Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Suzuki Baleno 1.3 nierówne obroty na biegu jałowym

05 Sie 2007 19:41 5170 10
  • Poziom 12  
    Witam

    Mam problem z silnikiem Z mojego Baleno. Silnik po odpaleniu puki się nie nagrzeje pracuje stabilnie ok. 1.5 tys obrotów jednak po nagrzaniu obroty skaczą mi od około 1100 do 1600 obrotów (wysokie ponieważ mam podkręconą linkę). Czyściłem przepustnice, sprawdzałem świece, nawet specjalnie wymieniłem mu olej i filtr powietrza też jest czysty, również kable dochodzące do świec są nowe, wymieniona jest również ta dziwna część do której te kable są podpięte. Gdy auto na jałowym przegazuję do powiedzmy 5 tys obrotów silnik schodzi płynnie z obrotów ale przy około 3,5 tys zacina się tzn. obroty na bardzo krótką chwile (mniej niż pół sekundy) zatrzymuje się a potem spadają spowrotem płynnie.
    Czy jest ktoś w stanie mi pomóc lub podpowiedzieć o co może chodzić? Zależy mi na naprawieniu usterki ponieważ chcę do niego zamontować instalacje gazową.
  • Sklep HeluKabel
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Na początek poluzuj tą linkę tak jak ma być
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 12  
    Witam

    Z dłuższą przerwą z powodu wyjazdu

    Poluzowałem linkę tzn ktoś to zrobił za mnie i teraz obroty są na około 900 -500 co zrobić dalej?
  • Poziom 17  
    Zrobić analizę spalin - coś tu zalatuje "lewym powietrzem"
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    ale falują jak ciepły a na zimnym nie więc chyba odpada, ale sprawdzić można
    ewentualnie można sprawdzić silnik krokowy (lub coś inne co tam jest).
    elektrit jak tam nie ma krokowego to nie bij bo szczerze to pojęcia nie mam co tam siedzi.
  • Poziom 17  
    Trzeba zacząć coś mierzyć , bo inaczej to tylko zgadywanka. Może być to , albo coś innego. Proponuję zmierzyć skład spalin , sprawdzić lambdę, czujnik temperatury silnika, TPS , sprawdzić przpustnicę i gumowe wężyki . A świece to i tak bym wymienił ponieważ gazownicy mogą się upierać że stara świeca że tak być nie może i nie będziesz miał wpływu na to co Ci wkręcą .
  • Poziom 10  
    Witam!!
    Przyłącze sie do tematu! Wygrzebałem ale trupem jeszcze mi ie cuchnie:)
    Posiadma baleno 1.3 16V. Mój problem polega na tym ze auto szarpie mi na zimnym silnku. Jak wciskam gaz to nie idzie płynnie tylko przerywa. Jak się juz rozgrzeje to jest ok. Wymieniałem juz tyle rzeczy:
    cewkę
    swiece
    przewody
    kopułkę z palcem
    wszystkie filtry

    i dalej to samo!! Powoli rozkładam ręce. Ktos mowił mi ze winą mogą byc czujniki: powietrza, temp. cieczy na kompa, nawet sonda lambda.
    Pomóżcie bo nie mam juz sił na to auto!!!

    z góry dzieki i pozdrawiam!!
    Piotrek>>>>
  • Poziom 17  
    Więc sprawdź te czujniki i nie baw się w zgadywankę .
  • Poziom 10  
    Tylko jak je sprawdzić??? Nie będę przecież kupował nowych bo to kupa kasy!!
  • Poziom 17  
    Jasne że bezsensowne jest kupowanie nowych części - trzeba odszukać element który kaszani i dopiero kupić to co trzeba.
    Czujniki sprawdza się odpowiednimi przyrządami pomiarowymi od miernika uniwersalnego zaczynając , a koncząc na oscyloskopie i polega na porównaniu parametrów zmierzonych ( w odpowiednich warunkach) z parametrami wymaganymi w instrukcji servisowej. Myślę że na początek wystarczy miernik uniwersalny.
  • Poziom 10  
    Witam, chyba już jest po temacie ale może jeszcze ktoś zajrzy, otóż chodzi mi o problem Piotra z łowicza, mam doładnie to samo w moim baleno 1.3, który kupiłem niedawno za nie wielkie pieniądze. Czy poradziłeś sobie z tym problemem? jak tak to czy możesz napisać w czym tkwi problem? Pozdrawiam