Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Texa PolandTexa Poland
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Scenic I FL 2000, 1.9dTi - Nie działa klimatronic / elektrycznie

18 Maj 2016 20:56 2085 12
  • Poziom 15  
    Witam serdecznie proszę o pomoc,
    Po zimie klimatyzacja przestała działać, opisze co zrobiłem
    - Pierwsze co przyszło mi do głowy że uciekł czynnik przy skraplaczu na o ringach bo to najczęstsze miejsce gdzie ucieka, ale po odzyskaniu czynnika wyszło mi 680gr. czyli nic nie uciekło
    - Napuściłem ponownie i sprawdziłem czy dochodzi napięcie do sprężarki, niestety brak napięcia,
    - Sprawdziłem przekaźnik przy akumulatorze i bezpieczniki są dobre.
    - Również sprawdziłem Czujnik ciśnienia ( presostat ) mój jest 4 pinowy sprawdziłem miernikiem i po zewnętrznej styki zamykają a góra dół nic nie reagują przyznam szczerze że z 4 pinowym czujnikiem spotkałem się pierwszy raz te dwa piny nie wiem jak zmierzyć
    - Dodam że czujnik temperatury w lusterku oszukuje 3 stopnie ale na minimum klima powinna ruszyć oraz po podgrzaniu go dłonią.
    - Po załączeniu klimatyzacji wentylator chłodnicy załącza się po odpięciu wtyczki od czujnika ciśnienia wentylator chłodnicy nadal działa.
    - Sprawdziłem również wentyl tam gdzie znajduje się czujnik ciśnienia jest drożne czujnik popycha wentyl.
    - Wzrokowo sprawdziłem wiązki ale nic nie widać bo wszystko jest w peszlu

    Proszę o jakąś rade podpowiedz, np. jak sprawdzić wiązki do sprężarki i czujnika ciśnienia

    Podam informacje o samochodzie:
    Renault Scenic I FL, rok 2000, silnik 1.9dTi, Klimatyzacja automatyczna klimatronic, numer OE czujnika ciśnienia 7700424025 / BLT-914-917

    Z góry serdecznie dziękuję za zainteresowanie moją sprawą
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Texa PolandTexa Poland
  • Poziom 15  
    Przyznam szczerze nie wiem jak ;-)
    Proszę o instrukcję da rade z panelu klimatronika??
    Czy trzeba podłączyć CLIPa?
    Dzięki za zainteresowanie
  • Texa PolandTexa Poland
  • Poziom 12  
    raczej podłącz Clip albo co kolwiek do diagnozy, sterownik silnika i moduł AC jak się da połączyć
  • Poziom 15  
    U mnie niestety clipa nie mam, ani nic innego na razie poszukuje rozwiązania bez podłączenia komputera, panel klimatronika widać reaguje na wciśnięcie AC bo uruchamia się wentylator skraplacza, jeśli nie ma innego sprawdzenia będę musiał pojechać na ten komputer.
    Z clipem w moi mieście będzie problem ;-)
    Na razie szukam innego rozwiązania.
  • Poziom 43  
    Zobacz czy panel wystawia napięcie na sprężarke i gdzie ginie, może na swichu ciśnienia. Może przekaźnik może wiązka,

    Dodano po 13 [minuty]:

    Bez komputera trzeba , mieć co najmniej schemat i mierniki, i jest dużo trudniej naprawić.
  • Poziom 15  
    W wolnym czasie sprawdze sterownik klimatyzacji, jest obok opornicy (rezystora) może coś zzieleniało w kostce
  • Poziom 15  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Sterownik klimatyzacji to panel.


    Po przeszukaniu w internwcie sterownik klimatyzacji ma OE 7700427696A

    Wtyczkę sprawdze podobno na dwóch pinach ma być 5V, ale na których nie wiem ale jak wróce z pracy to sprawdze
  • Poziom 15  
    Dziś po pracy nie miałem zbyt dużo czasu ale udało mi się załatwić podobny czujnik ciśnienia od kolegi z jego Scenica ma te same piny tylko inny gwint niż u mnie, gwint pasuje na butle od czynnika nakręciłem i podłączyłem do mojego auta jego czujnik ale nic się nie zmienia nie wychodzi napięcie na sprężarkę, zacząłem patrzeć na wtyczkę o czujnika na górnym i dolny pinie pojawia się napięcie 14V na bocznych nic sie nie dzieje, szukałem również sterownika klimatyzacji ale niestety nie znalazłem ani sterownika ani opornicy ;/ odkręciłem panel klimatronika i sprawdziłem czy nie utleniły się styki na oko widać jest ok dalej nic nie szukałem bo było już ciemno.
  • Poziom 15  
    Gorąco idzie a problemu nadal nie rozwiązałem, dzis wymieniłem czujnik temperatury zewnetrznej temperatura jest wyświetlana dobrze ale zasilenie na sprężarkię nie dochodzi ;\
  • Poziom 15  
    Podpiecie pod komputer diagnostyczny nie pokazuje żadnego błędu, jakieś rady ?
    Z gory dziekuję