logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa nietypowa obudowa w plenerowym zestawie audio?

marcin elek 30 Cze 2007 19:04 1647 19
  • #1 4036367
    marcin elek
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Mój kumpel pokazywał mi ostatnio swój nowy plenerowy zestaw góry oczywiście normalny ale dół. Spójrzcie według mnie gra to w bardzo dobrze i byłem pod wrażeniem. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć zasadę działania takiego dziwadła?
    Załączniki:
    • Jak działa nietypowa obudowa w plenerowym zestawie audio? obudowa.JPG (18.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 4036581
    marcin elek
    Poziom 17  
    Owszem, ma to przeznaczenie estradowe ale jak to działa, może ktoś wie?
    Jeden błąd - głośnik jest ustawiony do góry magnesem a nie w dół.
  • #4 4036698
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    band pass 6 rzędu tylko tak dość nie typowo zrobiony

Dodano po 2 [minuty]:

albo wiesz to może być jeszcze obudowa jaką stosował ev kiedyś zaraz znajde coś podobnego

Dodano po 5 [minuty]:

przypatrz sie czy to nie jest taki dołek ? tylko może w wersji na 1 sztuke garnka
    http://speakerstore.nl/index.php?l=nl&pg=12&prjID=6
  • #5 4036888
    marcin elek
    Poziom 17  
    no może ale jak to działa?
  • #6 4037008
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Mamy tu b-r i horna w jednym...wątpie aby ktoś dokładnie Ci to wyjaśnił :P
  • #7 4037044
    marcin elek
    Poziom 17  
    no ale może znajdzie sie ktoś tak łaskawy i powie jak to działa
  • #8 4037060
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4037594
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    ale teraz jak to się liczy bardziej jak br/bp czy jak horna
  • #10 4037626
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Ani tak, ani tak. Liczenie takich rzeczy nie jest takie proste.

PO CO KOMU cos takiego? Zdaza sie, ze taka obudowa uzyska sie ladny kompromis w pewnych, ustalonych i zalozonych kwestiach... w przypadku konkretnego glosnika. Jednak generalnie to karkolomne i czesto przynoszace wiecej strat niz korzysci rozwiazania.
  • #11 4037641
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4037686
    marcin elek
    Poziom 17  
    ej ale to naprawdę fajnie grało i wcale nie było takie złe widziałem to w akcji na polu i byłem pod wrażeniem takiej konstrukcji

Dodano po 2 [minuty]:

a czy polepszyło by efekt danie br z przodu?
    Załączniki:
    • Jak działa nietypowa obudowa w plenerowym zestawie audio? obudowa.JPG (18.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 4038744
    tomaszo
    Barthezz - bo co jest dziwne to jest lepsze, nowe i napewno musi grac lepiej nie :D
    Jak chcecie to Wam zaraz zapodam 10 rozwiazan przelomowych w obrebie danych typow i sie beda ludziska zastanawiac jak na to wpadlem... Tylko po co udziwniac kosztem pewnosci efektu koncowego?...

Zastanawia mnie zawsze ta chec udziwniania WBREW wiedzy. Przy konstruowaniu zestawow obiera sie najpierw zespol zalozen, ktore maja spelnic. Potem wybiera sie najlepsze, najtansze i w miare najprostsze rozwiazania majace na celu uzyskanie tych efektow. Wszelkie jakies "magiczne" malwersacje i pseudo genialne polaczenia roznych konstrukcji sluza marketingowi i przewaznie nie rownaja sie z poprawnie policzonymi obudowami.

To jest BP6ty i NIE MA znaczenia jak wyprofilujesz wyloty, czy beda to rury czy tunele prostokatne (byle zapewnialy odpowiedni wydech). Jesli natomiast na jednym z nich zrobisz minitube, to bedzie to mialo jakis wplyw - kwestia stwierdzenia jaki jest juz nieco bardziej skomplikowana i bez dokladnych danych mozna tylko zaokraglic co sie stanie.
  • #15 4039015
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 4039523
    AVG
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    Jak dobrze pamiętam to SILVERSOUND ma mały podpis "zablokowane pisanie" tutaj na forum. Chyba ze założy nowy profil.
  • #17 4039856
    marcin elek
    Poziom 17  
    ej ale mówię wam że to są kolumny robione mój kolega zna sie na tym bardzo dobrze jest profesjonalistą i jest po studiach niestety widziałem sie z nim bardzo krótko i zupełnie przypadkowo więc nie było czasu pogadać a mieszka dość daleko
  • #18 4039872
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 4039889
    marcin elek
    Poziom 17  
    Dwie sprawy 1-nie nazywam siebie
    2- moim zdaniem jest profesjonalistą gdyż posiada bardzo dużą wiedzę i doświadczenie.

Na pewno sie nie pomylił znam go od dziecka i gościu zanim coś zrobi zastanawia się co najmniej 3 razy i liczy to też 3 razy u niego wszystko sie opiera na obliczeniach
  • #20 4041000
    tomaszo
    Profesjonalista po studiach... Pokaz mi studia, ktore naucza Cie projektowac poprawnie obudowy tubowe :D

Liczy 3 razy? A po co? Wystarczy raz, problemem jest przerysowanie takiej tuby (bo nie mowie o banalnych "obliczeniach" dla pozostalych typow, choc zdazaja sie tez wyjatki...) na papier tak, zeby wiedziec co sie pozmienialo i czy nasza symulacja jest zachowana. Proponuje pobawic sie programami symulacyjnymi liczacymi tuby i sprobowac ta "wycyckana" tube narysowac, zeby byla wykonywalna w praktyce.

Pan SS juz tutaj nie pisze pod swoim nickiem bo BARDZO DLUGO I CIEZKO nad tym pracowal, zeby ostatecznie wyleciec. Prosze nie wywolywac zlych duchow.

Tak sie sklada, ze rozmawialem z nim i nie tylko na temat tych rozwiazan i NIE PADLO zadne konkretne stwierdzenie na czym polega "ta magia".

Magia polega na tym: jesli wylotem BR lub bezposrednio sprzezona z glosnikiem bedzie tuba, nawet krotka, to choc malo efektywna na niskim basie, zawsze nada nieco mniejsza kierunkowosc promieniowania takiemu zestawowi, co na odleglosci daje pewien zysk. Te cale "cisnieniowki" w praktyce, na wykresach, zachowuja sie dokladnie tak samo jak standard - bo tubka jest efektywna ale w pasmie niesubwooferowym. Na wiekszych odleglosciach moze jednak nieco "pomoc" z uwagi na jednak jakies zmniejszenie dookolnosci promieniowania.

Teraz prosba do Autora: prosze przedstawic swoje oczekiwania jasno i sie ich trzymac. To nie bedzie dluzej temat-woda, w ktorym w sumie sa luzne rozwazania i gdybanie. Powiedzialem jasno - nie ma sensu kombinowac, najpierw postawic sobie priorytety wynikajace z zastosowania danego zestawu, potem je zrealizowac bez ZBEDNYCH kombinacji.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy nietypowej obudowy w plenerowym zestawie audio, która prawdopodobnie jest subbasem estradowym o konstrukcji horn-reflex lub band pass 6. rzędu (BP6). Głośnik w takim zestawie może być ustawiony magnesem do góry, co jest nietypowe. Obudowa łączy cechy bass-refleksu i hornu, co daje kompromisowe efekty akustyczne, choć ich dokładne obliczenie i symulacja są skomplikowane. W praktyce takie rozwiązania bywają kontrowersyjne – mogą przynosić zarówno korzyści, jak i straty w jakości dźwięku. Przykłady podobnych konstrukcji to modele EV T18 oraz SilverSound BTR 118, które bazują na podobnych zasadach, choć opinie o ich brzmieniu są podzielone. W dyskusji podkreślono, że projektowanie takich obudów wymaga zaawansowanych obliczeń i symulacji, a marketingowe „magiczne” rozwiązania często nie przekładają się na lepszy efekt końcowy. Wylot bass-refleksu z tubą (nawet krótką) może wpływać na kierunkowość i charakterystykę basu, ale nie jest to proste do jednoznacznego sklasyfikowania jako horn czy band pass.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA