informacja, czy i jakie ma filtry - przeczytaj ją...
A jak nie ma instrukcji, albo instrukcja nie zawiera takich informacji, to lepiej nie używaj.
Do mojej siostry, jak popracowała przy takim świetle, trzeba było wzywać pogotowie -
na szczęście nie straciła wzroku. Z UV jest taki problem, że skutków nie widać od razu,
więc przy pracy nie zauważyła, że to szkodzi, zorientowała się po kilkunastu godzinach.
✨ Użytkownik poszukuje sposobów na uzyskanie efektów świetlnych podobnych do tych z filmiku, w szczególności świecących ścian. W dyskusji poruszono zastosowanie farb fluorescencyjnych oraz lamp UV. Zasugerowano, że do uzyskania efektu świecących ścian można użyć farb z odpowiednimi pigmentami fluorescencyjnymi. Użytkownik pyta o odpowiednią lampę UV do oświetlenia pokoju o powierzchni około 20 m², a uczestnicy dyskusji zalecają lampy o mocy 20-40W, z uwagą na bezpieczeństwo związane z promieniowaniem UV. Wskazano również na konieczność użycia filtrów, aby zminimalizować szkodliwość UV. Użytkownik rozważa zakup świetlówki UV oraz neonówek, a także pyta o ich efektywność i bezpieczeństwo. Wygenerowane przez model językowy.