logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt tablicy sędziowskiej LED do wyświetlania zmian i doliczonego czasu – jak zrobić?

bajc 06 Sie 2007 21:46 1587 6
REKLAMA
  • #1 4152512
    bajc
    Poziom 14  
    Witam.
    Jestem od niedawna na tym forum i tak przeglądają napotkałem wiele ciekawych projektów, jednak nigdzie nie znalazłem "tablicy sędziowskiej" (tablicy na której są wyświetlane zmiany, doliczany czas itd.) Interesuje mnie to ponieważ mój tata działa w międzygminnym klubie sportowym i bardzo chciał abym mu takie coś zrobił, poszukał coś na ten temat.

Gdy byście mogli mi podać jakieś linki, pliki itd. Z góry dzięki

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4153047
    luk1401
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Chyba nie ten dział. Co to za news, ani nie gotowa konstrukcja.
  • REKLAMA
  • #3 4153079
    bajc
    Poziom 14  
    Jak wspomniałem wcześniej od niedawna jestem na tym forum więc nie wiem gdzie co jest :!:

To według ciebie gdzie najlepiej można było umieścić ten temat :?:
  • #4 4153081
    buchu-1
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    1. nie ten dzial i to stanowczo...

2. zgrubnie mowiac potrzebny wyswietlacz.. (2 przyciski) mikrokontroler ? reszte zapewne dopowiedza Ci bardziej doswiadczeni elektronicy.. ;]

bo kto pyta ten nie bladzi ;)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 4154465
    bajc
    Poziom 14  
    No o coś takiego mi właśnie chodzi. Ja zauważyłem jest to na mikro kolektorach, a ja w tym za bardzo nie siedzę. Chodzi o to że przydałby mi się konkretny schemat i program (wsad) do mK bo nie umiem pisać sam programów.
  • #7 4156242
    robball
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    A to gorzej, popytam chłopaków. Ale oprogramowanie tego to naprawdę nic trudnego, mózgiem jest mikrokontroler rodziny '51 a program, teraz nie pamiętam, albo w bascomie albo w C. Gałęzie żarówek sterowane modułami na triakach, sterowanie pilotem przewodowym.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy projektu tablicy sędziowskiej LED do wyświetlania zmian i doliczonego czasu w klubie sportowym. Wskazano, że do realizacji potrzebny jest wyświetlacz LED, mikrokontroler (najczęściej z rodziny 8051), oraz proste sterowanie za pomocą przycisków. Jeden z uczestników podał link do przykładowego projektu dyplomowego, który wykorzystuje mikrokontrolery i pokazuje działanie takiej tablicy. Autor poszukuje gotowego schematu oraz oprogramowania (wsadu) do mikrokontrolera, gdyż nie potrafi sam pisać programów. W odpowiedzi zasugerowano, że oprogramowanie można napisać w Bascom lub C, a sterowanie elementami wykonawczymi (np. żarówkami) realizowane jest przez moduły z triakami oraz pilot przewodowy. Projekt jest stosunkowo prosty, ale wymaga podstawowej wiedzy z zakresu elektroniki i programowania mikrokontrolerów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA