logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować zwrotnicę 3-drożną z korekcją impedancji?

piter1984 30 Lip 2007 19:24 2049 15
REKLAMA
  • #1 4129661
    piter1984
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    witam mam problem, bo od paru dni staram się zaprojektować zwrotnicę do moich zestawów głośnikowych. Więc planuję stworzyć zestaw 3 drożny złożony z 4 ohm głośnik niskotonowy tu podział musi być 6 dB@150Hz żeby zciąć górkę przy ok 100 Hz następnie średnica 8ohm, 12dB i tu jest problem bo niby powinno być 350 Hz +tłumienie -5dB czyli 2 rezystorki, tyle że przy 150Hz ten głośnik ma peak 15ohm i boję się że się zwrotnica rozjedzie. Jak obliczyć to wszystko, czy konieczna jest korekcja impedancji ? zarówno na peaka jak i wzrost impedancji wywołany indukcyjnością no i ostatnia kwestia ale to już sobie chyba poradzę wysokotonowy od 5kHz, wstęgowy więc bez żadnej korekcji i oczywiście tłumik bo efektywność znaczeni większa. mam nadzieję że wszystko co potrzebne podałem jak nie to pytajcie, napewno podam :)
  • REKLAMA
  • #2 4131011
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 123
    to nikt ciebie jeszcze nie uswiadomil ze nie zaprojektujesz zwronicy bez pomiarow??
    sciagnij speaker workshopa i dorabiaj sprzet pomiarowy...
  • #3 4131103
    piter1984
    Poziom 16  
    no dobra ale zasymulować się nie da ? chodzi mi o to by zbliżyć się jak najbardziej ideałom
  • REKLAMA
  • #4 4131476
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Projekt w kategorii kiepskiego żartu, zastanów się jak chcesz zrealizować taki pomysł:
    Częstotliwości podziału: 100Hz, 5000Hz
    Znajdź teraz taki średniotonowy, który równo pociągnie od 80 Hz do 5000Hz.
    Taki podział do zrobienia jako subbas i osobno nadstawki, a nie w jednej kolumnie trójdrożnej.
  • REKLAMA
  • #5 4131513
    siero
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Tak samo jak powyzej + odp na pytanie dot. symulacji.

NIGDY nie zrobisz dobrej zwrotki bez pomiarow impedancji i charki kazdego z glosnikow. Tylko wtedy bedziesz mogl przeprowadzic symulacje w odpowiednim programie (np. jak wspomnial kolega Speaker Workshop) ktore praktycznie w 100% zgadzaja sie z rzeczywistoscia.

No i oczywiscie nawet same punkty podzialu sa raczej nieprzemyslane. Do 80-100Hz mozesz puscic suba, dalej nadstawka 2 lub 3-drozna. Przy 2-droznej pamietaj o jakims dobrym driverku kolo 1.75cali cewka zeby nie bylo dziury w pasmie.

Pozdrawiam,
    Sieruta
  • #6 4131775
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    to nie byłby sredniotonowy tylko powiedzmy niskośredniotonowy - 10" lub 12: zastanawiajace jest tylko Cięcie 100Hz - jak aktywne, no i 5000Hz jakby za wysoko.

Ciekawe czy z taką wiedza kolega pytający chociaż ma osobne komory dla tego co gra niby do 100 i drugiego co gra do 5000Hz

Po za tym aspekt najwazniejszy EKONOMIA. Poczytać Korwina-Mikke i się zastanowić. Podział aktywny czyli mała zwrotnica za 15 złotych to raz a dobrze i można sobie rozdzielac potem na 10-20 kolumn na inne wzmacniacze. W dodatku na ucho to ustawisz prosto i szybko bo podział jest regulowany.

A podział pasywny tą zwrotnicą 100Hz to wyjda kilkuhenrowe cewki wyglądające jak sprzęt energetyczny w tramwaju (około 100-200 złotych na cewkę. Kondensatory 300uF) W dodatku "średnie" które masz ta trzeba wyciąć tylko troszkę mniejszym filterkiem cewka za 180złotych + konda 250uF - w rezultacie pójdziesz z torbami, a brzmienie bedzie niezadowalajace bo nawet nie masz czasu i umiejętności na pomiary tego. A gdzie cena zabezpieczenia wysokotonowego? gdzie część wysokośredniotonowa kolumny?

Taniej jest zmienić zamierzenia. W 3DR uciąć wyżej średniego powiedzmy 1000Hz a driver od 3500Hz-4000Hz
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 4132546
    piter1984
    Poziom 16  
    nie zabijcie mnie, ale tam nie ma być 100 tylko początkowo 400 ale chyba zejdę do 350 :)
  • #8 4132938
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    No cóż, są takie konstr. z basem po boku (stąd pewnie tak niskie cięcie, ale 100Hz to przesada :D )
    Masz tam jakieś założenia, ale nikomu nie podałeś jakie są to głośniki. Skąd te tłumienia. Czy średniak pociągnie tak wysoko? A może to jakaś szerokopasmówka?
    Jeśli masz głośniki, podwieź/podeślij je któremuś z userów bardziej doświadczonych, to zaprojektuje zwrotę.
    Akkus też robi projekty.
  • #9 4134096
    piter1984
    Poziom 16  
    Więc tak, jeszcze raz podkreślam, te 100 Hz to oczywista pomyłka, znalazłem program który potrafi uwględnić elementy zrotnicy, trochę się nim pobawiłem 6 dB przy takim układzie nie istnieje bo zwrotka się rozjeżdza i efekt jest podobny jak 12dB cięte wyżej. Więc chyba będę zmuszony do zastosowania korektora impedancji ale czy tu można użyć cewek ferrytowych? w przypadku filtrów nie chcę ich używać, ale tutaj wlaściwie nie mam wyboru bo zwykłe... cena... tylko tak się zastanawiam czy to nie będzie tak że kiedy będą miały zadziałać to będą się przemagnesowywać i tak naprawdę nic z tego nie wyjdzie?
    Dane głośniczków to tak: http://www.monacor.pl/catalogue-product.phtml?id=4418&Comp=0&Hier=2&MainKtg=62&SubKtg=1038 http://www.monacor.pl/catalogue-product.phtml?id=2121&Comp=0&Hier=6&MainKtg=62&SubKtg=516 i ten http://www.monacor.pl/catalogue-product.phtml?id=6645&Comp=0&Hier=6&MainKtg=62&SubKtg=1272
    z wykonaniem zwrotki sobie poradzę raptor jest w 16l przy 37Hz

a wizualnie to będzie coś takiego :) mahoniowy chyba ładniejszy no nie ?? :P
    Załączniki:
    • Jak zaprojektować zwrotnicę 3-drożną z korekcją impedancji? render 3.jpg (94.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zaprojektować zwrotnicę 3-drożną z korekcją impedancji? render 1.jpg (92.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • dowinisd.rar (3.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 4134906
    przemo-lukas
    Kupiłeś już te głośniki?
    Cały zestaw będzie miał efektywność maks 85dB/4Ω/100W :D
    Jak sądzę jest to do domu?
    Czym tego potwora będziesz chciał napędzić?
    Proponuję CA AZUR 740 V2
    Wstęga zupełnie do tej klasy głosników mi nie pasuje :D
    Zwroty z kalkulatora do głośników w tej klasie cenowej to żart. :D
  • #11 4136043
    piter1984
    Poziom 16  
    no tak ale 100W nie dostaną :) jest do domu, do pokoju, a co z wstęgą jest nie tak, albo z pozostałymi, no i co z tymi zwrotkami ?
  • #12 4136237
    przemo-lukas
    Pytanie:
    Kupiłeś już te głośniki?
    RBT-95 słyszałem i jakoś mnie nie powalił (Twój różni sie tym, że jest kwadratowy) Lepiej brzmi sc10n8 visatona i jest o połowę tańszy.
    Masz zamiar kupić (lub kupiłeś) głosniki, które warte są 1600zł. W tym jakiś woofer samochodowy + (przyznam, że dość ciekawie wyglądający) średniak i kiepską wstęge.
    W katalogu monacora jest co prawda subik do kina na tych raptorach, ale na 4głośnikach :D
    Za tą kasę kupisz węglową 18-tka Scan-Speaka i D2905/9700. I to się nazywa hi-end. Zestaw będzie miał jakieś 85dB/8Ω/50W. Napędzis to nawet lamkami (el34 w p-p). Czego więcej chcieć?
    Zwrota będzie o wiele tańsza, a w akustyku projekt i elementy kosztują 200zł :D
    http://www.akustyk.com.pl/projekty/CC135.html
    Albo coś na usherkach:
    http://akkus.com.pl/index.php?grupa=zestaw_szczegoly&symbol=v2&lang=pl&dh=dt
    Tyle fajnych projektów, a Ty chcesz wtopić tyle kaski w projekt raczej lichy. :D
    Możesz zrobić 2.5 drogi na hds'ach peerlessa i xt vify:
    http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX2.html
  • #13 4136519
    piter1984
    Poziom 16  
    ja z 2 źródeł słyszałem ze ten rbt gra całkiem fajnie. 2ga sprawa że nie chcę wielkich głośników, chcę aby to był zestaw do postawienie na podłodze, stereo z bardzo dużym zejściem, właściewie to raptorki już mam i resztę głośników chcę właśnie z monacora. teraz zastanawaim się nad tym wstęgowym, fakt jest lipny w porównaniu do innych (świadczy o tym chociażby że gra od 5k) ale podobno od tamtąd gra rewelacyjnie. jedyny problem jaki teraz mam to wlaśnie zwrotka, tak się zastanawiam czy cewki ferrytowy i kondensatory elektrolityczne mogą być ale tylko jako kompensator impedancji?
  • #14 4138362
    przemo-lukas
    Oczywiście zrobisz jak uważasz.
    Te głośniki, które podałem to jedynie w 2.5 drogach potrzebują 40litrów (nie jest to chyba wiele?)
    Pozostałe max do 25l.
    Zrób jakąś paczkę do raptorka i zobacz czy odpowiada tobie jego dźwięk.
    Ze wstęgi zrezygnował bym. W tej cenie kupisz G20SC visatona (ciut droższy :D )
  • #15 4139536
    piter1984
    Poziom 16  
    2.5 drożne to rozumiem z membraną bierną ?? tak się zastanawiam teraz po tym jak odradzasz wstęgę nad http://www.monacor.pl/catalogue-product.phtml?id=3574&Comp=0&Hier=6&MainKtg=62&SubKtg=517 podobna też fajnie gra i można go ładnie wpuścić. a tak w ogóle zmieniłem sposób filtracji Raptor do 380@6dB tak wyszło przez wartości z szeregu, później już 12dB średni od 580 z korekcją impedancji i później wysokotonowy.
  • #16 4139576
    przemo-lukas
    piter1984 napisał:
    2.5 drożne to rozumiem z membraną bierną ??

Nie, to nie jest z membraną bierną. W takich konstrukcjach jest podział jak w konstrukcji dwudrożnej, przy czym drugi midwoofer wspomaga w dolnych rejestrach.
    Ja już powiedziałem co miałem do powiedzenia i powtórzę. Za taką kasę nie pchał bym się w monacory. :D
    Sprzedaj te "raptory" i nie rób nic "raptownie". Pomyśl podumaj, skalkuluj.
    Na pewno będziesz zadowolony ze swojej konstrukcji do póki, do póty nie usłyszysz czegoś lepszego. A krew Ciebie zaleje, jak pomyślisz, że lepsze kolumienki były wykonane tym samym nakładem finansowym.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektowania zwrotnicy 3-drożnej z korekcją impedancji dla zestawu głośnikowego z głośnikiem niskotonowym 4 Ω (podział 6 dB przy około 150-380 Hz), średniotonowym 8 Ω (filtr 12 dB z korekcją impedancji przy około 350-580 Hz) oraz wysokotonowym wstęgowym od 5 kHz z tłumikiem. Podkreślono, że bez pomiarów impedancji i charakterystyki głośników nie da się poprawnie zaprojektować zwrotnicy, a symulacje w programach takich jak Speaker Workshop są niezbędne do zbliżenia się do idealnego działania. Wskazano, że korekcja impedancji jest konieczna ze względu na piki impedancji i indukcyjność głośników, a do jej realizacji można użyć cewek ferrytowych i kondensatorów elektrolitycznych, choć istnieją obawy dotyczące przemagnesowywania cewek ferrytowych. Poruszono też kwestie ekonomiczne i praktyczne – zwrotnice pasywne przy niskich częstotliwościach wymagają dużych i drogich cewek oraz kondensatorów, co może być nieopłacalne. Zasugerowano rozważenie podziału aktywnego lub konstrukcji 2.5-drożnej zamiast klasycznej 3-drożnej. W dyskusji pojawiły się uwagi krytyczne dotyczące doboru głośników z katalogu Monacor, wskazując na ich ograniczoną efektywność i jakość dźwięku w porównaniu do droższych alternatyw (np. Scan-Speak, Visaton). Wstęga w zestawie jest dyskusyjna ze względu na wysoką efektywność pozostałych głośników i jej ograniczony zakres pasma. Autor planuje wykonać zwrotnicę samodzielnie, korzystając z symulacji i korekcji impedancji, a także ma już głośniki Raptor 10" do niskich tonów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA