Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AOC 7Glr - nie włącza się, od razu pali bezpiecznik

stadim 12 Aug 2007 05:11 1728 15
  • #1
    stadim
    Level 13  
    Witam,
    Od pewnego czasu po włączeniu potrafił nie świecić od razu a stopniowo się rozjaśniać, nie były to częste przypadki ale coś takiego się działo. Następnie ostatnio pojawiały się na nim cienkie przechodzące paski coś w stylu zakłóceń od np suszarki czy innego iskrzenia ale też nie było to zjawisko nagminne. A teraz padł zupełnie. Jedyne co zdążyłem zrobić to sprawdzić bezpiecznik (spalony) po podstawieniu nowego pali go od razu.
    Nie robiłem nigdy monitora więc za co się złapać i co sprawdzić? Nie mam też schematu. Może macie jakąś serwisówkę od niego.
  • #2
    fredpostrach
    Level 27  
    Na pewno masz uszkodzony tranzystor kluczujący w przetwornicy wylutuj go i zobacz po montażu nowego bezpiecznika czy masz napiecie 309V na tym duzym elektrolicie , do sprawdzenia jeszcze generator przy tym tranzystorze jak napięcie 309V sie pojawi to dalsze prace wykonuj po rozładowaniu tego elektrolita (350/400V) najlepiej żrówką.

    miałes jeszcze linie jak monitor pracował czy one zaczynały sie od góry takie cieniutkie i regularne ?
  • #3
    stadim
    Level 13  
    Linie pojawiały się w czasie pracy i były cieniutkie i w miarę regularne.
    Jaki to będzie ten tranzystor kluczujący w przetwornicy? Może znasz symbol?
  • #4
    fredpostrach
    Level 27  
    Mam tekie 2 monitory ale schematu nie, obydwa juz robiłem niepamietam , jest jakis polowy typy IRF na małym radiatorze blisko duzego kondensatora taka beczka co do cieniutkich lini to zła praca odchylania pionowego mały elektrolit 1-4,7uF na jakies 160V ale to potem jak zadziała .
    Masz jakiekolwiek rozeznanie w naprawach ?
  • #5
    stadim
    Level 13  
    Na początku lat 90-tych pracowałem w serwisie RTV. Potem jako elektronik ale już przy czymś zupełnie innym. Ale tamte czasy to już historia i dlatego ten sprzęt jest dla mnie wyzwaniem.
  • #7
    stadim
    Level 13  
    W tamtych czasach zaczynały dopiero wchodzić do sprzętu ale kilka było na warsztacie, lecz potrzebowałbym trochę pomocy, gdyż ogólna zasada działania jest jednakowa (tak myślę). Jutro siadam do monitora i zacznę go mierzyć. Jak mówią nieszczęścia chodzą parami i mam też problem z TV Philips, zresztą o niego też pytam na forum.
  • #8
    lisek
    Service technician RTV
    AOC 7GLR ma chasis S785-1.

    ma typowy zasilacz na Q901 - FS12KM/ lub sk2761 , IC901 - KA3842B z oporem
    R916 = 0.33ohm w zródle polowego
    w bramce zener 20V
    optron 4N35x2 oraz tyrystor w zabezpieczeniu MCR100-6
    *przekroczenie nap. wyjsc.
    - jak naprawiac taki ..pisano wielokrotnie na forum

    -skoro masz zwarcie sprawdz: diody w mostku lub sam mostek prostowniczy/ elektrolit na wej.
    - odepnij ukł.rozmagnesowania (lub wylutuj pozystor )
    - jest tam tranzystor cyfr.( c114 )
    *gdy uszkodz. nie odpali przetwornica
    - jest tam korektor mocy PFC ........odepnij go przez wylutowanie jego diód mostka
    << jest na oddzielnej płytce

    p.s
    fcc id: arsm790
    FCC# ARS... - TVE Chassis
    moze schemat masz na
    https://gullfoss2.fcc.gov/prod/oet/cf/eas/reports/GenericSearch.cfm
  • #9
    stadim
    Level 13  
    Jak na razie znalazłem uszkodzony Q901 FS7KM, C923 i chyba R929.
    Jeśli chodzi o C923 to prosiłbym o jakieś namiary, gdyż wystrzelił i nie wiem jaką powinien mieć wartość i napięcie. R929 ma na sobie napis 2W R33K a miernik pokazuje 5 mega Ohm więc uważam, iż jest walnięty.

    Czego jeszcze szukać i co sprawdzić aby po podstawieniu elementów nie poszły ponownie.

    Dodano po 20 [minuty]:

    Znalazłem jeszcze diodę ZD901, która też jest uwalona i także nie wiem co za nią wstawić. To jest chyba jakiś zener.
  • #10
    stadim
    Level 13  
    Panowie i Panie proszę o pomoc w sprawie tych elementów.
  • #12
    fredpostrach
    Level 27  
    C923 ciezko wypatrzyć ale jest od gory B i potem 221 lub 22I pikofarady to napewno , co do R 929 to bedzie 0,33Ohm to jest opór od tranzytora Q901 do masy w układzie też tak nisko pokazuje .
    Sprawdz bez tranzystora zasilanie i prace generatora KA3842.

    Dodano po 29 [minuty]:

    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/9455a5e9436f457d.html
  • #13
    stadim
    Level 13  
    Dzięki. C923 wstawiłem 22 pF/2kV za R929 0,33 ohma, diodę ZD901 zenara na 20V i KA3842 oraz wymienilem ten duży elektrolit 220mikro/400V i tranzystor Q901 . Monitor odpalił i jak na razie działa, zobaczymy za kilka dni.

    Jeszcze raz dzięki.
  • #15
    stadim
    Level 13  
    Podmieniłem go, gdyż wydał mi się jakby lekko spuchnięty a akurat taki miałem, pewnie gdybym nie miał też by działał.

    Jescze raz dzięki za pomoc i fotkę.