logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy programy do komórek działają na Windows XP?

CzEkCzEk 06 Lis 2003 13:09 3842 32
REKLAMA
  • #1 389216
    CzEkCzEk
    Poziom 12  
    Ocena: 47
    Witam wszystkich mam mały dylemat aktualnie pracuje na win98 i zastanawiam sie nad zmiana na XP i tu jest problem czy programu do komurek beda mi smigaly na XP.

Pozdrawiam CzEkCzEk

Przeniesiono z Komórki
    j.
  • REKLAMA
  • #2 389227
    soltys999
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    to znaczy hmmmmmmmmm ??
    pytanko :
    1 jaki masz sprzet (ogulnie)
    2 czy potrzebny ci XP

po pierwsze XP śmierdzi i jest guwniany (sorx dla adminów za wyrazenie ale najszybciej streszcza XP)
    po drugie na XP wiele programów tego typu nie działa po prostu bo one potrzebują DOS-a
    po trzecie WIN98 (fanfary !! ) jest nalepszym systemem okienkowym (microsofta ale tylko w v.SE)
    to ci napewno pomoze w podjecu decyzi !!!!

SOLTYS Team !!
  • #3 389231
    Sebastain
    Poziom 20  
    Ocena: 58
    Sołtys, poza DOSem i tym, że chodzi na czymś wolniejszym niż 400 MHz i 128MB Ram to Win 98 nie ma żadnych pozytywnych cech!!! Zarządzam małą siecią gdzie mamy to i to... Znasz trzy największe katastofy świata??
    1. Hiroszima '45
    2. Czernobyl '86
    3. Windows '95
  • REKLAMA
  • #4 389480
    Falka
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam

Widze że zapominacie o win3.11 i że windows 95 w porównaniu do tego poprzedniego to była totalna rewolucja, i na swoje czasy to był calkiem fajny system.
  • #5 389760
    Gate
    Poziom 23  
    Ocena: 95
    Chyba zapomnieliście o Milenium 2000. U mnie nic na tym nie szlo, programy, filmy, ciągle coś brakowało.
  • #6 389796
    soltys999
    Poziom 12  
    win 95 = GUWNO
    win 98 SE = APLAUSE
    win ME = "PRZYNIESCIE SMIETNIK"
    win XP = "UWAGA !! NARUSZENIE STABILNOSCY WSZECHSWIATA ; RATUJ SIE KTO MOZE "

SOLTYS Team

:arrow: a zapomniałem dodac ze 85% programów jest skonstrułowana do wspułpracy z DOS-em a co wencej są oparte na DOS-ie
    I NA TEJ KATASTROFIE microSOFT-a poprostu nie chodzą !!!!
  • #7 389825
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    A wracając do pytania CzEkCzEk ,załóż drugą partycję typu Primary NTFS np.Partition Magic-iem i zainstaluj XP ,a do wyboru systemu na starcie bootmanagera ,np. Boot Magic i spróbuj sam nie rezygnując z 98.Sam ocenisz do czego się to nadaje bo każdy ma inne zdanie i takie rady "to gówno ,katastrofa ,ochy achy jaki wspaniały ,niezawieszalny ,pastelowo plastusiowy itd. nic Ci nie pomogą.Jak będziesz miał obydwa systemy to porównasz bezpośrednio i załapiesz o co w nim chodzi bo różnice są dość istotne.Napisz jak Cię ten wariant interesuje to na PW dokładnie opiszę Ci jak najfunkcjonalniej zrobić tę operację bez strat ,bo jest tam parę myków bez których XP zrobi Ci taką kichę że Ci się odechce go na zawsze.
  • #8 389948
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Czy to aby właściwy dział???

Ja jestem innego zdania i polecam Windows Me (po downgrade M$ WMP 7.1 -> 6.4 i wyłączeniu Przywracania Systemu).
  • #9 390302
    Sebastain
    Poziom 20  
    Pi-vo aż mi się głupio zrobiło. Wiszę Ci duże piwo. :)
    A do rzeczy. Programów na DOSie prawie nie ma. W firmie mamy taki program do sprzedaży i Win XP świetnie z nim sobie radzi. Na 20 zwisów Win98SE mam może jeden XP. Lepsze wykorzystanie i zarządzanie pamięcią. Lepsze wykorzystanie urządzeń. XP nie szuka stacji dysków nawet jak jej nie ma. Nie pojawia się efekt "zapchania" pamięci. Niebieski ekran pojawia się tylko w wypadku uszkodzenia sprzętu.
    Wady: do optymalnej pracy 256MB Ram i min. 600MHz na procesorze. Poza tym wizualnie bardzo łatwo można dopasować do wyglądu Win98.
    No i konfiguracja sieci. Szybka, łatwa i przyjemnna, co najwyżej z jednym restartem.
    Z instalowaniem dwóch systemów naraz pomysł nie jest zły ale wtedy procces przyzyczajania się przedłuży. No i Win 98 ma już prawie 6 lat!!!, nie wie co to instrukcje SSE2 a przywracanie systemu bez np. Ghosta nie jest możliwe.
    Tyle jeśli chodzi o moje spostrzeżenia. Win98 nadaje się do starych, wolnych komputerów, nie zaprzeczam ale mając w domu maszynę powyżej 1GHz nie ma sensu pchać się w relikt przeszłości.

Pozdrawiam!!!
  • #10 390316
    Sebastain
    Poziom 20  
    To znów ja. CzekCzek Jeśli to Ty masz Athlona 1700 i płytę ECS to możesz dodatkowo niemile się zdziwić i nawet po zainstalowniu ServicePacka Via 4in1 Win98SE może nie obsługiwać trybu UDMA dysków a to wybitnie spowolni pracę dysku!! Z założonych 100MB/s (praktycznie mniej, zależy od dysku ) możesz mieć transfer Tylko 16MB/s. Trafiło mi się to na kilku płytach tego producenta.
  • #11 390795
    tzok
    Sam mam Celerona 2.0(_at_)2.6 i używam Win98SE. Nie zauważyłem aby wieszał się częściej niż na starym komputerze i to pomimo przełożenia dysku "żywcem" z poprzedniego komputera (bez reinstalacji). Nie ma też żadnych problemów z obsługą dysków UDMA/100 czy kontrolera IEEE1394 a nawet USB2.0. Jedyne czego temu systemowi brakuje to obsługi NTFS.
  • #12 390806
    Sebastain
    Poziom 20  
    Nie chodzi mi o to że na nowyszym sprzęcie częściej się wiesza. Chodzi o to, że częściej niz XP. Wiem wszystko zależy od platformy ale coraz częściej trafia mi sie że 98 nie chce ze wszystkim gadać tak jak powinien. Uważam, że to powoli relikt przeszłości i coraz więcej będzie potrzeben zachodu, żeby toto działało jak należy na nowym sprzecie. Może tzok miałbyś porównanie gdybys na tym samym kompie postawił XP i potestował.
    Pozdrawiam!!!
  • #13 390827
    tzok
    W ciągu najbliższych kilku lat nie planuję... miałem XP na laptopie (Cel366, 64MB-RAM) i bardzo szybko zastąpiłem go Win98. Poza tym miałem też "przyjemność" pracować na XP na normalnym kompie i ile razy go widziałem to zastanawiałem się po co mi te tony niepotrzebnych procesów i usług działające w tle, czemu nie mogę sobie ręcznie przypisać zasobów do karty, czemu nie mogę odwoływać się bezpośrednio do portów i wreszcie po co mi to głupie przywracanie systemu i Windows Media Player 8.x. Oczywiście da się go doprowadzić do stanu używalności ale pewnych rzeczy nie da się wyłączyć (np. włączając widok klasyczny nadal jest to skórka zbudowana na takiej samej zasdzie jak to niebieskie coś). W Win9x mogłem sam zadecydować, które składniki będą mi potrzebne a które nie i oszczędzić w ten sposób sporo miejsca na dysku.
  • #14 390892
    Bodzio
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    1. Post nie w tym dziale !!
    2. Popieram pi-vo najlepiej zainstalowac 2 systemy
    3. Kazdy uzywa komputera do innych celow.
    4. Bardzo duzo zalezy od podzespolow kompa !!
    5. Sprobujcie pracowac na win9x 3 dni bez resetu ani zwiechy :D a na xp bez problemu!!
    6. Ta dyskusja jest moim zdaniem zbyteczna, a autor postu juz sie nie odzywa
  • REKLAMA
  • #15 390908
    Mrozu
    Poziom 12  
    Hi!
    Zainstaluj ten, na którego masz licencję :)
    Pozdufka
  • #16 390927
    lcf
    Poziom 11  
    wszystko zależy do tego jaki masz sprzęt u mnie na Celernonie 500, 128 RAM, chodziło to niezbyt dobrze. Radze ci zostać przy 98. Bo jak wsiądziesz na XP i zaczniesz miec problemy ze sterownikami to zobaczysz ze XP to największ porażka Microsoftu [oczywiście poza ME to jest jeszcze większą porażką]
  • #17 390944
    nie_nie_nie
    Poziom 12  
    win 98 + nakłada Me działa dobrze
    XP- system w ... niestabilny
    2000 dobry do programów i internetu ja mam i nienarzekam
  • REKLAMA
  • #18 391000
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    A ja na swojej maszynie (nie do pisania) miałem dwa, uznane przez Was, za najbardziej kefiaste systemy na świecie, czyli: Win Me. Działał bez zarzutu rok z kawałkiem do puki sam nie usunąłem sobie partycji przywracając do życia inny dysk :oops: i od prawie roku mam XP, który działa bez żadnych problemów :D , ale pewnie wynika to z tego, że mam sprzęt jakiś do D....
  • #19 392276
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    bzdury piszecie albo nie potraficie skonfigurowac systemu jak nalezy - win 95 był najstabilniejszym i najdłuzej pracującym systemem
    98 se wywala się częściej ale obsługuje duuuzo więcej urządzeń i ogólnie jest bardzo stabilny(prawie jak 95)
    me do pominięcie (nie miałem na szczęście)
    xp jest piękny i tylko tyle - nie masz potrzeby to nie wrzucaj go bo nie warto.......
    gdyby 95 obsługiwał wszystko to co 98 to byłby najlepszym systemem ale to już przeszłość - 98 żądzi i jak narazie nic lepszego nie ma i zapewne długo nie będzie

bodzio spróbuj pracować na xp 1 dzien bez zwiechy :)))(zalezy jak masz skonfigurowane - 95 instalowałem średnio raz na pół roku - 98 raz na 2 miech ale tylko dlatego że mam neta a xp??? - wystarczy że odpalę kilka rzeczy na raz i zrobię coś czego nie przewidzieli i już restart ale to nie ważne)

weź system na którym działa wszystko bez problemu,najmniej się wiesza,obsługuje wszystkie urządzenia i przedewszystkim działa szybko i nie robi śmietnika.........
    z takich znam tylko win98se...........

sebastian win xp nie radzi sobie jak trzeba w sieci gdzie reszta jest na win98 (gubi dyski drukarki i nie działa jak nalezy z novellem)
    a co do win 98 to nie ma najmniejszych problemów z udma (jak sam nie właczy to trzeba ręcznie ale problemów nie ma)

jeśli go dobrze skonfigurujesz i zainstalujesz wszystko jak trzeba w odpowiedniej kolejności to nie ma szans żeby coś się pieprzyło a xp obsra się o jakiś durny certyfikat albo o internet.......

a tak swoją drogą 98 gdyby był do dupy to połowa komputerów w naszym kraju by a nim nie działała.........
  • #20 392320
    Bodzio
    Poziom 16  
    Zbynia napisał:

bodzio spróbuj pracować na xp 1 dzien bez zwiechy :)))

heh wiesz ja mam serwek www od niedawna, neo i wszstko chodzi jak nalezy. komputerek smiga bez zadnych zwiech. Mam zamiar zrobic jeszcze (tymczsowo) serwer pod malutka siec 2 uzytkownikow.

Oczywiscie nie jest to system bez wad :( moim zdaniem jego wada jest podatnosc na uszkodzenia sprzetu (np wadliwa pamiec itp) oraz na sterowniki.

przyznam ze przesiadka z 98 na xp troche trwala ale jak wszystko doprowadzilem do ladu to sobie nie wyobrazam pracowac na 98(chodziaz nieraz musze np. w szkole :( )

Ps. jak pisze posta to mam jakies podstawy sadzic ze xp jednak nie tylko jeden dzien pochodzi, ale i 3. Wiecej nie probowalem bo zawsze ktos z dyskiem wpadnie :)
  • #21 392335
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Mam pytanie o Win98. System raportuje jako Wydanie drugie 4.10.2222 A. No i z tym systemem jest sporo problemów. Co prawda komp od dwóch lat (ponad) jedzie na tym samym bez przeinstalowania, ale mimo wszystko. Czy jest jakiś nowsze Win98SE? Czy to już Last Action Hero? :D
    Pozdrawiam.
  • #22 392412
    soltys999
    Poziom 12  
    jesli masz jakies problemy z 98SE to walnij se wwszystkie servis packi
    w ustawieniah zmien go z "komputer typu desctop" na "server sieciowy"
    ustaw wszystko na max wyłoncz ciągłe sprawdzanie staci (to jest badziewie)
    podkrec sprzet odpal jakiegos tweka i podkrec systemna MAX

jak to zrobisz otrzymasz bez awaryjnego kompa podkrenconego na maX
    czyli takiego jakiego kazdy chce !! :):):):)

SOLTYS Xtream Team
  • #23 392434
    Nemo
    Poziom 31  
    A ja tylko skromnie spytałem, czy ten system: 4.10.2222 A to ostatnia wersja... To jak w końcu, jest nowsza, czy nie?
    O tych wszystkich rzecza nie wspominam, bo to niejako oczywiste.
    Pozdrawiam.
  • #24 392502
    tzok
    4.10.2222A to wersja SE, nowsze jest tylko Millenium. Jeśli masz trochę czasu to polecam ale trzeba go lekko zmodyfikować aby nadawał się do użytku. Po tych drobnych modyfikacjach jest stabilniejszy od 98SE a jako, że jest nowszy zdecydowanie lepiej radzi sobie z nowym sprzętem (zwłaszcza USB i FireWire).
    I wierzcie mi wiem co mówię - WinMe może działać stabilniej i minimalnie szybciej od Win98SE.
    Nie mam żadnych zastrzeżeń do stabilności Win2000 i WinXP. Win2000 jest też z pewnością bardzo wydajnym systemem, ale brakuje mi w nim DOSu i możliwości bezpośredniego dostępu do sprzętu.
  • #25 392520
    Nemo
    Poziom 31  
    Dzięki za odpowiedź. Nie będę eksperymentował z innymi systemami, bo to nie mój komputer. Chodziło mi tylko, czy to ostatni W98SE, teraz już wiem, że tak. Nie jest to super nowa maszyna, ma jakieś 2-3 lata. U siebie i tak jadę na Win95 USB i przyznam, że nie ma potrzeby paprania W98 (na 486 chodzi, ale wolno).
    Pozdrawiam.
  • #26 392587
    Sir_Yaro
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Zbynia napisał:
    bodzio spróbuj pracować na xp 1 dzien bez zwiechy

Przepraszam ale to conajmniej smieszne. Uzywam kompa do bardzo duzej ilosci celow (od gier do serwera plikow i DNS) i jego "niestabilnosc" jest taka:

Czy programy do komórek działają na Windows XP?

tak wiec zycze Ci aby Twoj komputer byl tak niestabilny jak moj... :D:D

Zbynia napisał:
    weź system na którym działa wszystko bez problemu,najmniej się wiesza,obsługuje wszystkie urządzenia i przedewszystkim działa szybko i nie robi śmietnika.........
    z takich znam tylko win98se...........

Bez obrazy ale chyba BARDZO malo znasz sys.op. Systemy z linii NT daja DUZO wieksza kontrole nad tym gdzie co jesy i gdzie sie co zapisalo. A jesli chodzi o systemy ktore nie robia same z siebie syfu to oczywiscie jest system ktory spelnia to w 99% - linux. EOT

Zbynia napisał:
    sebastian win xp nie radzi sobie jak trzeba w sieci gdzie reszta jest na win98 (gubi dyski drukarki i nie działa jak nalezy z novellem)

To win98 sobie nie radzi moj drogi :) W98 obsluguje opowiedzi typu NTLM a tylko LM przez co obniza cale bezpieczenstwo sieci. W98 nie potrafi odczytac i zobaczyc zasobow udostepnianych z nazwa dluzsza niz 8 liter, w98 nie potrafi poprawnie obsluzyc tokenow autoryzacyjnych przez co kijowo dziala w sieci. W98 mozna zawiesic wysylajac przez siec do niego 3 (sic!) "polecenia". I na to nie ma poprawki. To w98 nie trzyma sie zadnych standardow i logiki dzialania, a nie linia NT (pomijajac fakt ze zapewne zadna winda tak naprawde sie ich nie trzyma, no ale sa rozne poziomy odstepstw)

Zbynia napisał:

a co do win 98 to nie ma najmniejszych problemów z udma (jak sam nie właczy to trzeba ręcznie ale problemów nie ma)

Jesli dobrze pamietam to kiedy sie pojawil na pl rynku pierwszy w98 (to byl jeszcze wtedy eng) wtedy pojawily sie pierwsze problemy z instalacja windowsa przez dzialanie CD w trybie udma (bodajrze tym-juz nie pamietam)

Tak wiec reasumujac.
    Zapewne TY nie masz zadnych problemow z tym systemem ale w profesjonalnych sieciach komp na w98 to zmora administratora, dziura w bezpieczenstwie i ch*j wie co jeszcze. Tak wiec potraktuje 90% Twojej wypowiedzi jako kiepski zart..... Sorry...
  • #27 392608
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    Gate napisał:
    Chyba zapomnieliście o Milenium 2000. U mnie nic na tym nie szlo, programy, filmy, ciągle coś brakowało.
    - od kiedy 2000 To Windows ME (Millenium Edition). A wracając do tematu-chodzi nie tylko o programy DOS-owe - programy pod Windowsa w XP mają często problemy z uzyskaniem dostępu do odpowiedniego portu. Miałem już wiele OS-ów. Linux, W 2000, XP, ME, ale zawsze wracam do 98 SE (SE bo pierwsza wersja miała tendencje do sypania się po instalacji IE 5)
  • #28 392660
    Bodzio
    Poziom 16  
    Jezeli chodzi o dostep do portow to sa jakies sterowniki do tego (bylo juz to gdzies na forum)
    A jezeli chodzi o stabilnosc XP to Sir_Yaro dal chyba niepodwazalny dowod :D Ja tylko jeszcze chcialem dozucic ze sie az dzwie jak ten XP u mie jeszcze chodzi :) dostalem neo i teraz mam taki smietnik wszytko poinstalowane, pelno programow dzialajachych w tray-u(nie wiem ja sie pisze :oops: ) a on nic ZERO zwiechy, tylko sie dlugo uruchamia :(

A wiec kazdy system ma swoje + i - Wybor zalezy od tego do czego ma sluzyc !!

Pozdrawiam
  • #29 393564
    wegan
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    w Nr 6 PC WORLD KOMPUTER na str. 109 pt." XP na poważnie"
    na str. 109 jest 30 stron o najnowszym systemie Windows. Ja korzystam z Win. 98 i Win. XP tylko dlatego, ze drukarka i skaner mimo, ze sa nowe to nie maja sterowników by mogły działac na XP. Na XP za to działaja mi poprawnie inne programy, które nie mogłyby działac na WIN. 98. Jeśli chodzi o XP to po zainstalowaniu systemu trzeba sciagnac jakies 20MB róznych łat aktualizacji
  • #30 393581
    beavis
    Poziom 17  
    Zobaczymy jaki będzie XP Longorn i wtedy pogadamy - może w końcu coś dobrego??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kompatybilności programów do telefonów komórkowych z systemem Windows XP w porównaniu do Windows 98 i innych wersji Windows. Użytkownicy wskazują, że wiele programów serwisowych i narzędzi do komórek jest opartych na DOS-ie, co powoduje problemy z ich działaniem na XP, który nie obsługuje natywnie DOS-a. Windows 98 SE jest chwalony za stabilność i kompatybilność z wieloma urządzeniami, jednak jest już przestarzały i może mieć problemy ze współpracą z nowym sprzętem, np. z obsługą trybu UDMA na niektórych płytach głównych. Windows XP oferuje lepsze zarządzanie pamięcią, stabilność i obsługę nowoczesnych urządzeń, ale wymaga mocniejszego sprzętu (minimum 256 MB RAM i procesor 600 MHz) oraz czasem problematycznych sterowników. Zalecane jest instalowanie obu systemów na osobnych partycjach, co pozwala na wybór systemu przy starcie i testowanie kompatybilności programów. Użytkownik, który zadał pytanie, potwierdził, że po instalacji XP i doinstalowaniu sterownika USERPORT programy do serwisowania telefonów działają poprawnie, choć ma problem ze znalezieniem sterowników do skanera PRIMAX COLORADO 600. W dyskusji pojawiły się także uwagi o stabilności i funkcjonalności innych systemów Windows, takich jak 95, ME i 2000, oraz o konieczności dostosowania konfiguracji systemu dla optymalnej pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA