logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Które światlo UV zaświeci mocniej.Zarowka czy Swietlowka?

Zigus 05 Sty 2008 15:41 8961 30
Najlepsze odpowiedzi

Jakie tanie źródło UV najlepiej sprawdzi się do oświetlenia dyskoteki: żarówka czy świetlówka?

Do efektu UV na dyskotece lepsza będzie świetlówka, bo zwykła „żarówka UV” z aukcji to w praktyce tylko fioletowo zabarwione światło, a nie prawdziwy ultrafiolet [#4670227] Na większą powierzchnię jedna 60 cm rurka może nie wystarczyć — lepiej użyć dwóch świetlówek 60 cm rozstawionych tak, by równomiernie doświetlały salę, albo sięgnąć po dłuższą 120 cm [#4670368][#4670227] Jeśli zależy Ci na mocniejszym, bardziej kierunkowym efekcie, padła też propozycja palnika rtęciowego HQV 125 z dławikiem i odbłyśnikiem, ale to rozwiązanie jest droższe i wymaga dodatkowego osprzętu oraz czasu rozgrzania [#4906910]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 4660397
    Zigus
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Siemka.Musialbym kupic UV na dyske,ale patrzac na allegro swietlowki kosztuja gdzies po 50zl 60cm 15w,a zwykle zarowki po 11zl 75w.Ktore urzadzenie zaswieci mocniej?Z gory dzieki za odp.
  • #2 4660414
    misiek_staszic
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Swietlowki sa lepsze. Fakt, sa drozsze i wymagaja automatycznego ukladu startowego, ale uwierz mi efekt jest duzo lepszy. Zreszta, wystarczy udac sie do jakiegokolwiek sklepu elektrycznego i zobaczyc obydwa zrodla swiatla w akcji.
  • #3 4660821
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    To zależy jeszcze czy chcesz punktowo oświetlać coś UV czy jakąś większą pow. Z natury do punktowego polecam żarówkę...
  • #4 4661124
    Zigus
    Poziom 14  
    Ja bardziej bym wolal,zeby mi to swiecilo na wieksza powierzchnie,okolo 100m^2.Starczy swietlowka 60cm czy 2 zarowki 75w? Za zgoda modka,reszty moge dac linki do aukcji.Jak bede w szkole zrobie zdjecie hali :P
  • #5 4668389
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Z żarówkami daj sobie spokuj, świetlówka to świetlówka... z resztą pisałem już gdzies o tym na forum. To że żarówka ma 75W to nie znaczy że jest to moc światła!

Pozdrawiam.
  • #6 4668460
    sqpien
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    hm, jesli chodzi o zarowe zrodlo swiatla to tam UV tyle co kot naplakal, raczej swiatlo niebieskie z konca skali, nie ma co porownywac do lamp wyladowczych z odpowiednim filtrem.
    Czyli wnioesek ze tylko inwestycja w swietlowke, zwlaszcza jak to ma byc na wieksza powierzchnie ma sens.
    Ale co do lamp wyladowczych to tez sa produkowane w obudowach z gwintem i te wygladaja jak zarowki (zarowno w wykonaniu do opraw z odpowiednim ukladem jak i kompaktowe jak te "energooszczedne"
    A tak z innej beczki to ciekawe jaki te promieniowanie UV ma wplyw na stale przebywajacych w ich zasiegu.
  • #7 4668652
    Zigus
    Poziom 14  
    Mi tylko na tym zalezalo zeby byl ten efekt "koszulek,bialych zebow".Pisza mi ludzie na gg czy bedzie UV, wiec chce w to zainwestowac ale zeby to mialo sens na dluzsze "lata".Poradzcie...Swietlowka czy 2 zarowki po 75w:D
  • #8 4670227
    Artur k.
    Ocena: 1700
    Witam

Nie istnieje coś takiego jak żarówka ultrafioletowa!
    Na allegro różne bzdury można znaleźć - nie sugeruj się tym.

Żarówka, jak nazwa wskazuje jest lampą żarową i nie daje ultrafioletu tylko coś zupełnie przeciwnego (na skali) - podczerwień. Może ona co najwyżej świecić na kolor fioletowy i nic poza tym (efekt będzie taki sam jakbyś założył filtr na zwykłą "białą" żarówkę).
    Jedyna metoda uzyskania ultrafioletu to wyładowanie elektryczne, a więc UV będą generowały wszelakiej maści świetlówki.

Najbardziej ekonomiczny wydaje się zakup świetlówki 120cm + oprawy.

Pozdrawiam
  • #9 4670368
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3855
    jeśli sala 100 m to poleciłbym dwie świetlówki 60cm w przeciwległych końcach sali... żarówka to chłam. Niestety pewnych rzeczy nie da się tanio...
  • #10 4670492
    sq9cwd
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    kortyleski napisał:
    jeśli sala 100 m to poleciłbym dwie świetlówki 60cm w przeciwległych końcach sali... żarówka to chłam. Niestety pewnych rzeczy nie da się tanio...

Dając je na przeciwległych końcach zapewniasz sobie ciemność na środku. Odpowiedniejszym rozwiązaniem wydaje się być ustawienie ich w 1/3 odległości pomiędzy ścianami. Tak na zdrowy rozsądek.
  • #11 4670895
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3855
    Oki , skrót myślowy, chodzi o to żeby była równomiernie doświetlona sala czego nie zapewni jedna świetlówka...
  • #12 4671784
    Zigus
    Poziom 14  
    Jak myslicie,swietlkowka moze sie zepsuc podczas wysylki? wkoncu Poczta Polska i boje sie o to ze 60zl pujdzie w dupe :|
  • #13 4674589
    michabu
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Pocztą to nawet koperty przychodzą zmiętoszone, pracuję w firmie gdzie dziennie dostajemy różne paczki. Lepiej jakimś DHLem ale zaznacz że mają uważać na zawartość.
    Z żarówką daj sobie spokój to jest ściema i jakiś badziew, kupiłem taką 75W i powiedzmy że kompletnie nie działa jak UV. Leży mi w szafie, można to wykożystać jako lampkę nocną.
  • #14 4863576
    mirawoj
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich, ja również rozważałem problem UV ale w zakresie innym,
    Posiadam lampę owadobójczą.gdzie zamontowano żarówkę, jak opisujecie niebieską o mocy 25[W] chociaż producent uznał ją jako ultra-fiolet,nie mogłem nigdzie jej kupić bo nie mogła przekraczać 110 [m/m] długości, więc kupiłem diody LED UV, i zmontowałem układ zasilający z 230[V] na 3.5[V] DC - tanim kosztem,jedna LED kosztuje od 1.5zł do3.-zł,teraz można dostać na Allegro gotowe oprawy lub same moduły składające się od kilku do kilkudziesięciu LED w jednej oprawce.
    Daję pod rozwagę użycia diod LED UV.
  • #15 4873011
    darkus12
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    żarówki RTĘCIOWE tez sa dobrym zródłem swiatła uv
  • #16 4873117
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    darkus12 napisał:
    żarówki RTĘCIOWE tez sa dobrym zródłem swiatła uv

Co skończy się pobytem w szpitalu.

UV LED też się do niczego nie nadają
  • #17 4873757
    walus4
    Poziom 11  
    tylko do tego cuda jak skonstruowany układ led UV trzeba dodać soczewki wtedy jest efekt plce lizać polaeam moduły 6led UV + sczewka widziałem takie cudo w akcji teraz sam takie oś konstrułuję
  • #18 4876475
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Dajcie spokój, żeby świetlówa UV kosztowała majątek, to rozumiem, że szukamy alternatywy, ale to są grosze i najlepszy z możliwych efektów biorąc pod uwagę koszta (a o to tu przecież chodzi)

Pozdrawiam Lucky ;)
  • #19 4878393
    motykami
    Poziom 18  
    Ocena: 530
    Witam, tak jak koledzy wcześniej wspominali wszelkie żarówki UV to ściema, one świecą na fioletowo, a promieniowania UV tam jest zero... Świetlówki dają fajny efekt, i są tanie, ale jest jeden problem, o ile ma to być zamontowane na stałe to nie ma problemu, ale jak zamierzasz to wozić po imprezach, to niestety jest to kłopotliwe, oprawy z świetlówkami są długie a cienkie i przez to nie wygodne. Ja swego czasu miałem świetlówkę 120cm Philipsa UV, i sprawowała sie świetnie, tylko właśnie problemy były z przewożeniem tego (całe auto zapakowane sprzętem, i trzeba jeszcze na świetlówkę uważać). W tej chwili używam rtęciówki UV (wysokoprężna lampa rtęciowa) UV, dostępne np. na prosklep.pl ceny porównywalne ze świetlówkami (tylko niestety trzeba mieć do nich dławik i starter (ale to też koszty około 30zł na allegro komplet używany) Efekt jest identyczny jak ze świetlówkami, przy czym świetlówka świeci wszędzie, a tutaj możesz sobie dobrać taki odbłyśnik (z blachy polerowanej najlepiej) aby oświetlał taki kąt jaki Ci jest potrzebny, dzięki temu nie tracisz mocy na zbędne oświetlanie placu za DJką. Wiele słyszałem też o szkodliwosci tego typu lamp... powiem szczerze że używam tej lampy od około roku, (średnio kilka razy w miesiącu) i nigdy nikt nie narzekał, ja sam też nie narzekam na żadne efekty uboczne. Zaletą tego źródła światła jest mianowicie to że jest malutkie, wkładając tą lampę w solidną oprawę można ją spokojnie przewozić nie martwiąc się o jej uszkodzenie. Także ja osobiście mając wybór między świetlówką a tą lampą, zdecydowanie wybrał bym lampę rtęciową.

Pozdrawiam, motykami.
  • #20 4879191
    mirawoj
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Temat dotyczył taniego źródła światła światła UV,najtańsza świetlówka to 27-35zł,rtęciówka 35-60zł,energooszczędna też w tych granicach,dioda LED
    1.5-4.5zł,w zależności od wielkości i skupienia światła,nie mam przyrządu którym mógłbym sprawdzić czy źródła te emitują promienie UV czy nie.
    Skoro producent takiego towaru określa,że żarówka,świetlówka,rtęciówka czy dioda LED emitują światło UV,to biorę to jako zapewnienie,uwzględniając
    zakres fali świetlnej,w jakiej ta emisja występuje. Tylko drogą prób każdy może dobrać potrzebne dla swoich potrzeb parametry,chyba,że producent określi ten zakres emitowanej fali świetlnej,co jest podane w przypadku lamp
    bakteriobójczych.W moim przypadku zastosowanie LED ten cel uzyskało,
    owady widocznie lepiej lgną do światła niebieskiego (UV) niż do białego no i
    pobór prądu ma tu znaczenie - 10 LED to 1.5[W], a stosowana w tym wyrobie żarówka to 25[W],przy 24-godzinnej pracy daje wymierny efekt nie świetlny lecz finansowy i oto przecież chodziło.
  • #21 4901192
    DJ Qwahoo
    Poziom 15  
    ja rowniesz sie przylacze do stwierdzenia ze zarowki UV sa kiczowate! Swieca na fioletowo i wogole efektu nie ma... sam sie o tym przekonalem :)
  • #22 4901557
    bandzior2
    Poziom 26  
    Ocena: 146
    A co wy byście chciali żeby świeciła niewidocznym dla ludzkiego oka promieniami UV? Świeci na fioletowo i jak się przyłoży coś białego lub banknot to będzie "świecił".
  • #23 4903157
    Artur k.
    mirawoj napisał:

Skoro producent takiego towaru określa,że żarówka,świetlówka,rtęciówka czy dioda LED emitują światło UV,to biorę to jako zapewnienie,uwzględniając
    zakres fali świetlnej,w jakiej ta emisja występuje. Tylko drogą prób każdy może dobrać potrzebne dla swoich potrzeb parametry,chyba,że producent określi ten zakres emitowanej fali świetlnej,co jest podane w przypadku lamp
    bakteriobójczych.

Chyba zbyt odważne stwierdzenie :)
    Określanie żarówek jako "ultrafioletowe" to zwyczajny chwyt marketingowy.
    Tak samo jest z urządzeniami audio. Wystarczy pójść na bazar, by zobaczyć malutki radiomagnetofon na baterię z dumnym napisem 300W.
    W takim przypadku też kolega by uznał, że skoro producent napisał 300W, to zapewnia nas o takiej "mocy urządzenia" ?

Panowie, napiszę po raz kolejny: Nie ma żarówek ultrafioletowych !
    Wynika to z praw fizyki.

Cytat:
    Oświetlenie żarowe, czyli żarówka i halogen

(...) Zarówno żarówki jak i halogeny dają światło niskiej jakości, z widmem w zakresie od podczerwieni do zieleni, nie emitują światła niebieskiego. Wraz ze światłem produkowana jest olbrzymia ilość ciepła , a sprawność świetlna pozostawia wiele do życzenia. (...)

Zaczerpnąłem z: http://witsla.republika.pl/oswietlenie.htm
    W powyższym linku jest także przedstawiony rozkład widmowy światła widzialnego - proszę się zapoznać, a następnie przeczytać "Ultrafiolet" i wyciągnąć wnioski.

Pozdrawiam
  • #24 4904545
    Madrik
    Ocena: 1188
    Artur k. napisał:

Pozdrawiam

Właśnie, że są :D.
    Lampa rtęciowo - żarowa np. polska typu MIX, jest żarówką - bo posiada żarnik i jednocześnie emituje promieniowanie UV z jarznika rtęciowego.
    Tyle, że większość tego promieniowania jest wychwytywana przez luminofor w Lampie. To, że żarnik nie jest emiterem UV nie ma znaczenia, bo lampa jest zespolona i spełnia definicję żarówki. :idea:
    :D
  • #25 4906188
    walus4
    Poziom 11  
    ja i tak twierdzę że najlepiej zainwestować w dioy 3W dają fajny elekt a w połączeniu z odpowiednią soczewka mogą spełniać różne funkcję np. par lub jako świetlówka, ale powtarzam tylko diody 3W w połączeniu z odpowiednią soczewką
  • #26 4906847
    Artur k.
    Madrik napisał:
    Artur k. napisał:

Pozdrawiam

Lampa rtęciowo - żarowa np. polska typu MIX, jest żarówką - bo posiada żarnik i jednocześnie emituje promieniowanie UV z jarznika rtęciowego.
    Tyle, że większość tego promieniowania jest wychwytywana przez luminofor w Lampie. To, że żarnik nie jest emiterem UV nie ma znaczenia, bo lampa jest zespolona i spełnia definicję żarówki. :idea:

Tym sposobem można powiedzieć, że świetlówka to też żarówka - też jest żarnik, ba nawet dwa :)

Pozdrawiam
  • #27 4906910
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 4906944
    wada

Ocena: 732
    Madrik napisał:
    Artur k. napisał:

Pozdrawiam

nie tylko polskie - były takie też robione przez byłe DDR, i w bańce bez luminoforu, używane w specjalistycznych reflektorach w wojsku, w momencie załączenia na moment żarnik się zapalał na czerwono/pomarańczowy kolor, podgrzewał palnik rtęciowy i potem był prawie czysty UV, reflektor bez filtra świecił delikatnie błękitem, te rozwiązanie miało tą zaletę, że wkręcało to się w standardowe oprawki, i lampa(żarówka) świeciła pełną mocą po niecałych 4 sekundach.

Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #29 4906981
    walus4
    Poziom 11  
    chyba się nie zrozumieliśmy dioda 3w wygląda następująco

Które światlo UV zaświeci mocniej.Zarowka czy Swietlowka?

to nie jest taka punktowa za ok 1zł która daje mało światła. Po zastosowaniu 3 takich diód razem wychodzi fajny efekt a w połączeniu z odpowiednią soczewką może mieć iele zastosowań
  • #30 4907012
    bandzior2
    Poziom 26  
    Ocena: 146
    Ja mam UV 8 wat. Wystracza, żeby "oświetlić" blokową piwnicę, w której mam klub.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru źródła światła UV do oświetlenia dużej powierzchni (ok. 100 m²) na potrzeby dyskoteki, porównując świetlówki UV i tzw. żarówki UV. Uczestnicy zgodnie wskazują, że żarówki określane jako UV to w rzeczywistości lampy żarowe emitujące głównie światło fioletowe, bez istotnej emisji promieniowania ultrafioletowego, co czyni je nieefektywnymi do zastosowań UV. Świetlówki UV, mimo wyższej ceny i konieczności stosowania układów startowych (starter, dławik), zapewniają znacznie lepszy efekt i są polecane do oświetlania większych powierzchni. Alternatywnie wymieniane są lampy rtęciowe (wysokoprężne lampy rtęciowe) emitujące UV, które wymagają dodatkowych elementów (dławik, starter) i mogą emitować szkodliwe promieniowanie UV „twarde”, dlatego należy stosować odpowiednie zabezpieczenia i odbłyśniki. Wspomniano także o nowoczesnych diodach LED UV (np. 3W) jako ekonomicznej i trwałej alternatywie, pod warunkiem zastosowania soczewek skupiających światło. Wskazano, że najlepsze efekty i trwałość zapewniają świetlówki UV lub lampy rtęciowe, natomiast żarówki UV to marketingowy chwyt bez realnej emisji UV. Przy montażu świetlówek zaleca się rozstawienie ich w odpowiednich miejscach dla równomiernego oświetlenia. Wysyłka świetlówek wymaga ostrożności ze względu na ich delikatność. Podsumowując, do oświetlenia UV na dyskotekę lepszym wyborem są świetlówki UV lub lampy rtęciowe, a żarówki UV nie spełniają oczekiwań co do emisji promieniowania ultrafioletowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA