logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiesta 1.2 16V 99r. Zetec - silnik wchodzi na pełne obroty po odpaleniu

meneso 04 Sie 2007 22:35 6052 15
REKLAMA
  • #1 4146678
    meneso
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    18 Fiesta 1.2 16V 99r. Zetec tylko wysokie obroty

--------------------------------------------------------------------------------

Po odpaleniu auta silnik wchodzi odrazu na pełne obroty.
    Aku odłączyłem na godzine i nic nie pomogło.
    Jak wcisne gaz do końca przy odpalaniu to wogóle nie odpala.
    Przepustnica jest zamknięta cały czas.
    Chyba coć z pdawaniem paliwa ?
  • REKLAMA
  • #2 4146700
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4150505
    meneso
    Poziom 11  
    Podejrzewam jednak, że dostaje za dużo paliwa bo raz miała strzał w tłumnik tak jakby spaliła tam paliwo.
    ????
  • #4 4150709
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4150748
    meneso
    Poziom 11  
    W sumie tak.
    Ale co może być przyczyną tego że dostaje paliwo i powietrze na max jak przepustnica jest zamknieta ?
  • #6 4151175
    Blicek
    Poziom 26  
    Ocena: 217
    Nieszczelnosc w ukladzie dolotowym. Sugeruje przewod podcisniena do serwa hamulca. Posprawdzaj tez inne wezyki podcisnienia przy kolektorze
  • #7 4152570
    meneso
    Poziom 11  
    Chyba znalazłem.
    Jak odpiołem wtyczke od czujnika temp. powitrza to już nie wchodzi odrazu na max obroty.
    Jutro założe nowy to bede wiedział na 100 %.
  • #8 6356673
    Wittoldo
    Poziom 2  
    Witam wsztstkich , mam pytanie:

Posiadam Fiestę 97 rok 1,25 zetec i mam problem z obrotami , mianowicie na wolnych obrotach trzyma wysoko i równo 2200 obr/min ,a czasrm max 2500 obr/min , Czy ktoś mi odpowie co się dzieje ? Czytałem na tym forum o czujniku temperatury , gdzie on się znajduje ? nie mogę namierzyć . Bardzo proszę o pomoc bo już poniosłem koszta pprzez złą diagnozę . Nie kumaty mechanik kazał kupić mi silnik krokowy i nic się nie zmieniło ! :idea: pozdrawiam

Witek
  • REKLAMA
  • #9 6356805
    +/-
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    przy filtrze powietrza taka mała wtyczka
  • #10 6357010
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 6357501
    kamil II
    Poziom 18  
    Ocena: 58
    Wittoldo napisał:
    Witam wsztstkich , mam pytanie:

Posiadam Fiestę 97 rok 1,25 zetec i mam problem z obrotami , mianowicie na wolnych obrotach trzyma wysoko i równo 2200 obr/min ,a czasrm max 2500 obr/min , Czy ktoś mi odpowie co się dzieje ? Czytałem na tym forum o czujniku temperatury , gdzie on się znajduje ? nie mogę namierzyć . Bardzo proszę o pomoc bo już poniosłem koszta pprzez złą diagnozę . Nie kumaty mechanik kazał kupić mi silnik krokowy i nic się nie zmieniło ! :idea: pozdrawiam

Witek

niemogłeś tego kupić bo takiego czegoś w tym silniku nie ma
  • #12 6357575
    +/-
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    czego nie ma ? krokowego ?
  • REKLAMA
  • #13 6357627
    marving
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Może być wadliwy czujnik prędkości toczenia auta (odłącz go - jest na lince prędkościomierza przy skrzyni biegów) Jeśli auto ma ABS - czujnika w nowszych modelach nie ma.
  • #14 6361358
    Wittoldo
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedzi , silnik krokowy (ta częśc co kupiłem) znajduje się na kolektorze ssącym przykręcona na 2 śruby i podłączony na kostkę na 2 piny ! jak zwał tak zwał ale takie urządzenie wymieniłem :) i nic . Kolega tu pisał o czujniku prędkości ... ta fiesta ma abs więc pewnie nie ma takiego czujnika. Samochód zachowuje się tak samo na wolnych obrotach w czasie jazdy i na postoju czyli obroty na poziomie 2,2 tys /min.
    Może ktoś mi odpowie bo kolejna diagnoza innego mechanika brzmi : " potencjometr przepustnicy" nie chciałbym znów narazić się na koszta , ma to sens ? bo to dość kosztowne ok 160zł
  • #15 8686438
    andrzejkowal1968
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Moja Fiestka bardzo dławi się na zimnym silniku ;
    mechanik wyczyścił wtryski za 500 zł i dalej jest to samo
    pozdrawiam
  • #16 8687751
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2303
    Ponieważ mechanik użył bardzo drogich Chinskich szczotek ryzowych , nieodpowiednich do tych wrtyskow.
    Jedz do niego , niech doprowadzi silnik do stanu uzywalnosci + za takie pieniadze?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Fordzie Fiesta 1.2 16V Zetec z 1999 roku występuje problem z wysokimi obrotami silnika zaraz po uruchomieniu, mimo że przepustnica pozostaje zamknięta. Przyczyną może być nieszczelność w układzie dolotowym, np. przewód podciśnienia do serwa hamulca lub inne wężyki podciśnienia przy kolektorze ssącym, co powoduje przeciek powietrza. Dodatkowo wskazano na uszkodzony czujnik temperatury powietrza, którego odłączenie zmniejszało obroty do normalnego poziomu, a wymiana czujnika powinna rozwiązać problem. W innym przypadku użytkownik z Fiestą 1.25 Zetec z 1997 roku zgłaszał wysokie obroty na biegu jałowym (2200-2500 obr./min), gdzie wymiana silnika krokowego nie pomogła, a podejrzewano potencjometr przepustnicy lub czujnik prędkości toczenia auta. Wymieniono także kwestie związane z czyszczeniem wtryskiwaczy, które nie przyniosło poprawy, a zastosowanie nieodpowiednich szczotek ryżowych przez mechanika mogło pogorszyć sytuację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA