logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uniknąć pętli masy i przydźwięku w sprzęcie audio z PRL-owską instalacją?

ROB-D 06 Sie 2007 15:11 1370 8
REKLAMA
  • #1 4151169
    ROB-D
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam takie pytanie do fachowców z branży elektrycznej a zarazem siedzących w audio.

Sprawa dotyczy klasycznej pętli masy a co za tym idzie pojawijajacego się przy tym przydzwięku.

Otóż mam duży mikser studyjny i komputer z kartą audio. Oba urządzenia są podłączone do tego samego gniazda z bolcami. Bolce w moim gniazdku łaczą się z przewodem zerowym a bezpieczniki mam stare standardowe - typowa PRL' owska instalacja elektryczna w budynkach z wielkiej płyty.
    W momencie gdy łącze wyjście karty dzwiekowej z wejściem miksera nastepuje pętla masy poprzez ekran przewodu audio. Kiedy eliminuje w jednym z urządzeń bolec i podłączam je w drugiej klasie ochroności przydzwięk oczywiscie znika i jest cacy.
    I teraz pytanie zasadnicze. Czy mogę w takim układzie jednego z tych urządzeń nie uziemiać? Wszak obudowy komputera i miksera są połączone ze sobą elektrycznie przez ekran przewodu audio..
    Czy w momencie ewentualnego przebica fazy na obudowe urządzenia nieuziemionego i tak prąd popłynie poprzez ekran przewodu audio do obudowy drugiego uziemionego już urządzenia i spowoduje zwarcie a co za tym idzie wywalenie bezpiecznika?

Z góry dzięki za sensowane sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 4152507
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Teoretycznie mógłbyś zrezygnować z uziemienia np. miksera... i było by cacy gdyby nie to że przebicie potencjalne o którym mówisz, pomijam kwestię bezpieczeństwa , pewnie spaliło by ci wejścia i wyjścia Twojego sprzętu. Oczywiście jest to najczarniejszy scenariusz ale jednak prawdopodobny ...

Możesz spróbować z jednego urządzenia odłączyć uziemienie ale obudowy połączyć linką miedzianą powiedzmy średnicy minimum 4mm2 tak by w razie przebicia cały prąd nie skupił się na czinczach ...

Możesz też kupić wyłącznik RÓŻNICOWO-PRĄDOWY to w razie przebicia powinno Cię ochronić przed porażeniem ...

Pozdrawiam ....
  • #3 4153235
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Odradzam takie praktyki. Owszem, prąd popłynie przez ekran i do obudowy uziemionego urządzenia powodując zwarcie i spalenie bezpiecznika, jednak przy okazji może zostać uszkodzona karta dżwiękowa w kompie oraz inne podzespoły, jak również tor sygnałowy w mikserze.

Poza tym może zdarzyć się sytuacja iż ekran się np. przepali i bezpiecznik nie zadziała (mało prawdopodobne ale możliwe, lepiej dmuchać na zimne :D)
  • REKLAMA
  • #4 4156113
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Odradzasz takich praktyk ... Ale konkretnie jakich? Bo tego nie napisałeś ...
  • REKLAMA
  • #5 4156426
    tech1001
    Poziom 12  
    Witam,
    Spotkałem się z problemem okresowego brumienia karty PC-ta i miksera,
    okazało się, że niektóre zasilacze komputerowe potrafią generować własny poziom odniesienia. Wśród wielu możliwości rozwiązania tego problemu radziłbym drastyczny, a mianowicie zastosowania wysokiej klasy transformatorów separujących (np. Lundahl).
    pozdrawiam
    GK
  • #6 4156643
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    PAWEŁ74 napisał:
    Odradzasz takich praktyk ... Ale konkretnie jakich? Bo tego nie napisałeś ...

Oczywiście odłączania uziemienia od jednego z urządzeń. W swoim poprzednim poście napisałem czym to grozi.
  • #7 4159493
    tech1001
    Poziom 12  
    Witam,
    i jeszcze jedno jeżeli połączenie jest niesymetryczne zastosowałbym transformator separującey, a jeżeli symetryczne to ekran pdpiąłbym jedynie do miksera (odciął od strony karty dzwiękowej)
    pozdrawiam
    GrzesieK
  • REKLAMA
  • #8 4162319
    bogdan-pe
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Oczywiście podłączasz uziemienie tylko w jednym punkcie toru. Zawsze uziemianie toru elektroakustycznego wykonuje się w jednym punkcie. Jeśli to zrobisz w dwóch punktach, brum będziesz miał zawsze (kto nie rozumie dlaczego, jest dużo literatury). Przecież i tak masz ze sobą połączone wszystkie masy. Połączenie, przy którym nie masz przydźwięku jest właśnie prawidłowe, a niebezpieczne dla sprzetu jest właśnie wersja z przydźwiękiem. Przecież nie bierze się on (przydźwięk) z powietrza, to jest właśnie nowe, niebezpieczne napięcie. Rafała8916 trudno zrozumieć, co ma na myśli. Pozdr.
  • #9 4163359
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Jakie nie symetryczne ...? Jakie symetryczne ...? Jakie transformatory...? Ekran jedynie do miksera...? Uziemienie podłącza się wszędzie do każdego urządzenia !!! Jak sobie wyobrażasz sytuację kiedy jedno z urządzeń które akurat jest "doziemiane" przez przewód sygnałowy za pomocą ekranu ma małe przebicie które nie powoduje wyłączenia bezpieczników ...? Gość bierze wtyk i wyłącza go bo chce zmienić wejście, gniazdo czy wyjście itd... W jednym ręku wtyk uziemiony a drugą ręką trzyma się obudowy która ma przebicie ...

Jeśli komentujecie moje posty to proszę najpierw przeczytać je dokładnie i przeanalizować bo mam wrażenie że ich nie rozumiecie ...

Nikomu nie pisałem że może odłączyć jedno z uziemień bo i tak ma uziemienia dzięki ekranowi w kabelku sygnałowym....

Nie mylcie masy a uziemienia bo to dwie różne sprawy a mam wrażenie że dla was to jedno i to samo ...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu pętli masy i przydźwięku w sprzęcie audio podłączonym do przestarzałej instalacji elektrycznej z czasów PRL, gdzie uziemienie realizowane jest przez przewód zerowy. Pętla masy powstaje przez ekran przewodu audio łączący mikser studyjny i kartę dźwiękową komputera, co powoduje niepożądane zakłócenia. Rozważano możliwość odłączenia uziemienia w jednym z urządzeń, jednak jest to ryzykowne ze względu na potencjalne przebicie fazy na obudowę, które może uszkodzić sprzęt lub stanowić zagrożenie porażeniem. Zalecane jest stosowanie wyłączników różnicowoprądowych dla ochrony oraz łączenie obudów przewodem miedzianym o odpowiedniej grubości, aby prąd przebicia nie uszkodził wejść/wyjść audio. Wskazano, że uziemienie powinno być wykonane w jednym punkcie toru elektroakustycznego, aby uniknąć pętli masy i brumu. W przypadku problemów z brumieniem sugerowano zastosowanie transformatorów separujących wysokiej klasy (np. Lundahl) oraz odpowiednie podłączenie ekranu przewodu – do miksera, a nie do karty dźwiękowej. Podkreślono rozróżnienie między masą a uziemieniem oraz konieczność uziemiania wszystkich urządzeń, aby zapewnić bezpieczeństwo i prawidłową pracę sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA