logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuje czujnika poziomu/obecnosci cieczy na 200bar

Accent 07 Sie 2007 12:03 1656 6
REKLAMA
  • #1 4154055
    Accent
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    witam
    Jak w temacie...poszukuje takiego czujnika ktory bedzie zamontowany w zbiorniku w ktorym jest 200 bar...generalnie dwa takie czujniki maja mi wskazywac minimalny i maksymalny pozopm cieczy(wody) w tym zbiorniku......caly problem olega na tym ze w zbiorniku tym jest 200 bar, a czujniki ktore udalo mi sie znalezc maksymalnie wytrzymuja ok 60 bar

p.s. najlepiej by bylo aby ten czujnik mial dluga elektrode aby mozna go bylo wkrecic w krociec i zeby uniknac problemu banki powietrza zebranego w tym kroccu...

jestem otwarty ma propozycjie :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4154642
    Accent
    Poziom 14  
    jutro poztsram sie tam zadzownic....ale z tego co widzialem w ofercie to maja czujniki na maks 3MPa czyli ok 30bar
  • REKLAMA
  • #4 4161385
    Accent
    Poziom 14  
    jak na razie nic nie znalzalem...jedyen co mi przychodzi do glowy to roznicowy pomiar przetwornikiem cisnienia....wtedy mierze cisnienie na gorze zbiornika i na dole i odejmuje od dolnego wskazania gorne...to co mi pozostaje to wysokosc slupa wody i z tego moge sobie przeliczyc przy jakis slupie wodu mam jaki poziom..... co wy na to ????
  • #5 4210171
    _Mateusz_
    Poziom 11  
    Cześć Accent,

Sztuczka z pomiarem różnicy ciśnień jest od lat stosowana w przemyśle. Nie znam szczegółów aplikacji, ale z reguły nikt nie opiera działania systemów blokadowych na pomiarze ciągłym. Istnieje zbyt duże ryzyko, że w razie awarii przetwornika DP stracimy możliwość sterowania.

Pomiar ciągły można wykorzystać w celu informacyjnym (jeśli kogoś interesuje ile tak naprawdę wody znajduje się w zbiorniku) lub dla prowadzenia regulacji poziomu. Sam przetwornik jest relatywnie drogi i przypuszczalnie w tym przypadku (w połączeniu z koniecznością montażu kołnierzy na zbiorniku itp.) będzie nieopłacalny.

Pamiętaj, że nie ma mowy o wersjach z połączeniem gwintowanym dla tak wysokiego ciśnienia. Większość przetworników DP wytrzymuje ciśnienia statyczne do 32MPa, więc z tym akurat nie ma problemu.

Zainteresuj się ofertą firmy Turck - mają bezinwazyjne czujniki ultradźwiękowe do montażu na płaszczu zbiornika. Problem "bańki" odpada... Seria LevelProx. Nie znam ceny, ale najprawdopodobniej w tej aplikacji wyjdzie najtaniej.
    Jeśli będziesz zainteresowany szczegółami, możesz skontaktować się ze mną "na privie".

Pozdrawiam.
  • #6 4210818
    pazde
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    spróbuj w firmie HYDAC
    P. Paweł Paluch - (056)6229755
  • REKLAMA
  • #7 4211143
    _maro_
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    najprościej zamontować 2 sondy pręty ze stali nierdzewnej na max i min poziom wody i do tego układ wykrywania poziomu - pełno tego w handlu i gotowe...

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest czujnik poziomu lub obecności cieczy do zbiornika pracującego pod ciśnieniem około 200 bar, który mógłby wskazywać minimalny i maksymalny poziom wody. Standardowe czujniki dostępne na rynku wytrzymują maksymalnie około 60 bar. Proponowano zastosowanie pomiaru różnicy ciśnień (DP) za pomocą przetworników ciśnienia, mierząc ciśnienie na dnie i na górze zbiornika, co pozwala obliczyć poziom cieczy na podstawie wysokości słupa wody. Jednakże systemy oparte na ciągłym pomiarze różnicy ciśnień mogą być kosztowne i zawodne w zastosowaniach blokad bezpieczeństwa. Wskazano, że większość przetworników DP wytrzymuje ciśnienia statyczne do 32 MPa (ok. 320 bar), co jest wystarczające dla 200 bar. Zwrócono uwagę, że nie stosuje się gwintowanych połączeń przy tak wysokim ciśnieniu. Zaproponowano również bezinwazyjne czujniki ultradźwiękowe montowane na płaszczu zbiornika (np. seria LevelProx firmy Turck), które eliminują problem powstawania "baniek" powietrza. Alternatywnie, sugerowano montaż dwóch sond prętowych ze stali nierdzewnej na poziomach minimalnym i maksymalnym wraz z układem detekcji poziomu, co jest rozwiązaniem prostym i powszechnie dostępnym. Wskazano także możliwość kontaktu z firmą HYDAC jako potencjalnym dostawcą czujników do wysokich ciśnień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA