logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować 2 komputery z internetem Neostrady przez router ASMAX AR 904 U?

Tomshon 08 Sie 2007 12:30 2573 7
REKLAMA
  • #1 4157640
    Tomshon
    Poziom 11  
    Witam.

Szukam pomocy w konfiguracji podłączenia dwóch komputerów do internetu Neostrady poprzez ROUTER ADSL ASMAX AR 904 U annex A (dla Neostrady i Netii (Net24). Podłączyłem 1 komputer z routerem przez skrętkę RJ45 (wej1 - LAN1) (była również możliwość przez USB - ale podziękowałem :) ). Skonfigurowałem router jak było napisane w instrukcji na płycie dołączonej do zestawu. Po wielu próbach i męczarniach udało mi się połączyć z internetem. Nie trzeba już wybierać ikonki z pulpitu by się łączyć manualnie, bo router robi to za mnie. (Internet działa tylko przez ten router, stary modem pod USB jest już w szafie)
    Teraz czas nadszedł na 2 kompa. Chciałbym, aby na nim internet chodził nie tylko wtedy, gdy jest uruchomiony 1 komputer. Aby był niezależny.
    Podłączyłem go do routera (LAN 2). Wszystko niby cacy. Po podłączeniu powinien od razu się połączyć z internetem, ale nie idzie. Komputery w sieci się widzą, więc myślę, że to nie jest wina kabla sieciowego.
    Próbowałem różnych sił z mojej strony, ale jestem już bezradny i bezsilny.
    Jeżeli ktoś miał już z tym styczność lub wie jak rozwiązać ten problem, byłbym bardzo wdzięczny.

P.S. Niestety nie konfiguruję tego u siebie, ale u dziewczyny. Mieszka ok 70km ode mnie więc nie mogę sprawdzać na bieżąco. Jednakże wszelkie rady wydrukuję sobie i w najbliższym czasie przetestuje. Ewentualnie może uda mi się wytłumaczyć jej to przez telefon :)
  • REKLAMA
  • #2 4157676
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Sprawdź ustawienia IP na obu komputerach - ipconfig /all.

Najprawdopodobniej na drugim będzie brakowało bramy lub DNS'a.
  • REKLAMA
  • #3 4157702
    Tomshon
    Poziom 11  
    Z tego co pamiętam na każdych jest ustawione " uzyskaj IP i DNS automatycznie"
    Hmm ale korzystając z routera to w konfiguracji chyba powinno ustawic opcje na "automatycznie" a jeżeli nie, to co mam wpisać z adresy IP i jakie DNSy (dla Neostrady)?
  • #4 4158892
    gucio8121

Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jeżeli łączysz się z netem to znaczy, że dobrze skonfigurowałeś parametry adsl, czyli teraz niezależnie jakiego kompa podepniesz (możesz wcale nie podpiąc) modem połaczy się i będzie w takim stanie.
    Teraz druga sprawa lokalna.
    Mówimy o kompach z Windą (ale jaką 98,XP?). Jak tak to w obu wyłącz wszystkie połączenia sieciowe, zostaw tylko po jednym z automatyczną konfiguracją - czyli dns,ip,brama wszystko automatycznie.
    Powyłączaj też wszystkie udostępniania sieciowe itp.

Co to znaczy, że kompy się widzą ? Rozumiem,że chodzi o to że spinając je ze sobą się widzą. Czyli masz kabel sieciowy "skrosowany" ale to nie szkodzi bo obsługuje ten router taki kabel.

Potem sprawdź jedną sprawę, wejdź do konfiguracji routera poprzez przeglądarkę wpisując 192.168.1.1 itd - szczegóły znajdziesz w instrukcji routera i sprawdź ustawienia lan.
    Potem się wyloguj i spróbuj zrobić to samo z drugiego kompa.

Chyba że masz winde 98 to musisz wybrać w ustawieniach sieciowych jakiego kabla używasz, bo przy opcji auto on głupieje.

Poza tym jak masz daleko do dziewczyny to mogłeś sobie ustawić u niej zdalny pulpit i logować się z domu zdalnie -pewnie że na ten komp który nie ma połączenia się nie zalogujesz, ale już coś mógłbyś sprawdzić.
    Do asmaxa też możesz się zalogować , poproś ją aby podała Ci aktualne ip i wejdź ze swojej przeglądarki.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    M-Pol
    Kacztyniec 12, Tarnowskie Góry, 41-940 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: optical-core.com
  • REKLAMA
  • #5 4158914
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 4160635
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1237
    Ja miałem podobny problem z Asmaxem ale okazało się że błąd był w samej karcie sieciowej jednego z komputerów: nie przenosiła skryptu logowania. Nie chciało mi sie kombinować w dobieranie innej karty i wpisałem DNS-a z ręki takiego samego jaki pobierał router z sieci. Działa do dziś.....
  • REKLAMA
  • #7 4184214
    Tomshon
    Poziom 11  
    gucio8121 napisał:
    Mówimy o kompach z Windą (ale jaką 98,XP?). Jak tak to w obu wyłącz wszystkie połączenia sieciowe, zostaw tylko po jednym z automatyczną konfiguracją - czyli dns,ip,brama wszystko automatycznie.
    Powyłączaj też wszystkie udostępniania sieciowe itp.

Tak oba komputery mają system XP z SP2

gucio8121 napisał:
    Co to znaczy, że kompy się widzą ? Rozumiem,że chodzi o to że spinając je ze sobą się widzą. Czyli masz kabel sieciowy "skrosowany" ale to nie szkodzi bo obsługuje ten router taki kabel.

Tak widzą sie w otoczeniu sieciowym

gucio8121 napisał:
    Potem sprawdź jedną sprawę, wejdź do konfiguracji routera poprzez przeglądarkę wpisując 192.168.1.1 itd - szczegóły znajdziesz w instrukcji routera i sprawdź ustawienia lan.
    Potem się wyloguj i spróbuj zrobić to samo z drugiego kompa.

No akurat na tym routerze wchodzi sie przez 10.0.0.2. Co do ustawien LAN to nic tam nie zmienialem. Aha i nie probowalem sie z drugiego kompa zalogowac na router. (nie pomyslalem o tym, nie wiem czy to zadziala)

gucio8121 napisał:
    Poza tym jak masz daleko do dziewczyny to mogłeś sobie ustawić u niej zdalny pulpit i logować się z domu zdalnie -pewnie że na ten komp który nie ma połączenia się nie zalogujesz, ale już coś mógłbyś sprawdzić.

Nie wszystko czlowiek potrafi :) Nie wiem gdzie to sie ustawia

gucio8121 napisał:
    Do asmaxa też możesz się zalogować , poproś ją aby podała Ci aktualne ip i wejdź ze swojej przeglądarki.
    Pozdrawiam

A tym bardziej tego nie potrafie zrobic
    -----------------------
    bbszla napisał:
    Napisz dokładnie jakie masz ustawienia sieci LAN na twoim routerze.
    - jaki zakres DHCP ustawiłeś
    - wykonaj "ipconfig /all" na obu komputerach i porównaj zwłaszcza pola DNS server (Serwer DNS) oraz Default Gateway(Domyślny router), jeżeli są różnice to ustaw ręcznie adres, gateway i dns na 2 kompie
    - sprawdź czy masz włączony NAT na routerze ASMAX
    Hmm to tak na szybko co przyszło mi do głowy
    Pozdrawiam

Nic nie ustawialem na routerze w ustawieniach LANu. Zakresu DHCP tez zadnego nie ustawialem.

Screeny zamiescilem tutaj (z routera) :
    http://www.tomshon.org/neostrada/

Bo wlasnie nie za bardzo wiem co i jak poustawaic. Co z tymi IP, bramką i DNSami. Nie wiem czy to obojętnie jakie mam wpisać czy to mają być jakieś konkretne?
    Jeżeli jest ktoś kto może mi to jasniej wytłumaczyć byłbym wdzięczny :)
  • #8 4191985
    Tomshon
    Poziom 11  
    Ok rozwiązałem problem. Zrobiłem formata na 1 komputerze i na nowo skrosowalem kabelki i teraz wszystko dziala :)
    W kazdym radzie, dziekuje wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji dwóch komputerów z dostępem do internetu Neostrady za pomocą routera ADSL ASMAX AR 904 U annex A. Pierwszy komputer został poprawnie podłączony i skonfigurowany, jednak drugi komputer, podłączony do innego portu LAN routera, nie uzyskiwał automatycznego dostępu do internetu mimo widoczności w sieci lokalnej. Sugerowano sprawdzenie ustawień IP na obu komputerach (ipconfig /all), zwłaszcza poprawności bramy domyślnej i serwerów DNS, oraz potwierdzenie, że oba komputery mają ustawione automatyczne pobieranie adresów IP i DNS. Zalecano także weryfikację zakresu DHCP i włączenia NAT w konfiguracji routera dostępnej pod adresem IP (w tym przypadku 10.0.0.2). Wskazano, że system operacyjny to Windows XP SP2, a sieć lokalna działa poprawnie. Ostatecznie problem rozwiązał format dysku i ponowne podłączenie kabli sieciowych na pierwszym komputerze, co umożliwiło prawidłowe działanie internetu na obu maszynach. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące możliwych problemów z kartą sieciową i konieczności ręcznego wpisania DNS, jeśli automatyczne ustawienia zawiodą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA