logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zlokalizować skradziony telefon bez IMEI, zmieniony numer?

otomeko 06 Sie 2007 20:02 15580 12
REKLAMA
  • #1 4152098
    otomeko
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    witam wszystkich.
    mam bardzo ważne prytanie.
    czy można zlokalizować telefon który został skradziony i loguje sie teraz na innym numerze telefonu.
    niestety nie posiadam IMEI tego telefonu.
    czy operator może sprawdzić IMEI telefonu na podstawie mojego numeru z którego wcześniej korzystałem.
    bardzo proszę o odpowiedź.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4152115
    AxeMan
    Poziom 24  
    Ocena: 12
    Raczej na podstawie umowy, przecież nie zawsze masz konkretny nr do telefonu przypisany :O
  • REKLAMA
  • #3 4152119
    otomeko
    Poziom 15  
    ale telefon można zamienić, i wtedy nie masz na niego umowy.
  • #4 4152128
    AxeMan
    Poziom 24  
    Ocena: 12
    No dobrze, ale jakiś papierek nie wiem gwarancję... po numerze to nie wiem, czy jest opcja, żeby nr IMEI znaleźć...
  • #5 4152146
    otomeko
    Poziom 15  
    właśnie o to mi chodzi, telefon był zamieniony na inny, nikt nie spisał IMEI.
    dlatego pytam, czy jest taka możliwość żeby uzyskać IMEI po numerze jaki sie na nim logował.
  • #6 4152160
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    jezeli niemasz zadnych dokumentow na ten telefon to i jego poszukiwanie jest racej niemozliwe bo nawet jak znajdziesz imei to jak udowodnisz ze on jest twoj ? a operator niezablokuje takiego fona
  • REKLAMA
  • #7 4152196
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    U operatora musi istnieć jakikolwiek 'ślad' po telefonie, nawet jak wymieniony na inny (w salonie). Papierów też chyba nie skradziono, i masz jakąś gwarancje (jeżeli wymieniono w serwisie - imei powiniem być w gwarancji). No i zawsze zostaje pudełko.
  • #8 4152207
    otomeko
    Poziom 15  
    tu nie chodzi o udowodnienie czy to mój telefon czy kolegi, nie zginał tylko telefon a sprawa trafiła na policję.

Dodano po 10 [minuty]:

telefon został wymieniony w punkcie skupu i sprzedaży telefonów. niestety nawet jak były jakieś papiery to już ich nie ma.
    jedyna informacja dla operatora to numer telefony z jakiego sie ten skradziony telefon logował.
  • REKLAMA
  • #9 5596123
    Lorens92
    Poziom 2  
    witam... mam wazne pytanie... skradziono mi telefon, z tym ze mam do niego papiery numer IMEI itd. ale telefon jest przywieziony z anglii czy mozna go jakos namierzyc?. i jak zablokowac ten telefon numerem IMEI
    jest jakas szansa:?
  • #10 5596255
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 164
    A po co piszesz w kilku tematach ??
    Juz ci odpowiedzialem w poprzednim.
  • #11 5597765
    Orzel27
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    Wymiana telefonu w salonie wymaga danych personalnych oraz numeru imei, które następnie trafiają do bazy programu danego punktu. Na podstawie dowodu można te dane pozyskać (imei).
  • #12 5606214
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    Niezły pomysl :-) a moze jeszcze sms odczytywac i inne rzeczy - niema takiej mozliwosci na szczescie
  • #13 5606987
    archi3
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Cytat:
    Niezły pomysl Smile a moze jeszcze sms odczytywac i inne rzeczy - niema takiej mozliwosci na szczescie

Szczerze to ja nie wiem jak wy wymieniacie telefony.U mnie jak ktos chc wymienic spisuje normalna umowe kupna - sprzedazy na jego telefon a ja daje mu drukowana gwarancje(3 mies z nr imei) na swoj ktory mu daje. Jesli by klient z policja do mnie przyeszdl moglibysmy spokojnie w starej umowie sprawdzic date tranzakcji a pozniej model i jego imei.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zlokalizowania skradzionego telefonu, który obecnie loguje się na innym numerze, przy braku posiadania numeru IMEI. Uczestnicy wskazują, że operatorzy mogą mieć ograniczone możliwości identyfikacji urządzenia bez dokumentów potwierdzających własność, takich jak umowa, gwarancja czy pudełko z numerem IMEI. Wymiana telefonu w salonie zwykle wymaga rejestracji danych personalnych i IMEI, co może pomóc w jego identyfikacji. Jednak w przypadku telefonu wymienionego w punkcie skupu bez zachowania dokumentów, odzyskanie IMEI na podstawie numeru telefonu, z którego się loguje, jest mało prawdopodobne. Policja może mieć dostęp do danych operatora, ale bez IMEI i potwierdzenia własności skuteczne zlokalizowanie i zablokowanie telefonu jest utrudnione. W przypadku telefonów sprowadzonych z zagranicy, również istnieje możliwość namierzenia i zablokowania po numerze IMEI, jeśli jest on znany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA