logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka PS 663 S BIO - ciągłe nabieranie wody po transporcie, dmuchanie nie pomaga

Lukaszpin 05 Lis 2003 20:17 3223 12
REKLAMA
  • #1 388449
    Lukaszpin
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    witam
    przewiozlem to cudo polskiej techniki samochodem 50km, wkladam pranie a tu woda podchodzi do gornej krawedzi okienka i tylko odciecie zaworu wody sprawia,ze nie leci.nie wiem o co chodzi.dmuchalem juz w taka rurke/wezyk (polecil mi to jeden fachowiec ) zadzialalo.tylko jak pralka postala 2 tygodnie to nawewt dmuchanie w rurke/wezyk nie pomaga.pomozcie !!!!!!!!!!rece mi juz opadaja.
  • REKLAMA
  • #2 388463
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Wymień hydrostat.
  • REKLAMA
  • #4 388540
    maly1
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    sprawdź rurke do hydrostatu mogła się odłączyć,albo przewód
  • #5 388650
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 550
    Witam.
    Zanim wymienisz hydrostat sprawdz:
    - szczelność rurki od hydrostatu,
    - czy jest zawieszony wąż zbiornik - pompa za uchwyt pod zbiornikiem.
    Może być jeszcze uszkodzony elektrozawór,który nie odcina wody mimo,że nie ma na nim napięcia.
    Sprawdzić to można przez wyjęcie wtyczki przewodu zasilającego pralkę w czasie nabierania wody.Jeżeli woda płynie nadal to na 100% uszkodzony jest elektrozawór.
  • #6 388948
    jarek.agd
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Cześć, rurkę do hydrostatu najlepiej podkleić klejem Budapren, nieszczelność może niweczyć nasze starania.
  • REKLAMA
  • #7 389863
    Lukaszpin
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    witam
    elektrozawor -sprawny
    a co do rurki to wisi sobie o tak bez zadnego podtrzymania.Sadze ze zaciska sie taka duza czarna gumowa rurka i dlatego nie daje powietrza do hydrostatu.
  • #8 391528
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Toteż najpierw sprawdź drożność i szczelność tejże rurki. Niepotrzebnie wydawać kasę na hydrostat, jeśli z nią coś będzie nie tak.
  • REKLAMA
  • #9 392100
    boguslaw
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Cześć
    Nie dmuchaj w rurkę i do bębna tylko dmuchnij do termostatu i posłuchaj czy słychać pracujące styki termostatu, gdy nie słychać stukania to znaczy że styki są sklejone.
    :wink:
  • #10 392965
    domel.an
    Poziom 24  
    Ocena: 136
    myślę że lepszym sposobem byłby pomiar miernikiem :wink: bo na słuch to mi facet zapłon ustawiał i pomylił się tylko :wink: o jakieś 20 stopni i twierdził że mam silnik skończony :lol:
  • #11 393280
    boguslaw
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Jak nie ma miernika to musi na słuch
  • #12 393802
    jarek.agd
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    W razie czego można zrobić najprostszy miernik z bateryjki i żaróweczki z kabelkami- bateryjka 2.50zł +żaróweczka 50gr razem 3zł lub droższa opcja to dodać jeszcze 10zł i za 13zł kupić sobie miernik o parametrach całkim wystarczających poza tym jeszcze może się przydać do innych celów. :D
  • #13 406886
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 729
    sprawdź miernikiem bo mogą być zawęglone styki

Podsumowanie tematu

✨ Pralka PS 663 S BIO po transporcie ma problem z ciągłym nabieraniem wody, która podchodzi do górnej krawędzi okienka. Problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzonego lub zawieszonego hydrostatu, który nie zamyka dopływu wody. Zaleca się sprawdzenie szczelności i drożności rurki łączącej hydrostat z bębnem, ponieważ nieszczelność lub odłączenie tej rurki może powodować błędne działanie hydrostatu. Warto również zweryfikować, czy wąż między zbiornikiem a pompą jest prawidłowo zawieszony. Inną możliwą przyczyną jest uszkodzony elektrozawór, który może nie odcinać wody mimo braku napięcia – można to sprawdzić przez odłączenie pralki od zasilania podczas nabierania wody. Dmuchanie w rurkę pomaga tylko tymczasowo, jeśli rurka jest zaciśnięta lub uszkodzona, problem powraca. Dodatkowo sugerowano kontrolę styków termostatu, które mogą być zawęglenia lub sklejone, co można zweryfikować miernikiem lub prostym testerem z bateryjką i żarówką. Wymiana hydrostatu powinna być ostatecznością po wykluczeniu problemów z rurką i elektrozaworem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA