logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć BIOS do płyty głównej Abit BE6-II?

userleo 19 Lis 2008 22:15 2796 12
REKLAMA
  • #1 5760058
    userleo
    Poziom 10  
    Witam
    Poszukuje biosu do plyty Abit-be6-II :idea:
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5760193
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 659
    ftp://ftp.abit.com.tw/pub/download/bios/
    Poszukaj właściwej rewizji.
  • REKLAMA
  • #3 5760223
    userleo
    Poziom 10  
    Trafiłem właśnie na tą stronkę z tym że nie wiem którą opcje wybrać

ftp://ftp.abit.com.tw/pub/download/bios/be6-II/

czym one się różnią ?

Dodano po 32 [minuty]:

Na ostatnim slocie mam takie oto numery:

BE6-II-OK V1.1 011047224-086KE BE62TJG018995

no i teraz nie wiem jak to przyporzadkować ?
  • #4 5760374
    adamas_nt
    Przy starcie komputera na dole ekranu masz wersję i typ biosu. Naciśnij klawisz [pause]. Popatrz co pisze po literach ID. ID:XX - behXX.exe (ID:PO - behpo.exe, ID:UH - behuh.exe itd) i taki BIOS pobierz

To masz rev.1.1. Ten link co podałeś będzie dobry.
  • #5 5760490
    userleo
    Poziom 10  
    Nie widze takiego ID jak pisałeś.
    Ale tak sie zastanawiam - powód wgrania biosu - był taki iż przy starcie z dyskietki startowej nie wykrywał cd. no i w biosie tez nie ma cd i tym samym brak możliwości zainstalowania systemu. A może jest inny powód dlaczego nie wykrywa cd ?
  • REKLAMA
  • #6 5760508
    adamas_nt
    A co to za dyskietka? Są tam sterowniki dla CD dla DOS'u? No i jaki system chcesz instalować?
  • #8 5760559
    adamas_nt
    W BIOS,ie w Standart CMOS z tego co pamiętam ustawiasz tylko dyski stałe. O wykrytym CD powinieneś mieć komunikat w postscreen BIOS'u przy starcie komputera. Jeśli CD Win98 jest bootowalny to ustaw w Advanced BIOS > First Boot Device CDROM. Jeśli startujesz z dyskietki to ustaw Floppy.

--------------
    CD masz sprawny i podłączony właściwie?
  • #9 5760586
    userleo
    Poziom 10  
    Własnie nie wykrywa cd w postscreen biosu. Komputer startuje z dyskietki bez problemu tylko bez obslugi cd. Juz trzeci cd sprawdzałem, jest ok.
  • #10 5760598
    adamas_nt
    Sprawdź jeszcze czy w Integrated Periperherals masz włączone oba kontrolery IDE (w przypadku podłączenia na drugiej taśmie). I tu kończą się moje pomysły. Ale wydaje mi się, że uaktualnieniem BIOS'u nic tu nie wskórasz. Pewności oczywiście nie mam.
  • #11 5761072
    tzok
    Ocena: 6537
    CD nie musi być wykrywane w BIOSie, tylko czy czasem nie podłączyłeś go pod kontroler RAID?
    Tak czy inaczej, potrzebujesz dyskietki DOS ze sterownikami atapi.sys i programem mscdex.exe do "zamontowania" napędu CD w systemie.
  • REKLAMA
  • #12 5761313
    userleo
    Poziom 10  
    Montowanie jak to zrobic?

mscdex /d:atapi.sys ?

Skad pobrac atapi.sys ?

atapi.sys skopiowalem z Win XP ;) i wrzucilem do katalogu w dos'ie.
  • #13 5761861
    tzok
    Ocena: 6537
    To napewno nie to atapi.sys z Windows XP... weź sobie oryginalną dyskietkę startową (instalacyjną) z Windows 98, tam jest wszystko co potrzeba (tamten sterownik nazywa się chyba oakcd.sys, sterowniki są uniweralne ale jest wiele różnych).

Sterownik (SYS) ładuje się w config.sys, a MS CD Extension uruchamia się z autoexec.bat.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano BIOS-u do płyty głównej Abit BE6-II, wskazując na oficjalne repozytorium FTP Abit jako źródło plików BIOS. Aby dobrać właściwą wersję BIOS, zalecano sprawdzenie identyfikatora BIOS (ID) wyświetlanego podczas startu komputera i pobranie odpowiadającego pliku. Problemem zgłaszanym było niewykrywanie napędu CD-ROM w BIOS-ie oraz podczas uruchamiania systemu z dyskietki startowej Windows 98 SE. Dyskutowano o ustawieniach BIOS, takich jak włączenie kontrolerów IDE w sekcji Integrated Peripherals oraz o kolejności bootowania (First Boot Device ustawione na CD-ROM lub Floppy). Zasugerowano, że problem może nie wynikać z BIOS-u, lecz z braku odpowiednich sterowników CD dla DOS, takich jak atapi.sys i mscdex.exe, które należy załadować z dyskietki startowej Windows 98. Podkreślono, że sterowniki z Windows XP nie są kompatybilne, a właściwe pliki (np. oakcd.sys) znajdują się na oryginalnej dyskietce instalacyjnej Windows 98 i powinny być załadowane odpowiednio w plikach config.sys i autoexec.bat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA