logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować przetwornicę 6V na 12V do radia na TDA2003 w motocyklu?

kamil521 07 Sie 2007 21:58 6257 7
REKLAMA
  • #1 4156087
    kamil521
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam !! robie w swoim motorku system audio i mam problem : Mam zamiar wsadzić do niego( do motoru) radio samochodowe po tuningu wizualnym ,lecz ono jest zasilane 12V a ja w motorku mam aku i instalacje na 6V i pytanie : jak zrobić prostą przetwornice z 6V na 12V żeby zasilała radio ( radio na tda2003 ok.12W) jeśli ktos posiada schematy takiej przetwornicy to proszę o podanie . Pozdro !!!
  • REKLAMA
  • #2 4156197
    DjExit
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    Najłatwiej ne555, tranzystor kluczujący i dobrze nawinięte trafo o przekładni 1:2. Ale lepiej (nie łatwiej:P) zrobić coś z projektów kolegi lechoo. Poszperaj w jego postach, on jest szpec od przetwornic :D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4158317
    kamil521
    Poziom 10  
    Witam! w linkach podanych przez kolege c++ nie znalazłem tego co mnie interesuje , czy mógłbym prosić o jakieś schematy ? Pozdro !
  • REKLAMA
  • #5 4158776
    kroczusiek
    Poziom 14  
    z może spróbuj wsadzić trafo o przełożeniu 1:2,ale przed regulator napięcia?tzn tam,gdzie idzie prąd od prądnicy do regulatora,wpakuj się w to miejsce szeregowo ;) ,po czym mostek a na końcu LM7812?Tylko nie wiem ile taki LM wytrzyma....tzn musiał byś sprawdzić napięcie na wyjściu z magneto,bo może ono być wyższe o kilka V niż za regulatorem napięcia fabrycznym(6V).Tzn musisz dobrze dobrać trafo ,aby zbyt duży prąd nie odkładał się na LM

http://www.elektroda.net/inne/proste_sch/przetwornicekondens2.gif
    może to Cię zainteresuje-kondensatorowy podwajacz napięcia na NE555
  • #6 4159428
    kamil521
    Poziom 10  
    Witam !!,
    ale ja mam w motorku aku 6V i chodzi mi oto aby go nie zmieniać . A muzy chciałem słuchać na postoju na zgaszonym silniku , wiec ten pomysł co napisałeś to odpada . Chyba zdecyduje sie na ten podwajacz .
  • Pomocny post
    #7 4159662
    kroczusiek
    Poziom 14  
    nazwet mi przez myśl nie przeszło aby zmieniać aq 6V,tylko podpiąć się pod zmienne napięcie wychodzące z alternatora,a dopiero cokolwiek zmieniać ;)

A ten podwajacz myślę że się będzie nadawał,nawet ze względów praktycznych,gdyż trafo zajmuje trochę powierzchni i było by trochę problematyczne do zrobienia,oraz dlateog że ten układ działałby jedynie podaczas jazdy ;).A jak wiadomo muza ustrudnia jazdę(teoretycznie :D ).A tak uzyskamy mniej więcej stałe napięcie,bez skoków napięcia spowodowanymi zmianami obrotów,itp.

Zapewne koszt budowy nie przekroczy 5zł(Chociaż niewiem po ile stoi teraz ne555,mam jego zamiennik z ozdysku- ULY7855 ;)

Pozdro dla fanów dwóch kółek ;)
  • #8 4160384
    kamil521
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedzi , robie ten podwajacz na ne555 i tych kondensatorkach . Temat zamykam . Pozdro !!

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy budowy przetwornicy napięcia z 6V na 12V do zasilania radia samochodowego opartego na układzie TDA2003 (ok. 12W) w motocyklu z instalacją 6V. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie układu NE555 jako generatora impulsów, tranzystora kluczującego oraz transformatora o przekładni 1:2. Alternatywnie sugerowano kondensatorowy podwajacz napięcia oparty na NE555, co jest praktyczne przy zasilaniu z akumulatora 6V i umożliwia słuchanie muzyki na postoju, bez konieczności zmiany instalacji motocyklowej. Dyskutowano również o zastosowaniu regulatora LM7812 po mostku prostowniczym, jednak ze względu na ograniczenia prądowe i zmienność napięcia z alternatora, rozwiązanie to jest mniej optymalne. Podwajacz napięcia na NE555 uznano za najprostszy i najbardziej efektywny sposób, zajmujący niewiele miejsca i zapewniający stabilne napięcie niezależnie od obrotów silnika. Koszt budowy takiej przetwornicy jest niski, a schematy i projekty można znaleźć na forach elektronicznych oraz w postach specjalistów od przetwornic.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA