logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować mocne serwo z dużą siłą nacisku i sterowaniem proporcjonalnym?

takow 08 Sie 2007 09:04 4795 6
REKLAMA
  • #1 4157037
    takow
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam

Mam problem. Potrzebuje zdalnie naciskać z dużą siłą (około kilkudzisięciu kg) pewien element mechaniczny, w dodatku proporcjonalnie. Przymierzam się do zakupu najtańszej aparatury R/C, ale jak wykonać takie servo ??
    Muszę chyba zastosować silnik DC z przekładnią-ale jak nim sterować proporcjonalnie ?
    Regulatory pwm odpadają, ponieważ nie służą do sterowania silnikiem o jakiś kąt-tylko prędkością obrotową.

Napiszcie co sądzicie o takim pomyśle:
    Aparatura steruje serwem, które to kręci potencjometrem podłączonym do mikrokontrolera poprzez przetwornik ADC. Mikrokontroler steruje silnikiem z przekładnią, która kręci drugim potencjometrem dającym sprzeżenie zwrotne do mikrokontrolera.
  • REKLAMA
  • #2 4157459
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Wystarczy regulator PD (PID) na pozycję, Twój pomysł jest dobry i właśnie tak jest zbudowane serwo modelarskie.

Na mikrokontrolerze będziesz musiał zrobić regulator i analizator sygnału pochądzącego z aparatury RC (wystarczy mierzyć czas trwania stanu wysokiego). Do tego stopień mocy (pewnie na mosfetach) i powinno działać
  • REKLAMA
  • #3 4158097
    takow
    Poziom 12  
    Dzieki za zainteresowanie

Szczerze mówiąc nie miałem jeszcze do czynienia z aparaturą rc i nie wiem co to regulator PID. Widzę że masz pojęcie w tym temacie więc może jeszcze mi podpowiesz czy aparatura 4-kanałowa to znaczy że mogę sterować nią 4 srerwami ?
    Taką znalazłem na allegro: http://www.allegro.pl/item223799078_nadajnik_rc_4_kan_proporcjonalny_35_mhz_e_sky.html
    lub:
    http://www.allegro.pl/item223601289_acoms_techniplus_4_40mhz_4_kanaly_pakiet_2500_mah.html

Chciałbym również włączać i wyłączać parę urządzeń zdalnie, więc czy mam zaadoptować któryś kanał do tego, czy aparatury mają jakieś "przyciski" oprócz dźwigni do sterowania? Jeśli tak to jak to się fachowo nazywa?

No i ostatnie pytanie: Czy warto kombinować ze zrobieniem samodzielnie aparatury z gotowych modułów czy lepiej kupić gotową modelarską aparaturkę ?
    Jestem elektronikiem więc nie miałbym większych problemów ze zrobieniem samoróbki ale baaaardzo zależy mi na niezawodności, ponieważ zacząłem już robić zdalnie sterowanego......... malucha
  • REKLAMA
  • #4 4159123
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4159263
    adyrian
    Poziom 23  
    Ocena: 34
    Aparatury do zdalnego sterowania z linków, które podałeś, mogą sterować 4 serwami.

W aparaturze proporcjonalnej elementem sterującym jest potencjometr pracujący w układzie dzielnika napięcia; napięcia z przedziału 2- 3V sa w koderze nadajnika przekształcane na impulsy o zmiennej szerokości 1- 2ms, powtarzane co 20ms.
    Można zbudować układ wykonawczy włącz / wyłącz sterowany sygnałem PWM. W nadajniku zamiast potencjometru montuje się wówczas przełącznik i odpowiednio dobrany dzielnik z rezystorów.
  • #6 4170857
    takow
    Poziom 12  
    temat rozwiązałem:
    silnik z przekładnią, która robi do 3 pełnych obrotów, kręci również potencjometrem wieloobrotowym, a wszystkim tym sterujować ma procesor.

Muszę tylko kupić aparaturę i wszystko bedzie ok.
    A tak przy okazji proszę mi pomóc, chcę kupić aparaturę 6-cio kanałową (tak z zapasem na przyszłość) i ponoć aparatura taka ma miksowanie kanałów wbudowane w nadajnik. Czy można takie miksowanie zupełnie wyłączyć ??
    http://www.allegro.pl/item222523201_6_kanalowy_nadajnik_e_sky_nowy_gratis_zobacz_.html

i odbiornik do tego:
    http://www.allegro.pl/item222520748_odbiornik_regulator_zyro_4_w_1_e_sky_zobacz_.html
    Tylko czy odbiornik ten ma wyjścia na wszystkie 6 serw ??

pozdrawiam
  • #7 4297340
    takow
    Poziom 12  
    Nareszcie kupiłem aparaturę.
    Sanwa VG400 + odbiornik 6-kanałowy.

Na pierwszy rzut zrobiłem pojazd gąsienicowy.Podłączyłem pod odbiornik ATmega32 (bo taki akurat miałem) i prosty programik, który dekoduje 2 sygnały odbiornika i steruje driverem L298 (2 mostki H). Napęd to 2 silniki, które sterowane są PWM w obu kierunkach. Do tego kamera przemysłowa + transmiter. Zabawa przednia, szczególnie jak siedzi się przed telewizorem i steruje pojazdem, patrząc na obraz.

Drugi projekt to baaaadzo mocne serwo. Silnik z przekładnią kręci podobnie jak w standardowych serwach potencjometrem, który to podpięty jest pod ADC w ATmega.

Ogólnie rzecz biorąc to myślę że mogę sterować wszystkim ze standardowej aparatury modelarskiej.
    Służę pomocą
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy mocnego serwa z dużą siłą nacisku (kilkadziesiąt kg) i sterowaniem proporcjonalnym za pomocą taniej aparatury R/C. Proponowane rozwiązanie to zastosowanie silnika DC z przekładnią, który obraca potencjometr wieloobrotowy podłączony do mikrokontrolera z ADC, tworząc sprzężenie zwrotne. Mikrokontroler realizuje regulator PD (PID) do sterowania pozycją na podstawie sygnału PWM z aparatury RC, mierząc czas trwania impulsu. Wskazano, że standardowe serwa modelarskie działają na podobnej zasadzie. Aparatura 4- lub 6-kanałowa umożliwia sterowanie wieloma serwami oraz włączanie/wyłączanie urządzeń, przy czym kanały mogą być miksowane, a miksowanie można wyłączyć. Do sterowania silnikiem DC stosuje się mostki H (np. L298) i sterowanie PWM w obu kierunkach. Przykładowo użyto mikrokontrolera ATmega32 do dekodowania sygnałów odbiornika i sterowania driverem. W dyskusji pojawiły się pytania o niezawodność gotowych aparatur versus samodzielne konstrukcje, a także o funkcje aparatury takie jak przyciski (przełączniki) i miksowanie kanałów. Ostatecznie potwierdzono, że standardowa aparatura modelarska (np. Sanwa VG400) jest wystarczająca do realizacji takich projektów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA