logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrealizować automatyczny wyłącznik audio z Atmegą i Bascomem?

lll 29 Lip 2007 12:42 1453 5
REKLAMA
  • #1 4125223
    lll
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    ma ktos jakies sprawdzone pomysly jak cos takiego zrealizowac?? W sumie zalezy mi na tym jak wykryc sygnal audio np z kompa radia itp. za pomoca Atmegi i Bascoma. Dalej to juz tylko program wiec sprawa raczej prosta np. po wykryciu sygnalu wlaczaj przekaznik na 3minuty i petla nieskonczona ktora by sprawdzala caly czas obecnos sygnalu.
  • REKLAMA
  • #2 4125471
    Przemek Elektro
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Sygnał audio musisz wyprostować na wzmacniaczu operacyjnym, uzyskasz wtedy jego przybliżoną amplitudę. Potem już sprawa prosta, jak amplituda jest równa zero to nie ma sygnału. Warto dać pewien zapas na zakłócenia i ustalić jakąś minimalną wartość sygnału przy której będzie się układ włanczał.
    W zasadzie to chyba łatwiej by było to zrobić bez procka, wyprostowany sygnał idzie na komparator na wzmacniaczu operacyjnym (na drugie wejście komparatora podajesz napięcie odniesienia przy której ma być włączany układ), wyjście z komparatora na przekaźnik. Zmieniając czas ataku i opadania prostownika można zmieniacz czas, po który po pojawieniu się sygnału na wejściu zostanie załączony przekaźnik, oraz czas, po którym przekaźnik zostanie wyłączony po zaniku sygnału.

http://www.elektroda.net/download/dwpl.php?file=audio/prostownik_aktywny.zip
  • REKLAMA
  • #3 4125880
    Batmanmen
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Dokładnie tak jak mówi przedmówca, mam zrobiony taki układ bez uC. Tylko ostrzegam przed wzbudzaniem sie takiego układu, bo może ci się włączać i wyłączać cały czas. Wpływ ma na to zbyt bliskie umieszczenie transformatorów, którymi będzie sterował ów układ.
  • REKLAMA
  • #4 4127504
    lll
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Procek to i tak bedzie w ukladzie bo ma tam pelnic inne zadania, wiem ze bez procka da sie taki uklad zrobic, ale z tego co wyczytalem na diyaudio.pl to czesto zdarza sie tak, ze w roznych przypadkach takie uklady wariuja bez wyraznej przyczyny. Dodatkowo na procku mozna prosto uklad rozbudowac i np polaczyc z chlodzeniem. Powiedzmy, ze "rozrozniam" kilka poziomow sygnalu "mnoze je przez wzmocenienie" i mam z przyblizeniem natezenie dzwieku i mam kilka poziomow natezenia dzwieku, dla ktorych moge przypisac rozne predkosci obrotowe wentylatora chlodzacego. Przez to moze byc on nieslyszalny, poniewaz szybkie obroty wlaczaly by sie gdy i tak bedzie glosno a przy cichym sluchaniu, braku sygnalu, badz slabym sygnale wentylator by zwalnial.
    Zreszta poki co to tylko takie moje dywagacje, nie ukrywam ze na mikrokontrolerach sie prawie nie znam, ale mam pewne pomysly, jak np. ten i probuje sie dowiedziec czy sa one realne do wykonania:)
  • REKLAMA
  • #5 4128570
    Przemek Elektro
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    lll napisał:
    Powiedzmy, ze "rozrozniam" kilka poziomow sygnalu "mnoze je przez wzmocenienie" i mam z przyblizeniem natezenie dzwieku

To i tak będziesz musiał wyprostować sygnał audio. Czyli prostownik analogowy + ADC.
    Jak bardzo nie chcesz tego prostownika to możesz to zawsze zrobić programowo na procku, czyli byś musiał pobrać kilka tysięcy próbek i wyciągnąć średnią.

lll napisał:
    petla nieskonczona ktora by sprawdzala caly czas obecnos sygnalu

Musisz wprowadzić jakąś "bezwładność", bo Ci ukłąd będzie wyłanczał się w przerwie między utworami, a podczas oglądania filmu to co chwila. Czyli np. wyłanczaś układ, jeżeli sygnału nie będzie przez kilka minut.

Układ na procku może tak samo wariować. Ale próbuj - napewno się dużo nauczysz. Potem możesz się podzielić swoim doświadczeniem :D
  • #6 4129097
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Detektor diodowy (dioda rezystor i kondensator) podłączone do wewnętrznego komparatora w AVR'ku powinien rozwiązać sprawę.
REKLAMA