logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor E-5572, schemat? W korektorze pracuje lewy kanał.

zmudek1 06 Sie 2007 23:01 1407 6
REKLAMA
  • #1 4152859
    zmudek1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,

Czy ktoś może dysponuje schematem ww. modelu, lub mógłby pomóc w diagnozie uszkodzenia polegającego na tym, że w korektorze pracuje jedynie lewy kanał?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4153179
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    E-5572? Słyszałem o tym korektorze, ale nigdy go nie widziałem na własne oczy (jedynie na fotkach). To dosyć rzadki model (A konkretnie to całą wieża, ostatnia produkcja audio radmora)

Na schemat nie ma więc co liczyć. A co do uszkodzenia to padł zapewne jeden z op-ampów (wzmacniaczy operacyjnych). Niestety nie jestem w stanie za wiele pomóc, gdyż nie znam tego modelu a na serwisówkę nie ma co liczyć.
  • REKLAMA
  • #3 4153205
    zmudek1
    Poziom 11  
    Dzięki za dobre chęci. Z drugiej jednak strony na wejsciu tego korektora znajdują się trze układy kluczujące zrealizowane na układach CEMI 74066 i myślę, że to może któryś z nich poelciał. Nie mam dostępu do tych scalakaów na szybko (bo i pora późna) więc narazie przelutowuje je w podstawki a potem spróbuję zamienić miejscami. Zobaczymy.
    A swoją drogą, czy gdyby poleciał któryś z op-ampów to cały kanał wyleciałby z pracy?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4153223
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    zmudek1 napisał:
    A swoją drogą, czy gdyby poleciał któryś z op-ampów to cały kanał wyleciałby z pracy?

Tak, jest to możliwe.
  • #5 4159930
    zmudek1
    Poziom 11  
    No i niestety. Narazie dałem sobie spokój. Po wymianie wszystkich kości op-amp'ow i kluczy analogowych (5 szt. TL074CN, 2 szt. TL072CN oraz 3 szt. MCY74066) prawy kanał jak nie grał tak nie gra, a do tego przy przesterowaniu pojawiają się teraz trzaski, i co ciekawe na obu kanałach. Korektor jest dziesięciopasmowy z czego wynika, że TL074CN działają na poszczególnych częstotliwościach, TL072CN są na jego wejściu i wyjściu, zaś MCY przełączają tryby pracy (korekcja, bez korekcji, wyjście EQ-REC). Może ktoś zna podobną konstrukcję i ma do niej schemat?

Pozdrawiam
  • #6 4160643
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Sprawdż jeszcze płytę pod względem przerw i zimnych lutów, może w nich tkwi problem. Niestety bez schematu nie wiele pomogę gdyż nie znam tego modelu korektora (widziałem go tylko na fotkach).
  • REKLAMA
  • #7 4162517
    zmudek1
    Poziom 11  
    Temat niestety zamknięty. Brak czasu i doświadczenia. Sprzęt odesłałem dziś do Serwisu Fabrycznego Radmora.
    rafal8915: Dziękuję za poświęcony mi czas, i pozdrawiam serdecznie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z korektorem Radmor E-5572, w którym działa tylko lewy kanał. Schemat urządzenia jest trudno dostępny ze względu na rzadkość modelu i brak serwisówki. Podejrzewane uszkodzenia to awaria jednego z wzmacniaczy operacyjnych (op-ampów) lub układów kluczujących CEMI 74066 na wejściu korektora. Wymiana op-ampów TL074CN, TL072CN oraz układów MCY74066 nie przywróciła działania prawego kanału, a pojawiły się dodatkowe trzaski przy przesterowaniu na obu kanałach. Korektor jest dziesięciopasmowy, z op-ampami TL074CN obsługującymi poszczególne pasma, TL072CN na wejściu i wyjściu oraz MCY74066 przełączającymi tryby pracy (korekcja, bypass, EQ-REC). Zalecane jest sprawdzenie płyty pod kątem przerw i zimnych lutów. Ostatecznie sprzęt został odesłany do serwisu fabrycznego Radmora z powodu braku czasu i doświadczenia w naprawie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA