logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

mini TV B/W 1\" !! ( 1 cal)

Janek Bień 21 Lis 2005 14:39 18212 22
REKLAMA
  • Witam
    Chciałbym przedstawić moja konstrukcje z przed ok 10lat.
    Jest to kompletny TV czarno-biały o przekątnej ekranu 1 cal.
    W dzisiejszych czasach nie ma nic szczególnego w tej konstrukcji poniewaz coraz powszechniejsze sa małe telewizorki LCD o przekątnych rzędu paru cali. Ale 10 lat temu to było dla mnie wyzwanie hehe.
    Pomysł zrodził się, gdy znajomy znalazł chyba na śmietniku kawałek starej kamery TV a dokładnie sam wizjer z miniaturowym kineskopem HITACHI o przekątnej 1 cal oraz zespołem soczewek okularu.
    Zabawa trwała ok 2 miesięcy wolnymi wieczorami zanim udało mi się osiągnąć sukces w postaci własnoręcznie wykonanego miniaturowego trafa HV ( na rdzeniu kubkowym + powielacz z jakiegoś medycznego urządzenia chyba EKG) reszta była już prosta sprawa dorobienia odchylania H i V
    Finalna wersja to jedna obudowa gdzie znajduje się kompletny monitor TV. górze obudowy dopinany jest opcjonalnie tuner TV, czyli głowica z torem pcz.
    Załączniki:
    • mini TV B/W 1\" !! ( 1 cal) Img_1085.jpg (123.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mini TV B/W 1\" !! ( 1 cal) tvbw_4.JPG (27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mini TV B/W 1\" !! ( 1 cal) tvbw_3.JPG (25.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mini TV B/W 1\" !! ( 1 cal) tvbw_2.JPG (17.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mini TV B/W 1\" !! ( 1 cal) tvbw_1.JPG (21.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Janek Bień
    Poziom 18  
    Janek Bień napisał 274 postów o ocenie 82, pomógł 7 razy. Mieszka w mieście Kraków-Skawina- Podłęże. Jest z nami od 2002 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2011720
    marek-cho
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    witam i wyrażam szczery podziw... kiedyś były czasy montowania TV w warunkach domowych ale z gotowych podzespołów i deczko większe :D ale twoja konstrukcja jest naprawdę super, jakbym nie wiidział to bym rzekł że porywanie się na zrobienie TV z lampy wizjera kamery to jak marsz z motyczką na słońce - zwłaszcza zrobienie własnoręcznie trafopowielacza. pełne uznanie. pozdrawiam
  • #3 2013664
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Hehe ale czad:) obudowa wyglada troche jak by sie miala zaraz rozleciec ale co tam:)
  • #4 2026105
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    No to kolega pozamiatał. Przenośny telewizor zrobiony praktycznie ze złomu, w dodatku z ręcznie nawinietym transformatorem wysokiego napięcia! Może warto pomyśleć nad zasilaniem bateryjnym ;-) ?

Nie ukrywam zadowolenia z powodu wzrostu poziomu prezentowanych na DIY dzieł. Choć podejrzewam, że niedługo trzeba tu będzie wpaść z komputerem kwantowym, reaktorem atomowym albo antymaterią, żeby kogokolwiek zadziwić :-) .
  • #5 2028080
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Bardzo mi się podoba. gdzie można było dostać taki mały kineskop?

W sumie mimo że to mały telewizorek ma dużo opcji: tuner TV, głośnik, wyjście na słuchawki 3 pokrętła.. Można by wpiąć nawet komputer i puszczać sobie filmy i oglądać lupą..

podziwiam, już wiem gdzie oddac swój głos.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 2033019
    Janek Bień
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    Ciesze sie ze choc troche sie podoba ....
    Bardzo wszystkim dziekuje za pochlebne opinie .
    Jestem mile zaskoczony . Nie przywiazywalem wielszej wagi nigdy do tego ustrojstwa Mój pierwszy Tv jaki sam zrobilem to skladanka z kineskopu B/W ok 5cali produkcji ZSRR zakupionego na bazarze do tego trafo WN od Junosta jakis tam malym powielacz 3X no i cala reszta oparta na TDA2541(pcz) tba120 (FMdem) TDA1170 (odch V) . calosc w formie pajeczyny rozciągnietej na kawalku sklejki . Byla to totalna prowizorka ale dzieki temu wszystkie zmiany i udoskonalenia mozna bylo dokonac bardzo szybko . Powiem ze to chyba najlepszy sposób na poznanie dokladnej zasady dzialania poszczególnych bloków budowy telewizora . oczywiście niekontrolowane wyladowania HV, drobne porazenia wyskoim napieciem oraz zapach zwęglajacych sie elementów elektronicznych byly na poczatku codziennościa .
  • #8 2034700
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    Kurcze trzeba mieć łeb żeby coś takiebo zbudować!!!
    Gratuluje, to mi się naprawde podoba! A miełby kolega chociaż jakieś szkice, schematy, cokolwiek o budowie takiego wynalazku? Jestem zainteresowany budową takiego TV bo mam kilka takicha małych lampek kineskopowych.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 2035934
    Janek Bień
    Poziom 18  
    hmmm ciężko bedzie mi cos odszukac bo to bylo juz dosc dawno ale poszperam w archiwum .
  • #11 2037712
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Fajnie by bylo jakbyś cokolwiek odnalazł. Taki mini telewizorek jest MEGA! Ja normalnie gratuluje pomysłu! Sam chciałem coś takiego zmontować ale mi odwago brakło, że i tak nie zadziała (mam wizjerki w sumie 3 ale kineskopy mają okrągłe i ok. 1,5 cm średnicy, troche za małe ale coś sie skombnuje).
    A głowice sam robiłeś? Kurcze ale mnie ochota naszła na ten mega wynalazek bo radio już nie jedno zmontowałem więc z TV też może sobie poradze. Pozdrawiam i jeśli coś znajdziesz na temat swojego TV to prosiłbym o przesłanie lub jakieś udostępnienie.
  • #12 2046368
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2056233
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Witam. Znalazłem schematy aplikacyjneTBA120 (UL1242, A220), TDA1170 (UL1265) i TDA2541. Kolega pisał, że ten telewizorek jest na tych układach więc jak to wszystko połączyć ze sobą?
  • #14 2057234
    Janek Bień
    Poziom 18  
    znalazlem szczątki dokumentacji jakie sie zachowała
    Jest to odrecznie narysowany schemat częsci video oraz synchro czyli kompletny monitor niestety nie mam schematu toru P.CZ gdzies sie zagubił niestety .
    Załączniki:
    • mini TV B/W 1\" !! ( 1 cal) tv1calsch.GIF (131.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2059320
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    OK dzięki za to, z układem p.cz może jakoś sie da rade zamotać bo w końcu TBA120 i TDA2541 mają niezbyt trudne schematy aplikacyjne. Ale nie wiem co z tego wyjdzie.
    Pytanie takie czy gowice zastosowałeś fabryczną czy robioną?
    Pozdrawiam...
  • #16 2061982
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Jeszcze tylko małe pytanko o zabieram sie do roboty:
    napisz tyklo jakie uklady zastosowałeś w p.cz. bo w sumie monitor mam gotowy (do kamery razem z kineskopem) więc musze dorobić tor wizji i fonii.
    Dzięki za odpowiedź.
  • #17 2063190
    Janek Bień
    Poziom 18  
    hmmm naprawde juz nie pamietam ale chyba zrobilem to na LA7645 . To jest stay uklad wiec poogladaj sobie schematy TV lub magnetoowidów i przygladnij sie jak tam rozwiazane sa tory p.cz
    wystarczy jaden scalak , do tego filtr z falą pow. . filtr , dyskryminator i eliminator na 6.5MHz i masz juz prawie wszystko. oczywiscie jakas typowa glowica jeszcze
  • #18 2065203
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    OK. Dzięki. Ja myślełem o TDA2541 i UL1244 ale jeszcze zobacze ten układ co podałeś.

Dodano po 2 [godziny] 47 [minuty]:

Kurcze znalazlem tylko schematy aplikacyjne, a raczej opisy LA7642. Nie mogę znaleźć LA7645.
  • #20 2077117
    henx
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    spróbuj LA7545
  • #21 2077124
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    szukam.....

Dodano po 13 [minuty]:

Chyba to jest to. Mała pomyłka nastąpiła? :)
    Wesołych świąt
    Załączniki:
    • la7545.pdf (428.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono konstrukcję miniaturowego telewizora czarno-białego o przekątnej ekranu 1 cala, wykonanego około 10 lat temu na bazie wizjera kamery z miniaturowym kineskopem HITACHI. Projekt obejmował samodzielne wykonanie transformatora wysokiego napięcia na rdzeniu kubkowym z powielaczem z urządzenia medycznego (prawdopodobnie EKG) oraz układy odchylania poziomego i pionowego. Finalna wersja zawierała kompletny monitor TV w jednej obudowie z opcjonalnym tunerem TV (głowicą z torem p.cz). W dyskusji poruszono kwestie dostępności małych kineskopów, schematów układów scalonych użytych w konstrukcji (TDA2541, TBA120, TDA1170, LA7645/LA7545, LA7642), a także możliwości zastosowania innych rozwiązań, np. LCD z telefonu Nokia 6610. Autor podkreślił, że budowa takiego urządzenia pozwala na dogłębne poznanie zasad działania poszczególnych bloków telewizora, mimo ryzyka porażeń wysokim napięciem i uszkodzeń elementów. Uczestnicy dyskusji wyrazili uznanie dla pomysłu i wykonania, a także zainteresowanie schematami i szczegółami technicznymi, zwłaszcza dotyczącymi toru p.cz i zasilania wysokiego napięcia. Wspomniano także o potencjalnym zasilaniu bateryjnym i alternatywnych źródłach sygnału, np. wizjerach noktowizyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA