logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematów amatorskich tranzystorowych TV, brak lamp w zasobach

puba3 02 Sie 2007 16:33 2105 21
REKLAMA
  • #1 4139437
    puba3
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam!!

Jest jeszcze 1 miesiąc wakacji. Mam czas, i nie jestem początkujuącym amatorem elektroniki. Zwracam się do Was z pewną prośbą. Chodzi mi o to czy możecie się podzielić swoimi schematami i opisami amatorskich tranzystorowych TV?? Wiem iż jest wiele opracowań ale od dłuższego czasu nie mogę niczego znależć. Bardzo mi na tym zależy.

Ostatnio kupiłem książkę ODBIORNIKI TELEWIZYJNE autor B.Urbański. Jest tam wiele prostych nawet schematów TV lecz lampowych, a lamp u mnie niet....

Z niecierpliwośćią czekam na schematy i opisy !!

POZDRAWIAM!!

P.S. jak naprawie skaner to wrzuce te schematy, a narazie czekm na Wasze tranzystorowe OTV.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4140551
    sq3
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Na samych tranzystorach to się zamęczysz,zwłaszcza z pośrednią.Kiedyś zbudowałem mieszankę Neptuna 150 z Velą 206 od podstaw z wytrawianiem płytek włącznie,ale to były inne czasy.Ale układ jest 100% pewny i musi działać.Jak chcesz coś czarno białego to przeglądnij te dwa schematy.A kolorowy Elektron 280 w obudowie od Beryla działa do dziś.Nie posiadam niestety żadnej oddzielnej dokumentacji,bo to wszystko typowe.
  • #3 4140618
    puba3
    Poziom 13  
    Wiem, że pewnie scalaczki by się przydały, ja sprawdze te schematy. Możecie podać wasze schematy i zdjecia z wyników prac?

POZDRAWIAM!!

Dodano po 4 [minuty]:

Chodzi mi o to czy możecie podzielić się Waszymi schematami..... no i opisem oczywiście. Bardzo mi na tym zależy. Do schematu się dostosuję, gdyż nie mam jeszcze kineskopu. Bardzo proszę...
  • Pomocny post
    #4 4141738
    nexia
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    A po co wyważać otwarte drzwi,poszukaj modułów z polskich telewizorów kolorowych(unimor itd)i z tego złóż odbiornik jak już musisz.Za grosze to dostaniesz,a robienie od podstaw płytek mija się z celem.Choćby Ci się udało to zrobić, to na regulacjach i strojeniu, a szczególnie na pośredniej napewno polegniesz.Zniechęcisz się wtedy do elektroniki i skutek będzie odwrotny.
  • REKLAMA
  • #5 4141763
    puba3
    Poziom 13  
    Tyle, że chciałem zrobić czarno-biały... I dalej nie rozumiecie o co mi chodzi...Chodzi mi oto czy nie macie schematów AMATORSKICH OTV, które można w amatorski sposób wykonać... szczególnie chodzi mi o to czy nie mógłby ktoś udostępnić schematów i opracowań ze starych książek... Nie musi to być schemat dużego TV, może być mniejszy z małym kineskopem...

P.S. Użyłem dużych liter jako wytłuszczenie wyrazu, broń Boże nie krzyczałem :D

POZDRAWIAM i czekam i szukam :)

Dodano po 37 [sekundy]:

I jeszcze jedno, prosiłbym aby ten OTV nie był lampowy :)
  • REKLAMA
  • #7 4142607
    puba3
    Poziom 13  
    Oglądałem to lecz tamten schemat jest niekompletny :( Naprawde nikt nie jest w stanie mi pomóc? Nikt nie ma kompletnego schematu OTV czarno białego, niedużego??

POZDRAWIAM :D
  • #8 4142828
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Do tego schematu z linku oj'a wystarczy dołożyć glowicę TV z ktorej wychodzi sygnal Video. Np taką z karty TV od kompa.
  • Pomocny post
    #9 4142868
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Kolego ściągnij sobie schemat TV Vela 203, masz kompletny odbornik TV

A i tak nie uruchomisz tak prostego TV bez kupna gotowej p-cz i głowicy
  • #10 4142875
    puba3
    Poziom 13  
    Wiem, wszystko wiem, tylko nieiktórych części nie mogę znależć... dlatego proszę o inne schematy...naprawde będę wdzięczny..
  • #11 4142879
    oj
    Poziom 42  
    Nie ma innych schematów, te w starych książkach to są schematy poglądowe i nie da się z nich zrobić TV
  • #12 4142916
    puba3
    Poziom 13  
    Witam jeszcze raz. Zamieszczam tutaj schemat prostego OTV lampowego. Skan pochodzi z książki Urbańskiego pt. Odbiorniki telewizyjne. Bardzo mi zalezy na tym abyście i Wy podzielili się pełnymi schematami swoich OTV, tylko nie lampowych!!!! :P

POZDRAWIAM puba3 :D

Jak ktoś bedzie chciał to mam tam jeszcze kilka schematów m. in. TV Leningrad.
    Załączniki:
    • Szukam schematów amatorskich tranzystorowych TV, brak lamp w zasobach amatorskiotv.jpg (116.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 4142938
    puba3
    Poziom 13  
    Gdybym miał odpowiednie lampy to wziąłbym się za ten nOdbiornik... :(
  • #14 4143000
    nexia
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Poszukaj schematu Neptuna 150(czarno-biały,mały).Mam takiego na chodzie,rozbierzesz potem poskładasz i będziesz miał satysfakcję.O to Ci chodzi?
  • #15 4143074
    puba3
    Poziom 13  
    Nie, nie o to mi chodzi... ale dzięki za opowiedzi. Postaram się coś sklecić...

POZDRAWIAM!!
  • REKLAMA
  • #16 4143143
    oj
    Poziom 42  
    To napisz co chcesz zrobić.

Te schematy nie nadają się do niczego z tych książek, zobacz sobie w jaki sposób jest zrealizowane odchylanie w tym lampowym odbiorniku a porównaj jak się robiło w TV Vela.

A najpierw poszukaj sprawnego kineskopu
  • #17 4143152
    puba3
    Poziom 13  
    Racja. Najpierw poszukam kineskopu. Potem pogadamy, a czy możecie powiedzieć ile cali powinien mieć ?? Duży mały?? Który najlepszy??
  • #18 4143155
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 184
    puba3 napisał:
    nie rozumiecie o co mi chodzi...Chodzi mi oto czy nie macie schematów AMATORSKICH OTV

To Ty nie bardzo rozumiez o co chodzi. Nie ma amatorskich konstrukcji telewizorów. To zbyt skomplikowany problem, aby mógł go rozwiązać amator. I co by to miało oznaczać - "amatorska konstrukcja"? Wszystko od A do Z? Projekt, wykonanie głowicy, pośredniej, kineskopu? Musisz ograniczyć i zawęzić swoje oczekiwania.
  • #19 4143191
    puba3
    Poziom 13  
    Z tego powodu założyłem ten temat, aby o tym pogadać, dzięki temu te moje oczekiwania zawęże.

Skorzystam z rad kolegi oj.

dziękuję za pomoc!! :) i za powstrzymanie przed rzucaniem się z motyką na słońce!! :D
  • #20 4143210
    sq3
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    W Velach i innych Neptunach były A31-310W,w Junostach 31ŁK-4B,ale były jeszcze takie 23 centymetrowe 23ŁK....nie pamiętam końcówki.Na takim też kiedyś zbudowałem TV,ale według schematu Veli.Tak jak koledzy podpowiadają,korzystaj z dostępnych modułów.Zwłaszcza jeśli chodzi o p.cz i oczywiście głowicę.Resztę jesteś w stanie zbudować a w tak prostym układzie nawet jak czegoś nie masz,to można to zastąpić.
  • #21 4143561
    puba3
    Poziom 13  
    Skąd mam wziąść te moduły?? To mnie jeszcze tylko nurtuje.
  • #22 4143610
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 184
    puba3 napisał:
    Skąd mam wziąść te moduły?? To mnie jeszcze tylko nurtuje.

Słyszałeś o giełdach elektroniki?

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematów amatorskich, tranzystorowych telewizorów czarno-białych (OTV) bez lamp, które można samodzielnie wykonać. Dyskusja wskazała na trudności w budowie takich odbiorników od podstaw, zwłaszcza w zakresie pośredniej częstotliwości i regulacji. Zalecano korzystanie z gotowych modułów i podzespołów z istniejących polskich telewizorów kolorowych, takich jak Unimor, Neptun czy Vela, dostępnych na giełdach elektroniki. Podkreślono, że schematy z książek, zwłaszcza lampowe, są niekompletne lub poglądowe i nie nadają się do bezpośredniej realizacji. Wskazano na konieczność poszukiwania sprawnego kineskopu, najlepiej o rozmiarze około 23 cm (np. A31-310W, 31ŁK-4B, 23ŁK), oraz na trudność samodzielnego wykonania głowicy i układów pośredniej. Podano link do schematu prostego telewizora czarno-białego oraz rekomendacje dotyczące adaptacji sygnału video z głowicy TV lub karty TV do komputera. Ostatecznie zasugerowano ograniczenie oczekiwań i wykorzystanie dostępnych modułów do budowy amatorskiego odbiornika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA