logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić BIOS na płycie Abit BE6, by wykrywał dyski twarde i CD-ROM?

konti 06 Sie 2007 09:10 3068 26
REKLAMA
  • #1 4150218
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    Witam mam problemik z ta plyta glowna otoz dostalem ja od kumpla lacznie z prockiem wszystko wpakowalem do obudowy podlaczylem komp ruszyl ale nie wykrywa dysków twardych i cd-rom na glownym biosie a na ekranie hitag czy jakos tak widac ze dyski sa podpiete czy to jest jakas mozliwosc ustawienia tego w glownym biosie aby to wykrywalo ? czy poprostu bios sie posypal i trzeba wrzucic na nowo?? jak dam rade to wrzuce fotke ale poradzcie cos :) bo nie wiem czy plyta nie jest do wyrzucenia ;/
    Proszę poprawić post.
    Zdania zaczynamy z wielkiej litery, a i przecinki czy kropki również by się przydały...
    Dziękuję ...
    TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 4150259
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Na początek niech kolega wykona Clear CMOS zworką na płycie głównej. Zwykle umiejscowiona jest przy baterii. W manualu powinien kolega mieć to zobrazowane. Clear CMOS wykonuje się po upszednim odłączeniu komputera z sieci ~230V.
  • #3 4150284
    konti
    Poziom 27  
    Niestety juz to robilem i dalej nic a w hightpoincie wykrywa normalnie co dalej ?
  • #4 4150341
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Instalację systemu na dysku podłączonym do kontrolera UDMA opisano w dodatku D instrukcji płyty.
  • #5 4150369
    grzenekk
    Poziom 11  
    Witam , również miałem ten problem , tzw dyski wykrywa w biosie ale potem nie ładuje ich przy rozruchu , a więc trzeba wejśc w bios cmos bios utility ,gdy dyski sie ukażą można wejść w kolejne menu tzw klikając na nie enterem i potem trzeba ustawić na Auto bo standardowo ustawia nam na None , przynajmnie ja tak miałem
  • #6 4150450
    konti
    Poziom 27  
    Ale mi wlasnie w biosie nie wykrywa tych dyskow :/ , ale za to wykrywa mi je w hightpoincie
  • #7 4150492
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Miałem niedawno dokładnie taką płytę z tymi samymi problemami. Moją diagnozą był uszkodzony kontroler... Nie wnikałem bardziej, bo wartość tej płyty jest znikoma. Możliwe, że ktoś przekombinował z drut-mod'ami, FSB czy innym tałatajstwem, o którym nikt serwisowi nigdy nie powie.

EDIT:
    Nie doczytałem, że chcesz instalować system na dodatkowym kontrolerze... KKK napisał, gdzie szukać.
  • REKLAMA
  • #8 4150503
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Kolego, jeśli lektura instrukcji do płyty cię przerasta to przepnij napędy do innych złącz na płycie.
  • REKLAMA
  • #9 4150697
    konti
    Poziom 27  
    Ja nawet nie mam instrukcji do tej płyty i jak moge przepiac jak 2 zlacza sa 40 pin, a nastepne dwa sa juz 80 pin .
    Jak wrzucic nowego biosa bo nie wiem moze mi wytlumaczycie co i jak?

Mam zdjecia juz zrobione jak widac w biosie glownym nie wykrywa, a w hight poincie dyski sa wiec jak to jest?
    Jak ustawić BIOS na płycie Abit BE6, by wykrywał dyski twarde i CD-ROM?Jak ustawić BIOS na płycie Abit BE6, by wykrywał dyski twarde i CD-ROM?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #10 4150729
    msthhk
    Poziom 29  
    Czy Ty w ogóle starałeś się znaleźć ten manual? Mi jeszcze 2 tygodnie temu zajęło to tyle, co jedno zapytanie w google.
    Co do "złączy", to poczytaj o nich lepiej... Poczytaj, jak to właściwie jest z taśmami 80cio żyłowymi, bo sama wtyczka ma 40 pinów...

PS: Forum to nie GG, tu nie pojawi się animacja, czy to dwa czy sto znaków zapytania.
  • #11 4150949
    konti
    Poziom 27  
    A ty kim jestes zeby mi pisac takie rzeczy kurcze czepiasz sie byle czego , a nie ulatwiasz mi zycia za takie porady dziekuje elektroda to naprawde dobre forum ale zdarzaja sie wyjatki takie jak ty ! Manual juz znalazlem.
    Wiec lipa nikt mi nie pomoze :/

Proszę uważnie czytać posty, a następnie na nie odpowiadać.
    Przypomnę koledze również punkt nr.16 Regulamin forum oraz zasady:

Cytat:
    16. Za podstawowe przesłanie w działalności na forum uznaje się bezinteresowność, własną inicjatywę i przedsiębiorczość użytkowników. Nie będą akceptowane wszelkie formy lenistwa, i roszczeniowego charakteru prezentowane przez użytkowników.

• #12 4150971
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Ze screena wynika, że ma kolega uszkodzony kontroler ATA. Czy w BIOS'ie ma kolega opcję detecting HDD? Czy zamieniał kolega taśmy?
  • #13 4150973
    halik_ltd
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Podłącz dysk i napęd pod wskazane poniżej na rysunku złącze IDE1 lub IDE2.
    Wtedy powinno ci wykryć wszystko.

IDE3 i IDE4 obsługiwane jest przez dodatkowy kontroler na płycie i aby zainstalować system na dysku trzeba w trakcie instalacji podrzucić na dyskietce specjalne sterowniki.

Jak ustawić BIOS na płycie Abit BE6, by wykrywał dyski twarde i CD-ROM?
  • #14 4152511
    konti
    Poziom 27  
    No wlasnie mam taka opcje , ale w niej tez nie wykrywa.
    A z tymi tasmami to nie podlanczalem pod te ide3 i ide4 bo to jest tasma 80 pin , a mi 40 nie wchodzi a takiej tasmy 80 pin nie posiadali . Moi koledzy tez takowej nie posiadali a czy moge tasme 40 pin podpiac ? pod 80 pin ?
  • REKLAMA
  • #15 4152631
    msthhk
    Poziom 29  
    Napisałem wcześniej, żebyś o tym poczytał - to nie było złośliwie napisane, tylko forum to nie przedszkole i pytający powinien wykazać własną inicjatywę. Nic się nie stanie, możesz podłączyć...
  • #16 4153093
    telemah
    Poziom 27  
    Ocena: 62
    Więc tak BE6 i BE6II mają dwukanałowy kontroler ATA66 mogący działać w trybie RAID jest on obsługiwany osobnym BIOSEM.
    Standardowy kontroler to typowa dwukanałowy ATA33, w tym przypadku jest problem z podłączeniem taśmy ekranowanej gdyż w 80-żyłowej (nie 80 pin ! wszak pinów jest tyle samo) jeden z 2 środkowych otworków jest zaślepiony, a na płycie w miejscu stand. łączeń kontrolera ATA33 zastosowane są wszystkie piny.
    Tak więc fizycznie nie podepniesz tam taśmy ekranowanej chyba że wy lutujesz jeden pin, albo zrobisz wiertłem 0,8mm dziurkę w plastikowej końcówce taśmy.

Za to pod kontroler ATA66 możesz podpiąć zwykły kabelek 40-żyłowy z tym że wtedy w przypadku dysku kompatybilnego z ATA66 lub wyższym będzie on obsługiwany w którymś z trybów UDMA lub PIO , przez co dysk może pracować ciut wolniej.
    W tej płycie (i nie tylko tej) czasem było tak że jeden kontroler miał jakiś wpływ na drugi, sprawdź w BIOSIE czy masz włączone oba kanały standardowego kontrolera.

Sprawdź też mikro - switche bo z tego co wiem tam się dało wyłączyć sprzętowo jeden z kontrolerów.
    Na samym końcu sprawdź ustawienie zworek na napędach, sprawdź taśmy czy nie są felerne.
    Jedne ustawienie zworek będzie działać na jednym komputerze, ale po przeniesieniu całego zestawu 2 napędów na taśmie , do drugiego komputera wcale nie gwarantuje poprawnego działania.
    Również i tutaj przydaje się praktyka.
    Jak sprawdzisz już wszelkie możliwości to na 100% padł standardowy kontroler co jest dość rzadkie - bo z reguły najczęściej pada tylko 1 kanał.
    Więc na koniec spróbuj zabootować komputer z kanału Secondary - gdyż jest taka możliwość, a jak padł cały kontroler to zostaje korzystanie z wbudowanego RAIDU H -Pointa, wtedy w kolejności bootowania ustaw sobie na 1 (lub drugiej zaraz po CD) pozycji opcję ATA.
    Sprawdź też ver. biosu i porównaj z tą oryginalnie montowaną w tej rewersji płyty (do sprawdzenia w necie) gdyż może problem leży w spapranym upgradzie Biosu.

Na koniec warto powiedzieć że BE6 i BE6-II były naprawdę dobrymi płytami głównymi, jedyną wadą były słabej jakości elektrolity które notorycznie się wysypywały.
    Ja też miałem taką płytę i wymieniłem je na lepsze i płyta służyła mi bezawaryjnie długi czas miała sporo możliwych do ustawienia opcji - chwaliłem ją sobie.
    Więc sprawdź elektrolity gdyż szczególnie w ostatnich seriach tych 2 modeli płyt oryginalne kondensatory nie żyły zbyt długo.

Pozdrawiam

Poprawiłem post.

• #17 4167863
    konti
    Poziom 27  
    telemah napisał:
    Sprawdź też mikro - switche bo z tego co wiem tam się dało wyłączyć sprzętowo jeden z kontrolerów.

A czy wiesz moze jak tego dokonac ? Ja nie mam tych mikro swtch'y tylko zworki , moze zworkami da rade to ustawic ??
  • Pomocny post
    #18 4167897
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 4167921
    konti
    Poziom 27  
    Nirvanowiec napisał:
    Może wgraj nowy bios.

Czytalem troche na temat flash'owania biosa ale robie tak jak jest napisane i nic nie botuje nie wiem moze wytlumaczysz mi co i jak ? To moje gg:9204111 jakby co to pisz
  • Pomocny post
    #20 4168003
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 4168579
    typhon
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jeżeli chcesz instalować system na dodatkowym kontrolerze, musisz załadować sterowniki higpointa przy instalacji systemu.Chociaż czasami nie idzie zainstalować windowsa w ten sposób, u mnie wywalało błędy i wieszał się komp
  • #22 4169260
    konti
    Poziom 27  
    Witam zrobilem aktualizacje biosu ale to nie pomoglo. Kolega nivanowiec pomogl zdalnie przy aktualizacji biosu. Mam tak samo wszystko zrobione jak kolega wyzej napisal i dalej jest to samo. Ma ktos jakies pomysly ? , bo moje juz sie koncza ;/
  • #23 4169294
    telemah
    Poziom 27  
    Czyli mamy rozumieć że z dodatkowego kontrolera też nie udało się
    zabootować systemu ?
    Jeśli tak to bardzo dziwna przypadłość.
    Napisz co zdziałałeś i jakie dokładnie są tego wyniki?
  • #24 4169355
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Caly problem jest dla mnie nieco niezrozumialy.
    Na poczatku pytanie - sprawa dptyczy plyty Abit BE6, TAKIEJ?

Jesli takiej jak na zdjeciu to mamy dwie mozliwosci podlaczenia napedow - do czarnych zlacz (IDE1 i 2) i do zlacz bialych (IDE3 i 4).
    Przy zalozeniu ze sprzet jest w pelni sprawny podlaczenie napedow pod IDE1 lub IDE2 (czarne) spowoduje wykrycie ich w trakcie POSTu (na czarnym tle) zas podlaczenie ich do IDE3 i IDE4 (biale) spowoduje wykrycie ich przez dodatkowy kontorler HighPoint'a (niebieskie tlo).
    Innej mozliwosci nie ma wiec jesli kolega podlacza dyski pod IDE3 lub IDE4 (te biale zlacza) to zostana one wykryte TYLKO i wylacznie przez dodatkowy kontroler, co za tym idzie instalacja systemu bedzie wymagala dodatkowych sterownikow do tego kontrolera.
    Nie ma mozliwosci by napedy podlaczone pod te zlacza zostaly wykryte przez kontroler podstawowy!
    Aby napedy byly wykrywane przez niego (wynik ich wykrycia widoczny na czarnym tle) nalezy je podlaczyc do czarnych zlacz.
  • #25 4171323
    konti
    Poziom 27  
    Witam wlasnie udalo mi sie odpalic ten komputerek :) tak jak koledzy napisali podlaczylem pod ide 1 i ide 2 koputer ruszyl zainstalowalem windowsa i jest oki ale teraz pootrzebuje sterowniki do tego hight pointa , bo mam znaczki zapytania i napis pci mass storagr controller czy jakos tak . Aktualizacja biosu pomogla i wszystko jest ok :) Teraz tylko sterowniki , szukalem na stronie highht pointa ale nie bylo tego . poszkam dalej . Dzieki za pomoc :)
  • #27 4171677
    telemah
    Poziom 27  
    arkolesz napisał:
    .... to zostana one wykryte TYLKO i wylacznie przez dodatkowy kontroler, co za tym idzie instalacja systemu bedzie wymagala dodatkowych sterownikow do tego kontrolera.

Z tym że niekoniecznie !! Każdy znany mi Windows od 98SE wzwyż, + nowsze linuxy "obsługują" ten kontroler bez sterowników .Tak naprawdę
    trudno nazwać to obsługą gdyż ta "obsługa" wynika z wymuszenia jej przez BIOS kontrolera oraz BIOS komputera. Wystarczy zainstalować sobie system na dysku podpiętego pod IDE3 jako master a w boot sequention ustawić kolejno np CDROM->ATA (lub ATA->inne dyski) i wszystko pójdzie tak jak trzeba.Tyle że w przypadku WIN98/ME wszystko będzie obsługiwane w trybie rzeczywistym 8-lub 16-bitowym z nałożonymi niektórymi ograniczeniami w tzw. REAL MODE a nie w 32bitowym trybie chronionym jak to ma miejsce normalnie .Powoduje to dość znaczne obniżenie transferu z takiego dysku , jednak w ogóle działać będzie , tyle że bardzo wolno.W windowsie XP bez sterowników mogą być problemy
    z obsługą rozszerzonego wyszukiwania i indeksacji plików, oraz mogą
    pojawić się problemy ze skompresowaniem jakiegokolwiek pliku
    w przypadku zastosowania partycji typu NTFS, sporadycznie zdarzy się otrzymać komunikat że dysk spóźnił się z zapisem ,ale poza tym działa też
    w miarę normalnie i wcale nie aż tak wolno jak to miało miejsce w W98/ME. Działać będzie to dlatego że BIOS wbudowany w kontroler wymusza niejako podstawową obsługę przez niemal każdy system (w tym wypadku da się zabootować nawet dysk z ms-dosem w wersji 5.o-wzwyż)
    Podobnie jest z każdym innym w miarę standardowym !! kontrolerem np SCSI który ma swój własny niezależny ROM_BIOS .Z takiego kontrolera również bez żadnych driverów da sie z załadować niemal dowolny system ,operacyjny o ile BIOS komputera umożliwia bootowanie z kontrolera typu SCSI.Oczywiście również taki kontroler nie wykorzystuje swoich wszystkich możliwości a transfer i czasy dostępu są niestety skromne.Dopiero po zainstalowaniu sterowników
    działających w trybie chronionym kontroler "rozwija skrzydła" i startuje z pełną parą.

Oczywiście może zdarzyć się jakaś konfiguracja sprzętowa
    która w trybie rzeczywistym nie będzie w stanie "dogadać" się
    z kontrolerem i wtedy albo tryb chroniony załatwia sprawę
    albo niestety trzeba zmodyfikować konfigurację, stąd zapewnienia
    niektórych osób które twierdzą że bez sterowników nie ma to prawa jakkolwiek (nawet b.wolno) działać, jednak są to nie aż tak częste przypadki.W końcu nic doskonałe nie jest , i nawet bardzo prosty
    i wyjątkowo standardowy sprzęt potrafi nieraz spłatać figla i stworzyć
    wysublimowany problem.

Napiszę coś jeszcze , ten dodatkowy kontroler działa (choć wolno) bez sterowników TYLKO WTEDY gdy w biosie komputera ustawimy z niego
    bootowanie , jeśli będziemy system ładować ze standardowego kontrolera
    ATA33 (IDE1;IDE2) to dodatkowy kontroler (IDE2;IDE3) nie będzie widoczny bez sterowników !! W drugą stronę zazwyczaj działa , czyli jeśli załadujemy system z kontrolera HIGH POINTA , to standardowy
    kontroler będzie zazwyczaj widoczny jako tzw magazyn (kontroler) zapasowy.Z dysków do niego podpiętych będzie można korzystać z tym że
    dość często(lecz nie zawsze) zdarzały się nieoczekiwane problemy w przypadku kopiowania z dysków pomiędzy dwoma kontrolerami.Jest to spowodowane zależnościami konfiguracyjnymi , typami napędów i wielu innych rzeczy.

aha bym zapomniał większość "nowszych" wersje pingwinka (2001 wzwyż)
    obsługuje ten dodatkowy kontroler całkiem sprawnie bez osobnych sterowników

To co napisałem w TYM poście to w 100% sprawdzone rzeczy,
    swego czasu pracowalem sporo w serwisie komp. i stąd mam
    takie doświadczenia :D

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył płyty głównej Abit BE6, która nie wykrywała dysków twardych i napędu CD-ROM w głównym BIOS-ie, mimo że kontroler HighPoint wykrywał je poprawnie. Zalecano wykonanie Clear CMOS zworką oraz sprawdzenie podłączenia napędów do odpowiednich złączy IDE. Płyta posiada dwa kontrolery ATA: standardowy dwukanałowy ATA33 (IDE1 i IDE2 - czarne złącza) oraz dodatkowy kontroler HighPoint ATA66 (IDE3 i IDE4 - białe złącza). Dyski podłączone do IDE3 i IDE4 są wykrywane tylko przez kontroler HighPoint i wymagają instalacji odpowiednich sterowników podczas instalacji systemu. Podłączenie dysków do IDE1 lub IDE2 umożliwia ich wykrycie w BIOS-ie podstawowym i normalne działanie bez dodatkowych sterowników. W przypadku problemów z wykrywaniem dysków w BIOS-ie standardowym, sugerowano sprawdzenie ustawień BIOS-u, w tym opcji wykrywania dysków (ustawienie na Auto zamiast None) oraz włączenie obu kanałów kontrolera ATA33. Wskazano również na możliwość uszkodzenia kontrolera ATA na płycie. Aktualizacja BIOS-u pomogła w rozwiązaniu problemu. Dyskusja poruszyła także kwestie kompatybilności taśm IDE 40-żyłowych i 80-żyłowych oraz fizycznych różnic w złączach. Ostatecznie problem rozwiązano przez podłączenie dysków do czarnych złączy IDE1 i IDE2 oraz aktualizację BIOS-u, co pozwoliło na instalację systemu i wykrycie napędów bez problemów. Pozostała kwestia instalacji sterowników do kontrolera HighPoint dla urządzeń podłączonych do białych złączy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA