logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Helios TC 503 - brak obrazu, dźwięk działa, OSD i telegazeta poprawne

Kobra 29 Lip 2007 18:34 1566 11
  • #1 4126280
    Kobra
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Witam
    Brakło mi już koncepcji, co mogło paść
    Dźwięk jest ok Sprawdziłem tor wizji i wydaje się też ok Wysokie jest
    Na pierwszy rzut oka padł kineskop, ale poprawnie są wyświetlane funkcje OSD i telegazeta ( kiedyś dorobiony moduł), więc chyba nie
    Zimnych lutów brak
    Proszę o jakieś porady sugestie
  • #3 4126470
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 186
    Kobra napisał:
    Witam
    Brakło mi już koncepcji, co mogło paść
    Dźwięk jest ok Sprawdziłem tor wizji i wydaje się też ok Wysokie jest
    Na pierwszy rzut oka padł kineskop, ale poprawnie są wyświetlane funkcje OSD i telegazeta ( kiedyś dorobiony moduł), więc chyba nie
    Zimnych lutów brak
    Proszę o jakieś porady sugestie

Co to za moduły? Pewnie są dwa - zdalne sterowanie i telegazeta. Były najróżniejsze rozwiązania i droga sygnału inna. Może masz schematy? Byłoby łatwiej. Podaj jeszcze symbole dekodera chrominancji i wzmacniacza wizji.
  • #4 4126479
    Kobra
    Poziom 18  
    Moduł TXT wykluczam
    On jest podłączony za dekoderem do złącz RGB
    Wszystkie regulacje działają (zmieniają się napięcia)
    Tak dokładnie są dwa moduły Schematów nie posiadam
    Wzmacniacz wizji to typowy dla heliosów wzmacniacz tranzystorowy WM 2002 a chrominacja to MH 2030 na TDA2593
  • #5 4126676
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Kobra napisał:
    Moduł TXT wykluczam
    On jest podłączony za dekoderem do złącz RGB
    Wszystkie regulacje działają (zmieniają się napięcia)
    Tak dokładnie są dwa moduły Schematów nie posiadam
    Wzmacniacz wizji to typowy dla heliosów wzmacniacz tranzystorowy WM 2002 a chrominacja to MH 2030 na TDA2593

Nie można wykluczyć modułu TXT, ponieważ z niego idzie min. sygnał kluczujący. Jak jest w trybie mix?
    W Heliosach było kilka różnych wzmacniaczy wizji (i każdy typowy). Dlatego pytałem.
    MH 2030 na TDA2593 to moduł synchronizacji. Pytałem o dekoder chrominancji, czyli jakiś MD ...
  • #6 4126719
    Kobra
    Poziom 18  
    Sorry Czymś się zasugerowałem :D
    MD 2022 Teraz po wyjęciu jego z płyty głównej, faktycznie sygnał leci na moduł TXT
    Po dokładniejszych oględzinach, jest to sygnał który wychodzi z TXT RGB plus impulsy synchronizacji W tym miejscu właśnie podłączony jest maduł Sygnał trafia na tda 3561 piny 17 , 15 , 13 i synchro 9
  • #7 4127238
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Kobra napisał:
    Sygnał trafia na tda 3561 piny 17 , 15 , 13 i synchro 9

Na pin 9 TDA3561 przychodzi sygnał data blanking, czyli przebieg kluczujący. W trybie TXT powinno tam być jakieś napięcie stałe (kilka V, nie pamiętam ile, ale to mniej istotne). W trybie MIX (nie odpowiedziałeś na pytanie jak jest w tym trybie), będzie to przebieg impulsowy, a w trybie TV napięcie na tym pinie powinno być bliskie zera.
    W ogóle mam do Ciebie prośbę. Wykaz minimum staranności i chęci współpracy. Nie będę Cię ciągnął za język. Sprawdź jakie napięcie AV wychodzi z modułu OZS. Pomiary i podawanie ich wyników to podstawa.
  • #8 4127281
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Może spadła zworka od luminancji Z351 na bloku sygnałowym.
  • #9 4127597
    Kobra
    Poziom 18  
    W telewizorach byłem i jestem bardzo cienki, więc proszę o wyrozumiałość
    Cytat:
    Na pin 9 TDA3561 przychodzi sygnał data blanking, czyli przebieg kluczujący. W trybie TXT powinno tam być jakieś napięcie stałe (kilka V, nie pamiętam ile, ale to mniej istotne). W trybie MIX (nie odpowiedziałeś na pytanie jak jest w tym trybie), będzie to przebieg impulsowy, a w trybie TV napięcie na tym pinie powinno być bliskie zera.

To się wszystko zgadza, dlatego modułu TXT nie brałem pod uwagę
    Cytat:

Sprawdź jakie napięcie AV wychodzi z modułu OZS.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, bo OZS w tym typie nie istnieje Natomiast istnieje MP2011/2T Napięcie wyjściowe mierzone miernikiem w pinie 13 8,7V w 11 2,8V a oscyloskopem w granicach 4,2V na obydwu Po za tylko tą różnicą wszystkie napięcia są bardzo podobne do tych napięć co mam na schemacie Wszystkie pomiary robione na antenie TV
  • Pomocny post
    #10 4127632
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Cytat:

Kobra napisał:
    To się wszystko zgadza, dlatego modułu TXT nie brałem pod uwagę

Co się zgadza? Źle, że nie brałeś pod uwagę. Weź (pod uwagę) i pomierz te napięcia, oraz podaj wyniki. Wiesz co to jest tryb mix wyświetlania teketekstu? Dlaczego ignorujesz to pytanie? Jeśli czegoś nie rozumiesz, pytaj.

Remeknapr napisał:
    Sprawdź jakie napięcie AV wychodzi z modułu OZS.

Kobra napisał:
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, bo OZS w tym typie nie istnieje Natomiast istnieje MP2011/2T Napięcie wyjściowe mierzone miernikiem w pinie 13 8,7V w 11 2,8V a oscyloskopem w granicach 4,2V na obydwu Po za tylko tą różnicą wszystkie napięcia są bardzo podobne do tych napięć co mam na schemacie Wszystkie pomiary robione na antenie TV

OZS = Odbiornik Zdalnego Sterowania. Raczej jest. MP 20011 to moduł pośredniej. Z OZS jest min. podawane napięcie AV przełączające odbiór z toru wcz/pcz na sygnał zewnętrzny. Czasem przy błędnym działaniu może coś blokować. Chociaż dekoder teletekstu dostaje sygnał, więc to mało prawdopodobne, ale sprawdzić trzeba.
  • #11 4127645
    Kobra
    Poziom 18  
    Ok Już działa
    Problemem okazał się filtr L152 w pcz Delikatne trącenie jego i telewizor zagadał
    W drugim poście napisałem, że wszystkie regulacje działają, Co prawda nie podałem napięć, był to mój błąd Przepraszam
    Ale po tych pomiarach wyeliminowałem praktycznie ten moduł
    Uszkodzenie mogło być tylko pcz lub dekodera, przynajmniej tak mi się wydawało Podejrzewam ze pewnie wszystkie filtry się już rozjechały ze starości i problem tak czy inaczej się pojawi ale naprawiać go już nie będę
    Dzięki za pomoc
  • #12 4128488
    Remeknapr
    Poziom 33  
    P.cz. nie działało, a była telegazeta? Kolego! Fantazjujesz i zabierasz mi czas.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Helios TC 503 występował problem z brakiem obrazu przy zachowanym dźwięku oraz poprawnym wyświetlaniu OSD i telegazety. Początkowo podejrzewano uszkodzenie kineskopu, jednak obecność prawidłowego OSD i telegazety wykluczyła tę przyczynę. Dyskusja skupiła się na analizie sygnałów w torze wizji, szczególnie na roli modułu teletekstu (TXT) i dekodera chrominancji MD 2022 oraz wzmacniacza wizji WM 2002 i modułu synchronizacji MH 2030 na TDA2593. Sprawdzano sygnały na układzie TDA3561, zwracając uwagę na napięcia i przebiegi na poszczególnych pinach, w tym sygnał data blanking na pinie 9. W toku diagnostyki wykluczono moduł TXT jako źródło problemu, a także zwrócono uwagę na możliwe uszkodzenie zworki luminancji Z351. Ostatecznie przyczyną braku obrazu okazał się uszkodzony filtr L152 w torze p.cz. (pośredniej częstotliwości). Delikatne dotknięcie filtru przywróciło obraz, co potwierdziło diagnozę. Pomimo poprawy, zasugerowano, że inne filtry mogą być już zużyte i mogą powodować przyszłe problemy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA