logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie dynamo i silnik do prądnicy w rowerze? Diody LED jako oświetlenie?

danio531 08 Sie 2007 09:23 5866 13
REKLAMA
  • #1 4157073
    danio531
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Witam. Chodzi mi oczywiście od dynamo. Jaki silnik zastosować do dynama by zamienił się w prądnicę. Mam jeden chyba od suszarki nadał by się??
    I oprócz dynama jak zrobić w nim światła na diody?
  • REKLAMA
  • #2 4157191
    Doktor5
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam !

Po co robić dynamo ?
    Z tego co wiem to ono jeszcze pa re tygodni temu nie kosztowało majątku, chyba że sie wszystko zmieniło
    Prądnica jest zbudowana z rotora magnesu i statora uzwojenia stałego.
    Poszukaj silnika komutatorowego z magnesem stałem i masz dynamo.

Pozdro!
  • #3 4157297
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 23
    Witam
    A z czego mozna taki silniczek wyjac??W komputerze oczywiscie??
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4157298
    danio531
    Poziom 18  
    No to majatku nie kosztuje ale ja chce zrobić całą instalacje od początku sam.

Tylko gdzie takiego silniczka szukać hmm.. mam starą drukarke i suszarke oraz jakieś małe silniczki z samochodzików co jeżdża do przodu i tyłu.

Chodzi ci o wiatraczek komputerowy. Do dynama to chyba zasłaby
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4159032
    Doktor5
    Poziom 19  
    Witam!

Ja powiedziałem KOMUTATOROWY silnik a nie komputerowy.
    Silniki komutatorowe mają szczotki to jedna cecha które je wyróżnia nie wszystkie nadają się na prądnicę niektóre za miast magnesu stałego mają elektromagnes musisz znaleź taki z magnesem stałym. taki od samochodów morze być tylko jest trochę mały.
  • Pomocny post
    #6 4159147
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4160342
    danio531
    Poziom 18  
    Wyjmę silnik i zrobię mu zdjęcie oraz spróbuje odczytać cos z niego.

Dodano po 3 [godziny] 30 [minuty]:

Oto zdjęcie.
    Telefon tak dla porównania.
    Jakie dynamo i silnik do prądnicy w rowerze? Diody LED jako oświetlenie?
    Niestety na silniku nic nie ma napisane. Tylko na silniku była taka metalowa nakładke i tam jest napisane TD81241 i chyba 7 tylko jakieś zamazane.
    A i jeszcze takimi małymi czarnymi literkami C6419-60058
  • #8 4163684
    danio531
    Poziom 18  
    Hmm. No i ile to może mieć mocy takie dynamo?
  • #9 4164343
    Doktor5
    Poziom 19  
    Witam!

Zobacz czy obudowa przyciąga metal czy jest w tym silniku magnes stały.
    Jak jest to powinien się wy indukować prąd.
    Moc możesz w przybliżeniu zbadać amperomierzem pobór prądu.
  • #10 4164603
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Witam!

Połącz wirnik tego silnika do wrzeciona wiertarki z regulacją obrotów. Może być to prowizoryczne połączenie, ale solidne, bo jak będziesz obciążał swoją "prądnicę" to na wale pojawią się opory mechaniczne. Obciąż swoją "prądnicę", podłączając do jej styków typową żarówkę rowerową 6V (z przedniego reflektora) i sprawdź przy jakich obrotach, i czy wogóle żarówka bedzie się świecić. W ten sposób dowiesz się, czy ten silnik nadaje się na prądnicę, czy nie. Prostszej metody chyba nie ma.

Pozdrawiam
    PS Możesz również wykorzystać rower w roli "siły napędowej" postawiony do "góry nogami"
  • REKLAMA
  • #11 4165210
    danio531
    Poziom 18  
    Silnik zawaliście przyciąga metalowe rzeczy. A z wiertarką albo rowerem to spróbuje sprawdzić jak dorwe ją w swoje ręce. ;) Pozdro

//Minutkę później

Hehe Znalazłem jeszcze prostszy sposób:?: Dotknąłem językiem dwóch biegunów i zakręciłem silniczkiem i 8-O. lekko razi prądem. Ale jeszcze sprawdzę z żarówką

Dodano po 21 [minuty]:

Tak to jest dynamo daje prąd. Tylko ciekawe ile Volt trzeba by na stałe przyczepić do roweru i żarówkami patrzeć jak świecą
  • #12 4167446
    Doktor5
    Poziom 19  
    witam

załóż na ośkę silnika jakąś zębatkę o średnicy min 2cm
    uzyskasz w ten sposób odpowiednia przekładnię i nie będzie traciła przyczepności z oponą rowerową.
  • #13 4170092
    danio531
    Poziom 18  
    Oczywiście. Dzięks wysztstkim
  • #14 16636416
    Petto
    Poziom 8  
    Ja to bym proponował lampke ledowa, mniej prądu a efekt podobny a nawet lepszy

Edit: sorki, za odkopanie po 10 latach, haha jeszcze jeden dzien i rowne 10

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania silnika jako prądnicy rowerowej (dynamo) oraz zastosowania diod LED jako oświetlenia. Zalecane jest użycie silnika komutatorowego z magnesem stałym, który można znaleźć w starych urządzeniach takich jak suszarka, drukarka czy zabawki samochodowe. Silniki krokowe z drukarek mogą być użyte, jednak ich moc jest trudna do określenia. Sprawdzenie przydatności silnika polega na ocenie obecności magnesu stałego oraz testach z żarówką rowerową 6V podłączoną do wyjścia prądnicy. W celu poprawy efektywności mechanicznej sugeruje się zastosowanie przekładni zębatej na osi silnika, aby zapewnić odpowiednią prędkość obrotową i przyczepność do opony rowerowej. W kwestii oświetlenia rekomendowane jest użycie lamp LED, które zużywają mniej prądu i dają lepszy efekt świetlny niż tradycyjne żarówki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA