logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon 6317 - czyste kartki - brak informacji o braku tonera

bolti12 16 Sie 2007 03:23 1151 6
REKLAMA
  • #1 4182531
    bolti12
    Poziom 2  
    Witam
    Problem jak wyzej. Nie jestem fachowcem. Przelozylem element w ktory wsypuje sie toner i nic....Ksero chodzi pieknie - tylko te czyste kartki :cry:
    Mam drugie takie samo - gdyby ktos podpowiedzial co przelozyc zeby zaczelo kserowac.
    Z góry dziekuje i pozdrawiam wszystkich
    Artur

Moderowany przez _PREDATOR_:

Proszę w swoich wypowiedziach używać polskich znaków diakrytycznych - ą, ę, ś, ł itd.
    Wpis dotyczy wszystkich piszących w temacie!
    Przeniosłem z Drukarki, kserokopiarki i plotery.

• REKLAMA
  • #2 4182991
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4183424
    bolti12
    Poziom 2  
    Wszystko wizualnie OK.
    Lampa działa, kartka przechodzi prawidłowo
    Przypomnę : nie pokazuje rownież że pojemnik na toner jest pusty.
    Myślę że to istotne.
    Przed awaria zawsze zglaszal brak tonera.
    Element nanoszący toner też pewnie jest OK ponieważ wymieniałem z drugiego.
    Elektrodę też przekładałem.

Pozdrawiam
    Artur
  • REKLAMA
  • #4 4183461
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4183572
    bolti12
    Poziom 2  
    Witam ponownie

Mam drugą na części.
    Proszę o podpowiedź kogoś bardziej elastycznego.
    Najlepiej "Serwisanta"

Pozdrawiam
    Artur
  • #6 4188123
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4232324
    _DeZ_
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Na 90% elektroda tranferowa *. Jak ma zwarcie to własnie tak się obraz a w zasadzie jego brak objawia. Czasem również wypada z prowadnic i mimo, że tą zieloną dźwignię masz zapiętą efekt jest podobny (ale w Twoim przypadku tylko gdzy masz elektrodę od modelu np1550 bo te od 6317 już miały zabezpieczenie) . Jesli nie to ... to co ? Może zasilacz, mniej prawdopodobne, że developer nie dochodzi do bęba.
    Gdyby padła jakaś lampa (skanera albo przedekspozycji) to kartki wychodzą czarne.

* to ta pod bębnem :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kopiarki Canon 6317, która drukuje wyłącznie czyste kartki i nie sygnalizuje braku tonera. Użytkownik wymienił element zasypujący toner oraz elektrodę z innego urządzenia tego samego modelu, jednak problem pozostał. Lampa skanera działa prawidłowo, a kartka przechodzi przez urządzenie bez przeszkód. Wskazano, że najczęstszą przyczyną braku obrazu jest uszkodzona elektroda transferowa, która może mieć zwarcie lub być źle osadzona w prowadnicach, co powoduje brak nanoszenia tonera na bęben. W przypadku uszkodzenia lampy skanera lub przedekspozycji kartki wychodziłyby czarne, co nie ma miejsca. Możliwe są również problemy z zasilaczem lub developerem, choć są one mniej prawdopodobne. Zalecana jest konsultacja z serwisem, gdyż naprawa na odległość i bez fachowej wiedzy może pogorszyć stan urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA