logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alan 38 modulacja i "0" oraz "5"

AndrzSa 02 Sie 2007 19:35 2983 8
REKLAMA
  • #1 4139963
    AndrzSa
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam
    Zaciekawił mnie pewien temat. Pogooglowałem troszke ale nie znalazłem zbyt wielu informacji.
    Rzecz dotyczy alana 38. Podejrzewam, że to radyjko wyszło wylącznie w wersjach z AM. Czy dobrze myślę?
    A jak jest z zerami i piatkami. Czy wersję tzw "piatkową" da się przerobic na "zerową". A jesli tak to gdzie "leży" przepis?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4140113
    AndrzSa
    Poziom 11  
    Dzięki. To akurat widziałem. Nie wiem czy ten opis wyczerpuje ewentualne wszystkie warianty (o ile istnieją) Alana 38. Być moze były robione jakies egzemplarze na specyficzne rynki.
    Uzycie "szukaj" w forum elektrody, niestety nie posunęło mnie do przodu w temacie przerobienia piątek w zera.

Pozdrawiam
  • #4 4140231
    161MDS01
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    Alan 38 wyszedł tylko z AM, a co do przestrojenia a raczej obniżenia czstotliwości to trzeba podłączyć dławik pod kwarc 10.240 szeregowo o indukcyjności 4,7uH...POZDRAWIAM

Daniel
  • #5 4140257
    AndrzSa
    Poziom 11  
    Dzieki.
    Czyli jak dobrze zrozumiałem przestrojenie raczej bezproblemowe
    .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4140258
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 750
    Cześć.

AndrzSa napisał:
    ...Uzycie "szukaj" w forum elektrody, niestety nie posunęło mnie do przodu w temacie przerobienia piątek w zera...

Skoro nie działa metoda opisana już na elektrodzie, to chyba będzie problem.
    Napisałeś, że po przeczytaniu opisu przestrojenia np. tego:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic272503.html
    nie ma efektów. Może cewkę źle wykonałeś, może nie wiesz gdzie ją przyłączyć. Napisz, co już zrobiłeś. Jak nawijałeś cewkę.
    Bez szczegółów na temat tego, co już próbowałeś zrobić, niewiele można podpowiedzieć.
  • #7 4140531
    AndrzSa
    Poziom 11  
    Przepraszam kolego ale tego naprawde nie znalazłem. Szukałem na elektrodzie w różnych układach haseł i powiązań między nimi. Tego wątku wyszukiwarka mi nie wyrzuciła.
    Stokrotne dzięki.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 4140976
    albrecht
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    jak Ci skrot mocy nie potrzebny to mozna go wywalic i tam wstawic 0/5 to taka moja mala sugestia odnosnie tematu, z tego co slyszalem takie rozwiazanie ma tez wady bo dodatkowe przewody beda lekko zmienialy czestotliwosc w sensie ze po dorzuceniu przelacznika trzeba odnowa zestroic uklad

Podsumowanie tematu

✨ Alan 38 to radio CB dostępne wyłącznie w wersji AM. W dyskusji poruszono temat przeróbki wersji z modulacją "5" (piątkowej) na wersję "0" (zerową). Przestrojenie polega na obniżeniu częstotliwości kwarcu 10.240 MHz poprzez dołączenie szeregowo dławika o indukcyjności 4,7 µH. W praktyce może to wymagać precyzyjnego wykonania i podłączenia cewki, co bywa problematyczne. Usunięcie skrótu mocy i zastąpienie go przełącznikiem 0/5 jest możliwe, ale wprowadza konieczność ponownego strojenia układu ze względu na zmiany częstotliwości wywołane dodatkowymi przewodami. W sieci dostępne są opisy i wątki na forach, jednak znalezienie szczegółowych instrukcji wymaga dokładnego wyszukiwania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA