Swego czasu trafiłem na doskonałą stronę Igora http://tiny.pl/5f1w , na której dokonał on programowej implementacji transmisji USB na mikrokontrolerze Atmel AVR taktowanym kwarcem 12 MHz. Jako że dostarczył do swojego projektu bibliotekę DLL, obsługującą także AVR-owski UART postanowiłem wykorzystać ją i napisać proste oprogramowanie zamieniające odebrane dane na standart MIDI (trzy bajtowe paczki danych, prędkość transmisji 31250 b/s). Zadaniem mojego programiku, napisanego w Delphi 7 jest ustawienie prędkości zgodnej ze specyfikacją midi, odbiór danych co 1 ms a następnie wysłanie ich do fizycznego bądź wirtualnego portu MIDI. Na razie mój interfejs obsługuje tylko wejście MIDI, wkrótce zaimplementuję wyjście. Urządzenie działa sprawnie, udało mi się, bez wyczuwalnej latencji grać na instrumentach VST. Jednym mankamentem interfejsu jest brak transoptora, wymaganego przez specyfikację MIDI, ale w czasie najbliższym postaram się to zmienić. Załączam zdjęcie zrobionego na szybko prototypu z mikrokontrolerem atmega8 oraz pełne źródła programu. Firmware w Atmedze nie został zmodyfikowany. Aha i jeszcze jedno, wie ktoś moze w jaki sposób zmierzyć latencję portu MIDI?
Pozdrawiam
Fajne? Ranking DIY