logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ALAN 28 - odbiór z dalszych częstotliwości. Pływanie częstotliwości.

Guliwer26 04 Mar 2007 13:19 2674 5
REKLAMA
  • #1 3641997
    Guliwer26
    Poziom 2  
    Mam alana 28 z microfonem cb compact mam problem z odbiorem z dalszych odległości radio zachowuje sie jak by pracowało w (5 tkach) choć nie było grzebane kwarc czastetliwości 10.240 czyżby to radio miało tendencję w pływaniu w cząstetliwościach wie kto może jak temu zaradzić :D pozdrawiam[/b]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3642023
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Kwarc 10.240 jest oryginał do pracy na "5", bo raster jest co 10 kHz, a II pośrednia jest 455 kHz.
    Dla pracy na "0" trzeba kwarc "przeciągnąć" w dół o 1,89kHz, dodajac do niego szeregowa cewkę o niewielkiej indukcyjności (nie pamiętam, 0,68uH czy 6,8uH). Taka cewkę robi się nawijając kilkanaście zwojów drutu 0,15mm na kawałku ferrytu, potem trzeba tylko skontrolowac częstotliwość miernikiem i gotowe.
  • REKLAMA
  • #3 3642440
    Guliwer26
    Poziom 2  
    dzięki a czy 10.240 napewno pracyje w (5 tkach) i czy to jest tylko do odbioru czy też nadawanie jest w 5 tkach zresztą zaraz sprawdzę bo wlutuję to co wylutowałem wcześniej z górt dzieki

Dodano po 18 [minuty]:

a propo alana 28 wie ktoś może jak go podkręcić na mocy on ma końcówkę c 2078 taka jak w onwie np i ile z niej można uzyskać mocy bez przesterowania modulacji
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3643056
    bodzio1587
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam.
    Do "Guliwer26".
    Najpierw piszesz: "Mam alana 28 z microfonem cb compact mam problem z odbiorem z dalszych odległości radio zachowuje sie jak by pracowało w (5 tkach) choć nie było grzebane" a później piszesz że: "zaraz sprawdzę bo wlutuję to co wylutowałem wcześniej". To albo było grzebane albo nie. Trzeba pisać prawdę bo inaczej to jak można pomóc.
    Pozdrawiam.
  • #6 3643882
    Guliwer26
    Poziom 2  
    Do Jerzego Węglorza
    Zrobiłem jak pan mówił oderwałem jedną nóżkę on tego kwarcu 10.240MzH i podłaczyłem mu z innego cb radia mechanizm co przełaczał na w 5 tki i dziury co jakiś elektronik kiedyś stworzył. Podłaczyłem go tak jak w tamtym radiu (tj onwa turbo) i muszę pochwalić pana za radę bo radyjko chula, dobry odbiór i dobre nadawanie.
    Bardzo dziękuję za radę !

Dodano po 15 [minuty]:

Do Bodzio 1587
    Radio nie było grzebane do czasu jak nie przywiozłem go do domu :D
    Ja się z temi 5 tkami męczę jakiś tydzień a tu proszę, pan jerzy rozwiązał mi problem. Cewka pod kwarc 10.240 a skumałem że takie coś było w innym radiu więc nie musiałem robić tylko było gotowe.
    Ja nie jestem elektronikiem tylko samoukiem, albo się uda albo się spali :D wtedy wiozę do fachowca.
    Jak widzisz w mojej wypowiedzi tym razem się udało.
REKLAMA