logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MIDI w kilku odsłonach

jankomuzykant 04 Sie 2007 18:33 19496 72
  • Witam.
    Może nietypowo jak na dział - nie pokażę gotowych układów, lecz zapraszam na swoją stronę, gdzie od blisko roku powstają uniwersalne klocki midi dla muzyków mniej w elektronice zorientowanych. Na dziś jest tam siedem rozwiązań, większość w kilku wariantach. Wspólną cechą owych (wyróżniających się spośród podobnych, a licznych aplikacji) jest bogata dokumentacja uruchomieniowa i prostota - oferta kierowana jest do muzyków lutujących, a nie odwrotnie. ''Oferta'' oczywiście jest w pełni darmowa, żeby sobie nikt nie pomyślał, a projekt jest moją formą relaksu i powstaje w wolnym czasie.
    Sprzętowo wszystko jest zrobione na '51 atmela. Może to i stare, ale działa, a mnie się nie chce zmieniać platformy (piszę wyłącznie w asemblerze).
    Zapraszam do linka i do dyskusji:
    http://as.elte-s.com/zrob/zrob.htm

Oczywiście mógłbym to wszystko tu wkleić, ale chyba nie ma sensu. A piszę, ponieważ może komuś stąd przydadzą się rozwiązania. W najbliższym czasie wersja 32 potencjometry i pewnie moduły wykonawcze midi in np. do pieców.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    jankomuzykant
    Poziom 14  
    Specjalizuje się w: automatyka przemysłowa
    jankomuzykant napisał 183 postów o ocenie 567, pomógł 5 razy. Mieszka w mieście Kraków. Jest z nami od 2007 roku.
  • #2 4146458
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 283
    Witam
    Cytat:
    Wspólną cechą owych (wyróżniających się spośród podobnych, a licznych aplikacji) jest bogata dokumentacja uruchomieniowa

To nie są przechwałki - pogratulować pracy i pozazdrościć cierpliwości wykonywania opisów, tych dotyczących strony sprzętowej jak (i szczególnie) od strony programowej.
    Wykonywanie projektów w formie odpowiedzi na pytania typu:
    - Co to jest / do czego służy?
    - Jak to wykonać (technicznie)?
    - Jak i czym to ożywić (programowanie / regulacja)?
    - Gdzie to wszystko znaleźć?
    jest bardzo edukacyjnym podejściem i trafia do szerokiego grona (szczególnie początkującego jak i nie związanego ściśle z elektronika, a wydaje się że nie przeszkadza wtajemniczonym).
    Pozdrawiam
  • #3 4147713
    pasorzytek
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Powiem tak przeczytałem tylko opis pierwszego urządzenia i jestem pod wrażeniem.... tam jest wszystko....
  • #4 4148186
    szeryf.rm
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    No, robi wrażenie. Opisy świetne. Szkoda że tak mało takich opisów w innych projektach.

Dodano po 58 [sekundy]:

PS. na twoim miejscu zacząłbym wydawać książki techniczne. Jak będziesz wszystko dokładnie opisywał i popierał to faktami to wiele na tym zyskasz :)
  • #5 4148527
    jankomuzykant
    Poziom 14  
    Ocena: 567
    szeryf.rm napisał:
    PS. na twoim miejscu zacząłbym wydawać książki techniczne. Jak będziesz wszystko dokładnie opisywał i popierał to faktami to wiele na tym zyskasz :)

He, dzięki wszystkim za miłe słowa.
    Myślałem o książce technicznej, ale na temat fotografii. Jednak wydanie czegoś takiego samemu to droga przez mękę, a wejście ''pod skrzydła'' to grosze. U nas sprzedają się głównie zachodnie przedruki...
  • #6 4149091
    szeryf.rm
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Jak napiszesz świetnie tak jak tutaj z takimi opisami to początkujący będą ci wdzięczni. Wiele różnych rzeczy widziałem, ale takie opisy to prawdziwa dokumentacja techniczna. Po 10 latach siądziesz, przeczytasz i będziesz potrafił zrobić od nowa :)

Może być i fotografia :)
  • #7 4149247
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    Swietna strona ale... lutowanie kabelkow bezposrednio do nozek mikrokontrolera, szczegolnie w celach nie docelowych a eksperymentatorskich to prawdziwe barbarzynstwo!

:)

BF
  • #8 4149869
    jankomuzykant
    Poziom 14  
    Bigfoot napisał:
    Swietna strona ale... lutowanie kabelkow bezposrednio do nozek mikrokontrolera, szczegolnie w celach nie docelowych a eksperymentatorskich to prawdziwe barbarzynstwo!
    :)
    BF

Dobra podstawka kosztuje niewiele mniej od układu, a ''na pająka'' tak średnio się nadaje (przy wyciąganiu układu albo wyłażą styki, albo wszystko się łamie). A poza tym zawsze można układ ''odzyskać''.
    Tak prywatnie jakoś nie lubię podstawek, generalnie nigdzie ich nie instaluję.
  • #9 4149900
    Matitronik
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Bardzo ciekawe, wszystkie projekty wygladają bardzi interesujaco, ale czy nie zawodzą ?
    Oczywiście w domu przydał by się taki kontroler, ale wystarczył by mi 10 przyciskowy, bo poprostu nie mam potrzeby tak nogą machać :D
    Rzecz w tym, że na scenie trudno było by temu zaufać, czy nie padnie, no chyba, że ograł byś już taki sterownik przez troche czasu.

pozdrawiam
  • #10 4149973
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    Świetna sprawa, trochę więcej wiadomości się przyda.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #12 4150362
    _milcek_
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Witam
    Tak pięknie opisanej strony chyba nigdy nie widziałem. Po prostu super strona.
    ps. Jak robisz takie piękne płytki?????
  • #13 4150465
    jankomuzykant
    Poziom 14  
    Matitronik napisał:
    Bardzo ciekawe, wszystkie projekty wygladają bardzi interesujaco, ale czy nie zawodzą ?

Na razie kilka osób zrobiło kilka wersji i wszystko działa. Oczywiście niezawodność = montaż, więc jeśli będzie więcej lutowania, to pająk jest niewskazany. Elektrycznie to jest klasyka mikrokontrolerowa, soft został raczej dość dobrze przetestowany.
    Matitronik napisał:
    Oczywiście w domu przydał by się taki kontroler, ale wystarczył by mi 10 przyciskowy, bo poprostu nie mam potrzeby tak nogą machać :D

To nie montuj więcej przycisków :)
    Matitronik napisał:
    Rzecz w tym, że na scenie trudno było by temu zaufać, czy nie padnie, no chyba, że ograł byś już taki sterownik przez troche czasu.

A myślisz, że w ''fabrycznych'' jakieś krasnoludki siedzą? :)
    W którejś serii, nie pamiętam - MAudio, czy innej siedzą dokładnie te same kontrolery.

Dodano po 4 [minuty]:

osa445 napisał:
    Szanowny kolego na swoich schematach zdecyduj się na jednoznaczne oznaczanie okładzin kondensatorów elektrolitycznych,bo elektolityczny kondensator to nie kartofel!!!!
    Dla ścisłości na tej własnie stronie są te niekonsekwencje.
    http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/n/muzykant1/muzykant1.htm

Ale gdzie, bo tam C5 i C3 takie same... chyba, że chodzi o elektrolity w schematach zasilaczy, faktycznie o piksel za wąska okładzina dodatnia...

Dodano po 2 [minuty]:

_milcek_ napisał:
    Jak robisz takie piękne płytki?????
    W Autotraxie, tym starym, dosowym, ręcznie oczywiście. Projekty wysyłam tu: www.baranski.net.pl , jest tanio, na tyle, żeby się samemu z tym nie bawić.
  • #14 4154702
    osa445
    Poziom 12  
    'Ale gdzie, bo tam C5 i C3 takie same... chyba, że chodzi o elektrolity w schematach zasilaczy, faktycznie o piksel za wąska okładzina dodatnia...'

Takiego dobrego wzroku nie mam aby zobaczyć tak małą różnicę.
    Dokładnie nie o to chodzi być może za szybko napisałem posta,ale chodzi o kondki filtrujące napięcie raz Plus na masie ,a raz normalnie minus chyba iż się na tym nie znam 30 lat praktyki w elektronice ogólnej.Dokładniej chodzi o schemat
    'Współpraca z komputerem PC przez serial port.'
    Pozdrawiam i sorry jak się pomyliłem.A ogólnie to stronka i tematy ok.
  • #15 4154792
    jankomuzykant
    Poziom 14  
    osa445 napisał:
    Dokładnie nie o to chodzi być może za szybko napisałem posta,ale chodzi o kondki filtrujące napięcie raz Plus na masie ,a raz normalnie minus chyba iż się na tym nie znam 30 lat praktyki w elektronice ogólnej.

Wszystko jest dobrze, max232 to przetwornica ttl <>+-12V, kondensator, o którym wspominasz ma mieć polaryzację ''odwrotną'', tak jak na rysunku, ponieważ filtruje napięcie ujemne względem masy. Niektóre aplikacje podpinają nóżkę 2 także na masę, jednak i tu nie ma błędu, bo to wyprowadzenie siedzi na wyższym potencjale, niż zasilanie.
  • #16 4154853
    osa445
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedż.Moja wina źle przeanalizowałem schemat Sorry
  • #17 4595149
    jankomuzykant
    Poziom 14  
    Zacząłem pisać dokumentację do sterownika numer osiem - 32 potencjometry, który jest już gotowy.
    Tu jest schemat:
    http://as.elte-s.com/old/n/muzykant8/sheet01.png
    Przetworniki to adc0816.
    A tak wygląda złożone urządzenie w obudowie- dedykowane do sterowania multiefektem boss vf-1:
    http://as.elte-s.com/old/n/muzykant8/03.jpg
    http://as.elte-s.com/old/n/muzykant8/04.jpg
    I środek:
    http://as.elte-s.com/old/n/muzykant8/05.jpg
  • #18 4596581
    befunky
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Widze, że to wszystko są sterowniki midi bez zaimplementowanej opcji tworzenia dźwięków.

Byłbyś w stanie napisać gdzieś dwu-oktawową klawiaturę midi?

Pzdr.
  • #19 4598139
    jankomuzykant
    Poziom 14  
    befunky napisał:
    Byłbyś w stanie napisać gdzieś dwu-oktawową klawiaturę midi?

He, już są:
    http://as.elte-s.com/zrob/zrob.htm
    Numer 3, 6, 7.
    Co prawda niedynamiczne. Może zrobię tez dynamiczną kiedyś. (Sprawną klawiaturę dynamiczną zrobić jest wbrew pozorom łatwiej).
  • #21 4628041
    befunky
    Poziom 12  
    Witam,
    gratuluje kolejnego udanego projeku.

Mam pytanie odnośnie projektu nr 3. Jak przerobić matrycę, aby korzystać tylko z 10 przycisków w zakresie od C1 do A1?

Pzdr.
  • #22 4628115
    jankomuzykant
    Poziom 14  
    befunky napisał:
    Mam pytanie odnośnie projektu nr 3. Jak przerobić matrycę, aby korzystać tylko z 10 przycisków w zakresie od C1 do A1?

Instalujesz wyłącznie wybrane styki czyli najlepiej wersję E, styki P0-P9 (porty P0.0, P0.1 oraz cały port drugi. Reszta dynda niepodłączona.
  • #23 4628910
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    Świetna sprawa, jedynie interesuje mnie, jak wykonac sprawną, estetyczną, niezawodną obudowę, żeby z takiego kontrolera korzystać na scenie, czy nawet w domu. Chętnie zbudowałbym sobie pierwszy kontroler.
  • #24 4629786
    jankomuzykant
    Poziom 14  
    BolzZ napisał:
    Świetna sprawa, jedynie interesuje mnie, jak wykonac sprawną, estetyczną, niezawodną obudowę, żeby z takiego kontrolera korzystać na scenie, czy nawet w domu. Chętnie zbudowałbym sobie pierwszy kontroler.

Obudowa to niestety problem. Dość zgrabne obudowy można robić z grubego, dwustronnego laminatu lutując elementy kawałkami cieńszej blachy miedzianej. Przy zastosowaniach ''scenicznych'' trzeba jednak uważać i dołożyć kilka żeberek wzmacniających. Najlepsza na takie zastosowania jest jednak blacha, choć ciężka w obróbce.
  • #25 4633536
    befunky
    Poziom 12  
    Witam,
    prosiłbym o sprawdzenie zmodyfikowanego schematu.

Jeszcze dwa pytania, udostępniasz wzory PCB? Ten interfejs jest przystosowany do przesyłania danych tylko przez port com, albo game port? Twoja propozycja USB dotyczyła tylko zasilania?

P.S. W schemacie się zapędziłem ma być tylko 10 przycisków, więc licząc od zera będzie 0-9.

Pzdr.
    Załączniki:
    • MIDI w kilku odsłonach sheet01.png (20.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 4633611
    jankomuzykant
    Poziom 14  
    befunky napisał:
    Witam,
    prosiłbym o sprawdzenie zmodyfikowanego schematu.
    Jeszcze dwa pytania, udostępniasz wzory PCB? Ten interfejs jest przystosowany do przesyłania danych tylko przez port com, albo game port? Twoja propozycja USB dotyczyła tylko zasilania?

Schemat jest okej.
    Płytki do tej wersji nie ma, bo tam za bardzo nie ma co wsadzać na płytkę - można to złożyć na małej uniwersalce.
    Możesz wg. opisu łączyć interfejs z midi, game portem, a po zmianie kabla z comem. USB daje tylko zasilanie, gdy potrzeba. Przypuszczalnie można jednak wejść w usb za pomocą przejściówki rs<>usb (nie sprawdzałem takich rozwiązań).
  • #27 4633681
    befunky
    Poziom 12  
    Co sądzisz o tym?

MIDI w kilku odsłonach
    Bardzo by mi zależało na uproszczeniu podłączenia do jednego kabla, z jednoczesną eliminacją problemu zasilania.

Pzdr.
  • #28 4633837
    jankomuzykant
    Poziom 14  
    befunky napisał:
    Co sądzisz o tym? Bardzo by mi zależało na uproszczeniu podłączenia do jednego kabla, z jednoczesną eliminacją problemu zasilania.

To jest klasyczne rozwiązanie, ale nie wiem, czy będzie działać z driverami tohost (takowe robi Yamaha, Korg, Roland i pewnie jeszcze ktoś). Najlepiej byłoby po prostu sprawdzić.

Kabel może być jeden, z wtyczki rs232 wypuszcza się kilkunastocentymetrowy kabelek do usb albo ps2.
  • #29 4640055
    befunky
    Poziom 12  
    Witam,
    masz jakiś pomysł na układ dopasowujący do Twojego projektu oparty na głośniczkach piezo? Z czego co mi się wydaje po uderzeniu w piezaka na wyjściu pojawia się prąd zmienny? Jakby to był prąd stały to nie byłoby problemu tranzystor + przekaźnik i już działa.

Jakieś sugestie?

Pzdr.
  • #30 4640237
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10265
    Hm... a mi brakuje jednego w sumie - wrzuconych źródeł z dobrym opisem - za takie coś naprawde bym Cie ukochał, szczególnie jeśli źródla albo nie byłyby w ASMie, albo byłyby naaaprawde dobrze opisane. Albo, już chociażby od biedy, dokładnie wyjaśniona zasada działana MIDI, ale od strony implementacji tego w uC.
    Prosze Cię o to, bo bardzo mocno chciałbym wykonać coś MIDowego, ale z jednej strony - nie chce kopiować Twojego projektu, z drugiej strony w sumie po uszy siedze w PICach, _ewentualnie_ AVRach - czyli jak widzisz niewielka jest kompatybilność tych uC. A mając kod mógłbym go przepisać na inną platforme i już, gotowe. A jakiś ciekawszy kontrolerek by mi sie przydał, bo nie wszystko da sie kontrolować klawiszami (głównie gram w kompie, na różnych VST) - kilka pokrętełek by się przydało napewno.

Pozdrawiam i z góry dziękuje.

PeeS. Nie wiem czy to pytanie nie padło, jesli tak to wybacz - czemu nie uzywasz żadnej optoizolacji do MIDI? Czy ja po prostu źle patrze..?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy serii projektów sterowników MIDI autorstwa użytkownika, opartych na mikrokontrolerach rodziny 8051 Atmel, programowanych w asemblerze. Projekty te, nazwane "Muzykant", obejmują różne konfiguracje kontrolerów MIDI, takie jak klawiatury, kontrolery z potencjometrami i przyciskami, dedykowane do zastosowań muzycznych, w tym sterowania efektami i syntezatorami. Autor udostępnia szczegółową dokumentację, schematy, opisy uruchomieniowe oraz kody źródłowe, co jest wysoko oceniane przez społeczność za edukacyjny charakter i praktyczność. W dyskusji poruszono kwestie techniczne, takie jak stabilność odczytu potencjometrów, polaryzacja kondensatorów elektrolitycznych, zastosowanie podstawek do układów scalonych, oraz problemy z dostępnością przetworników ADC0816, które planowane są do zastąpienia multiplekserem 4067. Omawiano także implementację dynamicznej klawiatury MIDI z pomiarem velocity, obsługę diod LED na przyciskach poprzez szybkie przełączanie portów, oraz kwestie związane z optoizolacją sygnałów MIDI (obecnie tylko wyjścia, planowane wejścia z optoizolacją). Pojawiły się pytania o możliwość rozbudowy projektów, integrację z komputerem przez porty COM, game port i USB (zasilanie), a także o tworzenie estetycznych i wytrzymałych obudów do zastosowań scenicznych. Wspomniano o planach rozwoju sterownika z 64 potencjometrami i 128 przyciskami oraz dedykowanego kontrolera dla syntezatora Waldorf Blofeld z enkoderami. Dyskusja zawiera także porady dotyczące programowania i modyfikacji kodu, a także sugestie dotyczące budowy układów dopasowujących sygnały z przetworników piezoelektrycznych. Projekty są darmowe i skierowane do muzyków z podstawową znajomością lutowania, a niekoniecznie zaawansowanej elektroniki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA