logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt układu z płytkami ferrytowymi i cewkami z regulacją prędkości pola elektromagnetycznego

andotar 06 Lis 2003 08:58 2524 2
REKLAMA
  • #1 388959
    andotar
    Poziom 2  
    Cześć.

Kto może mi pomóc w zaprojektowaniu takiego układu:
    Wybraźmy sobie 8 płaskich płytek ferrytowych o wymiarach h=10mm a= 6mm i grubość=2 mm ułożonymi po okręgu na płaskiej podstawie z nawiniętymi na nie małymi cewkami. Teraz układ sterujący podawałby tak do nich napięcie, żeby jednocześnie dostawały cewki leżące naprzeciwko siebie i sposób podawania napięcia na takie pary cewek zataczałby ruch po okręgu. Nastąpiłaby taka rotacja pola elektromagnetycznego. Prędkość kątowa - nominalna (startowa) tego pola musi być regulowana potencjometrem, czyli częśtotliwość podawania napięcia na poszczególne pary cewek. Układ sterujący połączony jest również z jakimś czujnikiem temperatury z dokładnością do 1'C w zakresie od 10 do 100'C. Czujnik ten zanurzony będzie w zlewce z cieczą. Jeżeli temperatura cieczy wzrośnie czyjnik nakaże układowi sterującemu wzrost prędkości kątowej pola elektromagnetycznego w liniowej zależności od wzrostu temperatury.
    Taka rotacja pola będzie miała to za zadanie, że umieszczona nad taką zlewką z cieczą może wprawiać w ruch mieszadełko wykonane z magnesów trwałych zanurzone w tej cieczy. Pozwoli to na całkiwite odizolowanie układu napędzającego od mieszadełka oraz będzie całkowicie ciche. Ma to bardzo wielkie znaczenie bo pomiary będą dotyczyć ciśnienia par nad tą cieczą i natężenia dźwięku.
    Jeżeli ktoś coś z tego zrozumiał i nie stanowi naszkicowanie takiego układu większego problemu, będę bardzo wdźięczny.
    Proszę o maila.
    Dziękuję
    Andrzej

[email]tph@is.net.pl[/email]
    gg: 1811713

Przeniesiony z "Szukam schematu" <gorg>
  • REKLAMA
  • #2 389629
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Ja to widze na 2 sposoby, analogowo-cyfrowy i mikroprocesorowy.
    Ten drugi jest prostrzy w budowie i może mieć dodatkowe bajery w stylu nieliniowej funkcji prędkości wzg temperatury. Rozwiązanie analogowo cyfrowe bym widział w następujący sposób. Elektromagnesy są połączone parami, te naprzeciwko tak aby linie pola magnetycznego były odpowiednio skierowane. Takiem zespołami elektromagnesów sterują drivery tranzystorowe (dostosowane do prądu, napięcia i mocy). Kluczami tranzystorowymi steruje układ typu 4017 albo 4022 którego liczba zliczonych impulsów zostaje ograniczona do liczby elektromagnesów/2. Sygnał zegarowy do układu licznika generuje timer 555 którego częstotliwość reguluje albo potencjometr albo sygnał z termistora. Sygnał z termistora jest przetwarzany we wzmacniaczu operacyjnym, tak aby zapewnić kalibracje prędkości wg temperatury.
  • #3 389689
    andotar
    Poziom 2  
    mogę prosić o jakiś namiar do Ciebie? chodzi mi o email lub nr GG.
    dzięki
REKLAMA