logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskac efekty świetlne z podanych filmików?

milosz1234 01 Paź 2012 17:31 2424 23
REKLAMA
  • #1 11366595
    milosz1234
    Poziom 10  
    Nie wiem czy pisze w dobrym temacie i w ogole na dobrym forum no ale.. Planuje zrobic domowke i potrzebuje pomocy..nawet nie wiem na razie o co zapytac ;D Moze tak.. chce uzyskac cos mniej wiecej takiego: http://www.youtube.com/watch?v=ffraOSjYw1Y&feature=relmfu (6:23) chodzi mi o te swiecace sciany <jak to jest wgl zrobione?
  • REKLAMA
  • #2 11366614
    galica7
    Poziom 26  
    Ocena: 68
    A to nie UV ??
  • #3 11366625
    milosz1234
    Poziom 10  
    Ok. UV, jest jakis sposob zeby zolta sciana tez tak zadzialala? Raczej malowanie nie wchodzi w gre :S jakies srodki przezroczyste co tak zrobia? spraye? nie wiem cokolwiek?
  • #4 11366671
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3618
    Tylko pokrycie ściany farbą zawierającą odpowiedni czynnik fluorescencyjny.
  • #5 11367360
    milosz1234
    Poziom 10  
    Hmm, okej cos wymysle moze.. a ktos mi powie jaka lampe musze kupic zeby byl fajny efekt na imprezie.. hmm nie jestem za bardzo powiedziec jak duzy jest to pokoj ale mysle ze okolo 20 m2
  • #6 11367733
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Obecnie produkuje sie pigmenty (najnowsza technologia) ktore przenosza swiatlo wewnatrz swojej struktury, a efektem jest swiecenie farby.
    Kiedys pigmenty trzeba bylo dokladnie rozcierac, a te najnowsze rozcierajac zniszczymy ich strukture. Ziarna (mikrony) maja ksztalt szklistego jezowca. :-)
    Sa dosc drogie i jak na razie uzywane przez niektorych artystow.
    3 lata temu przewozilem jednemu obrazy z Portugali, wygladaly one tak jakby wewnatrz farby bylo podswietlenie, ale nie ma to nic wspolnego z fluorescencja.

Dodano po 2 [minuty]:

Moge go wypytac gdzie kupuje te pigmenty.

Dodano po 4 [minuty]:

Wlasnie sie dowiedzialem ze jakas Swajcarska firma to produkuje, a cena to tylko :-) £ 300 za 1 kg czyli ok. 1300pln za 1 kg.

Dodano po 49 [minuty]:

http://www.lissongallery.com/#/artists/jason-martin/works/
    http://contemporaryartsociety.org/become-a-member/artist-member/jason-martin/463

W tym linku ponizej jest jeden z tych ktore przewozilem.

http://artnews.org/files/0000064000/0000063548.jpg/Jason_Martin.jpg
  • REKLAMA
  • #7 11369871
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2833
    milosz1234 napisał:
    Planuje zrobic domowke i potrzebuje pomocy.

W jakim wieku będą osoby uczestniczące?
  • REKLAMA
  • #8 11371411
    milosz1234
    Poziom 10  
    phanick - A ma to jakies wieksze znaczenie? ; )
    Sakissa dzieki ;D chyba mnie na to cos nie stac ;D
    ale wracajac, ogl zeby oswietlic taka lampa UV pokoj na tej imprezie (no zeby nie bylo ciemno i ew biale elementy w ubraniach beda dawaly ciekawy efekt) to jakiej lampy potrzenuje? (moc, wielkosc) ? ; )
  • #9 11371523
    saskia
    Poziom 39  
    Pamietaj ze lampy UV musza byc z odpowiednim ekranowaniem, a najlepiej to ograniczac czas przebywania w UV.
    Poczytaj pierw o jego szkodliwosci.
    Jako ciekawostka, to polprzezroczyste i biale cieniutkie materialy staja sie przezroczyste w UV. :-)
    Chyba wlasnie o ten efekt ci chodzilo.:-)
  • #11 11371561
    saskia
    Poziom 39  
    Zalezy jak dlugo ta impreza potrwa i jak dlugo podczas tej imprezy bedzie pracowala lampaUV.
    Kiedys dwno dawno temu gdy organizowalo sie takie imprezy, to byla zasada 15min UV i pol godz przerwy.
    Najlepiej to wychodzilo gdy UV swiecilo podczas tancow, a w przerwie zwykle przyciemnione swiatlo.

To co wtedy sie uzywalo mialo ok. 40W i po zgaszeniu glownego oswietlenia bylo dosc jasno, tzn. podobnie jak na zdjeciu z ostatniego linku.
    W mieszkaniu (pokoju) wystarczy ci 20-25W.
  • #12 11371577
    milosz1234
    Poziom 10  
    Ze serio? hmm bylem w klubie gdzie (no to chyba bylo swiatlo UV bo biale ubrania sie tak swiecily) i bylo wlaczone caly czas? mozliwe ze to bylo cos innego niz UV?

Dodano po 2 [minuty]:

Teraz wgl znalazlem ze jest cos takiego jak neonowki ultrafioletowe (wyglada tak jakby sie wkrecalo w zyrandol)

Dodano po 1 [minuty]:

no i cos takiego: http://www.swistak.pl/a1532615,Lakier-UV-400-ml-ULTRAFIOLET-w-sprayu-.html

Dodano po 1 [minuty]:

jezu tak mi sie to z ta lampa wkrecilo ze juz chyba nie odpuszcze ; D

Dodano po 11 [minuty]:

"Promieniowanie UV dzieli sie na trzy rodzaje UVA, UVB, UVC. Promieniowanie UVA jest najmniej szkodliwe stosowane jest w lampach na dyskotekach, lokalach itp, przebywanie w tym oświetleniu nie wyrządzi żadnej szkody, natomiast wykorzystanie tego w domu do podświetlania ekspozycji świetlnej przez wiele miesięcy, lata, może doprowadzić do ubytków na zdrowiu" <czyli UVA i bedzie dobrze ; D
  • #13 11371635
    saskia
    Poziom 39  
    Te "neonowki" UV to raczej biale swiatlo i niebieska rura.
    Ja uzywalem specjalnej "zarowki" podobna do malej kulistej zarowki halogenowej i ona sama dawala wylacznie UV cale 40W i chyba dlatego nie mogla pracowac caly czas, bo natezenie UV bylo za duze.
  • #15 11371664
    saskia
    Poziom 39  
    Tak szczerze mowiac to kup sobie taka "neonowke" i sprawdz.
    Wiem ze te do dezynfekcji sa dosc mocne, ale akwariowa moze byc slaba.
    Halogen pow. 150 W bedzie prawdopodobnie mial natezenie UV zblizone do tych 40W tylko ciezko ci bedzie znalesc odpowiednie szklo..
  • #16 11371666
    milosz1234
    Poziom 10  
    sry nie ogarniam ; D jakie szklo ?
  • #17 11371676
    saskia
    Poziom 39  
    Wlasnie taki filtr ktory przepusci tylko ta nieszkodliwa czesc UV.
  • REKLAMA
  • #18 11371678
    milosz1234
    Poziom 10  
    aaaa ; D

Dodano po 55 [sekundy]:

probuje znalezc cos takiego jak dalem link na allegro tylko ze uzywane, ale cos nie bardzo mozna znalezc :S
  • #19 11371689
    saskia
    Poziom 39  
    Czy probowales kiedys patrzec w halogen 150 W ?
    Czy twoje oczy poradza sobie z tym ?
    UV to spora czasc swiatla bialego. Mimo ze halogen bedzie zasloniety bardzo ciemno niebieskim szklem, to mimo to dawka UV sie niewiele zmieni, a dla oczu to bedzie to samo co patrzenie w halogen.
    Bez odpowiedniego szkla calosc UV (ta skodliwa i nieszkodliwa) bedzie przechodzic.
  • #21 11371713
    saskia
    Poziom 39  
    Jesli chcesz zaimponowac dziewczynie to wez ja na spacer w ksiezycowa noc,
    Natezenie UV jest podobne i podobne wrazenia zrobi na dziewczynie. :-)
    A przed spacerem przy swietle dziennym daj jej maly bukiecik. :-)
  • #22 11371797
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4190
    Są LED-y UV, których światło jest bezpieczne. W ich świetle część papierów
    świeci na niebiesko, bielizna prana w proszku z wybielaczem optycznym też.
    Jasno świeci również jakiś Altacet, albo Rivanol (płyn do okładów stawów),
    wiele przedmiotów z tworzyw sztucznych, metki (takie papierki z ceną)...

Natomiast świetlówka UV bez odpowiednich filtrów jest bardzo niebezpieczna
    - powoduje oparzenia skóry i oczu, może nawet spowodować utratę wzroku.
  • #23 11372107
    milosz1234
    Poziom 10  
    A skad mam wiedziec czy akurat dana swietlowka posiada odpowiednie filtry?
    Saskia - wtf? ^^
  • #24 11372230
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4190
    Po pierwsze przeczytać, do czego jest przeznaczona - jak do dezynfekcji, to ich nie ma.
    Myślę, że w instrukcji od świetlówki jest informacja, czy i jakie ma filtry - przeczytaj ją...
    A jak nie ma instrukcji, albo instrukcja nie zawiera takich informacji, to lepiej nie używaj.

Do mojej siostry, jak popracowała przy takim świetle, trzeba było wzywać pogotowie -
    na szczęście nie straciła wzroku. Z UV jest taki problem, że skutków nie widać od razu,
    więc przy pracy nie zauważyła, że to szkodzi, zorientowała się po kilkunastu godzinach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobów na uzyskanie efektów świetlnych podobnych do tych z filmiku, w szczególności świecących ścian. W dyskusji poruszono zastosowanie farb fluorescencyjnych oraz lamp UV. Zasugerowano, że do uzyskania efektu świecących ścian można użyć farb z odpowiednimi pigmentami fluorescencyjnymi. Użytkownik pyta o odpowiednią lampę UV do oświetlenia pokoju o powierzchni około 20 m², a uczestnicy dyskusji zalecają lampy o mocy 20-40W, z uwagą na bezpieczeństwo związane z promieniowaniem UV. Wskazano również na konieczność użycia filtrów, aby zminimalizować szkodliwość UV. Użytkownik rozważa zakup świetlówki UV oraz neonówek, a także pyta o ich efektywność i bezpieczeństwo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA