logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scenic 99 klima - nie podaje prądu na sprzęgło sprężarki

gaekwar 06 Sie 2007 10:14 4345 9
REKLAMA
  • #1 4150350
    gaekwar
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    scenic po wrzesniu 99. klima jest nabita i wszystko jest ok tylko nie podaje pradu na sprzeglo sprezarki . jak podaje prad na krotko to sprezarka sie zalancza. ???
  • REKLAMA
  • #2 4150756
    meneso
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Sprawdz przekaźniki i bezpieczniki.
  • #3 4150797
    gaekwar
    Poziom 11  
    bezpieczniki ok
    a przekaznikow ten model nie posiada
  • REKLAMA
  • #4 4151053
    meneso
    Poziom 11  
    Tam nie jest taki mały prąd więc powinien być przekaźnik.
  • REKLAMA
  • #5 4152234
    bohun555
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 124
    a jaki silnik w tym scenicu????
  • REKLAMA
  • #6 4152431
    gaekwar
    Poziom 11  
    scenic po wrzesniu 1999r 1.6 16 v
    przy klimatroniku jest przekaznik oraz elektroniczne urzadzenie sterujace klimatyzacji , a w moim przypadku jest to klima manualna i nic oprocz panelu sterowania i 1 presostatu 3 pinowego nic nie ma + sa jeszcze dwa bezpieczniki w kabinie i jeden w komorze silnikowej
  • #7 4152577
    meneso
    Poziom 11  
    Masz schemat ?
    Miałem podobny problem i dopiero zanlazłem przekaźnik jak szedłem po przewodach.
  • #8 4152604
    gaekwar
    Poziom 11  
    niestety do tego modelu nie mam schematu,mam ogolny gdzie jest pokazane wszystko do klimatronica
    a do manuala nie mam .
  • #9 4152680
    marekfiesta
    Poziom 19  
    Ocena: 320
    Bardzo prosze schemacik powinno być ci lepiej to rozgryść schemat jest czytelny i prosty
    Załączniki:
    • Scenic 99 klima - nie podaje prądu na sprzęgło sprężarki Klip_3.jpg (144.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 4153514
    bohun555
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 124
    To nie ten schemat. W tym scenicu przekaźnikiem od kompresora steruje ECM.

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Scenic po wrześniu 1999 roku z silnikiem 1.6 16V i manualną klimatyzacją problem polega na braku zasilania prądem sprzęgła sprężarki klimatyzacji, mimo że układ jest napełniony i sprawny. Sprężarka załącza się po podaniu prądu bezpośrednio na sprzęgło. W tym modelu brak jest standardowego przekaźnika sterującego sprzęgłem, a układ klimatyzacji manualnej posiada jedynie panel sterowania, presostat 3-pinowy oraz bezpieczniki w kabinie i komorze silnika. W klimatyzacji z klimatronikiem występuje przekaźnik oraz elektroniczne urządzenie sterujące, jednak w manualnej wersji sterowanie sprzęgłem odbywa się bezpośrednio lub przez ECM (elektroniczną jednostkę sterującą silnika). Brak schematu elektrycznego dla manualnej klimatyzacji utrudnia diagnozę, jednak sugerowano sprawdzenie bezpieczników i poszukiwanie ewentualnego przekaźnika w obwodzie, choć w tym modelu może go nie być. Wskazano, że w Scenicach sterowanie przekaźnikiem sprężarki może być realizowane przez ECM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA