logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Master 2.5TD - awaria rozrusznika, bendix i przekładnia planetarna

maciek_czer 14 Sie 2007 23:37 6143 10
REKLAMA
  • #1 4179240
    maciek_czer
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Założyłem nowy rozrusznik do Renault Master 2.5TD, po całym dniu jeżdzenia (firma kurierska), klapa, rozwalony bendix tak jak by się rozrusznik nie wyłączał. Wymieniłem bendix, wyeliminowałem stacyjkę (gdyby kleiło styki) - chodzi. Po paru dniach rozsypana przekładnia planetarna, znów objaw jakby bendix nie wysprzęglał i chodził z silnikiem. Ponowna robota, znowu klapa. Wygląda to tak jakby po rozruchu bendix cofał i wysprzęglał się i w bliżej nie określonym momencie koło zamachowe chwytało zębnik i rozawalało rozrusznik. Niestety ja tym autem nie jeżdze, a próby warsztatowe typu 60 razy odpalaj i gaś nie powodują w/w efektu. Czy ktoś spotkał się z taką systuacją? Czy może być powodem duży luz osiowy wału korbowego, powodujący dosunięcie koła zamachowego do zębnika???
  • REKLAMA
  • #2 4179431
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    NIEMOŻLIWE! Taki luz wału korbowego wykluczony, waży się go w granicach max. jednej dziesiątki a mocno zużyty 1 mm. Powodem może być tylko i wyłącznie elektronika.
    Pozdrawiam
  • #3 4179836
    maciek_czer
    Poziom 11  
    Ale jeżeli po odpaleniu odłączony jest zacisk 50 od rozrusznika???? Może koło zamachowe odkręcone albo krzywe!
  • REKLAMA
  • #4 4179901
    steed1
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Miałem silnik 2.1 w innym renault, które są podobne do siebie. Miałem identyczne problemy i bardzo często padał rozrusznik. Po którejś już z kolei naprawie rozrusznika, a były to czasy jak każda drobnostka kosztowała setki złotych udało mi się dostać inny używany rozrusznik. Od tamtej pory wszystko było oki. Tamto auto także było często eksploatowane. Może to jakieś wady tych rozruszników. Jeżeli koszty napraw miałyby przerosnąć cenę używanego w dobrym stanie, to polecam zmienić.
  • #5 4179915
    maciek_czer
    Poziom 11  
    Tylko tak jak napisałem to jest nowy rozrusznik, a ściślej był.
  • #6 4180290
    andiRT
    Poziom 18  
    Ocena: 62
    Witaj.Kilka razy męczyłem się z rozrusznikami Valeo do Renówek.Moja rada:Sprawdz jak głęboko schowany jest bendix(odległość zębów od płaszczyzny czolowej rozrusznika)Często nawet róznica 1mm powoduje ze zachacza o kolo zamachowe i silnik obraca rozrusznikiem.Z tym,ze to dla doświadczonego kierowcy jest raczej słyszalne.Trudno z tym daleko jechać
  • #7 4180300
    maciek_czer
    Poziom 11  
    Dobra rada, tylko tym autem jezdzi na codzień delikatnie mówiąć "osioł" a on ponoć nic nie słyszy. Tylko jak schować zębnik bardziej do środka?
  • REKLAMA
  • #8 4180770
    Maintenance
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    A czy tulejka ustalajaca w obudowie kola jest na miejscu ( o ile wystepuje, bo tego modelu akurat nie rozbieralem) ?
  • REKLAMA
  • #9 4181299
    DominikD
    Poziom 23  
    Ocena: 235
    Dokładnie myślę że to problem z tulejkami , sam coś takiego widziałem że spadła i jak składali to nie wiedzieli że była i po prostu był krzywo i dziwne rzeczy się działy.
  • #10 4185421
    maciek_czer
    Poziom 11  
    Jest tulejka i pod tym względem wszystko jest OK. A przyczyna to brak osłony termicznej rozrusznika!!!!
    PO rozruchu nagrzanego silnika ( i rozrusznik też zagrzany) rdzeń elektromagnesu nie odbijał do końca i pozostawał wysunięty zębnik!
    Skąd człowiek miał wiedzieć że tam ma być osłona jak do rury wydechowej jest jakieś 20 cm. A jednak to ta osłona! Dzięki wszystkim za pomoc!
  • #11 4185512
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Kto zdemontował osłonę? Znajdź winowajcę i obciąż kosztami napraw, a jeśli to wada fabryczna to żądaj od producenta odszkodowania. Dobry prawnik puści sprzedawcę w skarpetkach ;-).
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Master 2.5TD pojawił się problem z rozrusznikiem, który po intensywnej eksploatacji ulegał uszkodzeniu bendiksu i przekładni planetarnej. Objawy wskazywały na to, że bendix nie wysprzęglał się prawidłowo i pozostawał w kontakcie z kołem zamachowym, co prowadziło do zniszczeń mechanizmu rozrusznika. Wykluczono nadmierny luz osiowy wału korbowego jako przyczynę, a także problemy ze stacyjką. Podejrzewano niewłaściwe osadzenie bendiksu lub uszkodzenie koła zamachowego. Wskazano na konieczność sprawdzenia głębokości osadzenia bendiksu oraz obecności tulejki ustalającej w obudowie koła. Ostatecznie przyczyną awarii okazał się brak osłony termicznej rozrusznika, co powodowało przegrzewanie elektromagnesu i niedokładne zwalnianie zębnika po rozruchu gorącego silnika. Usunięcie tej osłony skutkowało powtarzającymi się uszkodzeniami. Zalecane jest przywrócenie osłony termicznej, co rozwiązuje problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA