logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć transformator TS 40/29/676 z gramofonu Bambino?

Wicker 31 Lip 2007 17:13 1346 4
REKLAMA
  • #1 4132665
    Wicker
    Poziom 11  
    Witam
    probowalem to trafo (ts 40/29/676) podlaczyc na rozne sposoby-2 razy zaczelo sie dymic (bialy dymek)-upsss
    a za 3 razem bylo spiecie, wiec wole go narazie nie tykac :(
    niewiem do konca czy trafo jest sprawne, ale powinno byc. Jak mierzylem omomierzem (dopoki sie nie spalil :/) to zauwarzylem ze 3 kable ktore sa wyprowadzone stanowia jedo uzwojenie (tzn maja lacznosc elektryczna) czy to jest dzielone napiecie 230v?
    oto zdjecia (ten zielony kabelek to chyba ekran, chociaz niewiem czemu, byl odlutowany wczesniej od rdzenia, a w jego miesce wlutowany byl kabel, ktory tworzy jedno z uzwojen :/ )

http://img409.imageshack.us/img409/3246/63332509xv6.jpg

http://img102.imageshack.us/img102/7830/65963859ih1.jpg
  • REKLAMA
  • #2 4132901
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    Wg mnie wyprowadzenia są tak:
    pierwotne(230V): dwa końce (w rurkach) z tej samej strony co przewody białe
    odczep po drugiej stronie (wychodzący z wnętrza karkasu)
    wtórne I - przewody białe
    wtórne II - dwa przewody z wierzchniej warstwy w koszulkach (od strony wyprowadzenia zielonego)
    zielony - do masy
    Podłącz zgodnie z sugestiami i sprawdź napięcia na wtórnych uzwojeniach.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4133789
    Wicker
    Poziom 11  
    any56-pamietam ze tak podlaczalem i sie dymilo :/
    dzwiek byl taki jakby sie cos topilo w srodku, ale od zewnatrz wszystko wyglada ok (zastanawiam sie, czy przez to ze ten karaks jest polamany (trafo moglo sie obic) moglo ulec uszkodzeniu

a co do trafo od bambino, to widzialem jeszcze takie, ktore mialy tylko 6 wyprowadzen (moze bez ekranu ?)

jutro sie jeszcze z nim pobawie

zapomnialem napisac, jak mierzylem trafo miernikiem wczesniej, to te 2 wyprowadzenia od strony bialych kabli, to chyba jeden obwod z tym 3 z 2 strony wystajacym od gory z karaksu

mam jeszcze pytanie do modera, po co wkleja zupelnie mi niepotrzebne tematy ? wiem do czego ma byc to trafo-mam juz prawie skonczony wzmacniacz do gitary, potrzebuje to tylko zasilic
  • #5 4134296
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    Witam. Jeśli chcesz sie pobawić tym trafo to najlepiej uzwojenie , które ma największy opór (powinno być na wyższe napięcie i mniejszy prąd) podłącz do innego trafa np. 24V. Wówczas sprawdź jaki płynie prąd przez to uzwojenie, oraz jakie są napięcia na innych uzwojeniach.
REKLAMA