logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarno-biały obraz na TV z laptopa - jak uzyskać kolor?

vip03 09 Lis 2003 02:19 1692 6
REKLAMA
  • #1 392362
    vip03
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    mam nowego laptopa wszystko działa jak najlepiej ale gdy podłanczam go pod tv to wyświetla mi czarno biały obraz gdy go podłanczam do monitora to wszystko gra prosze o pomoć bo chce sobie obejżeć film ale w kolorze
  • REKLAMA
  • #2 392370
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Sprawdź czy masz odpowiedni kabel, wygląda na to, że TV nie dostaje sygnału chrominancji...
    Bardzo często producenci kart graficznych jak i laptopów montują gniazdo SVHS, lecz usytuowanie w nim sygnałów nie ma nic wspólnego ze standardem SVHS.
    Zdarza się też, że w takim gnieździe wyprowadzony jest tylko composit video.
  • REKLAMA
  • #3 392372
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    a moze masz starszy telewizor a wyjscie w standardzie NTSC? Podobnyproblemkidys bylnastarych elemisach.
  • #4 392515
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6559
    Poszukaj dobrze w ustawienich sterownika jaki masz tryb wybrany. Przełącz na PAL (to zawsze jest) i na tryb odpowiedni do wejścia do jakiego jest podłączony laptop w TV (Composite/S-Video). S-Video jest na dwóch przewodach+masa a Composite na jednym+masa.
  • REKLAMA
  • #5 392680
    vip03
    Poziom 11  
    dzięki za pomoc ja mam w laptopie S video o w telewizorze composite ale mam przejściówke gdy podłanczam mojego pc do tv out to wszystko gra ale mam też laptopa i nie chce mi się nośić pc więc czemu na pc działa na tym kablu a na laptopie nie wyjścia tv out są takie same
  • #6 392979
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Najprawdopodobniej masz przejściówkę dedykowaną do karty graficznej i w ten sposób nic nie zdziałasz. mówiłem, że różnie producenci ustawiają sygnały i z karty na 80% masz wyprowadzony composit w gnieździe SVHS a opis że to jest SVHS to wielka ściema, a w laptopie możesz mieć pełny SVHS i dlatego przejściówka od karty nie pasuje do laptopa. Weź oscyloskop i sprawdź gdzie masz syganły w karcie a gdzie w laptopie, lub łatwiej omomierzem, napierw gdzie masz masy a następnie tam gdzie pokarze ci 75 ohm, tam masz wyprowadzone sygnały.Metodą prób i błędów możesz w najgorszym razie uwalić sobie grafikę w laptopie i co bardzo ważne podpinaj zawsze przy wyłączonych obydwu urządzeniach, chyba że chcesz zobaczyć piękne iskierki w gnieździe.
  • REKLAMA
  • #7 395143
    vip03
    Poziom 11  
    dzięki za pomoc faktycznie sygnały są inaczej rozstawione i ta przejściówka jest przeznaczona tylko do pc a w laptopie jest inaczej . Kupiłem już nową w sklepie nie dedykowaną żadnej karcie tylko ogólną i teraz wszystko działa wielkie dzięki

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem czarno-białego obrazu przy podłączeniu laptopa do telewizora wynika z różnic w sygnałach wyjściowych i rodzaju używanego kabla. Laptop posiada wyjście S-Video, natomiast telewizor ma wejście Composite, a przejściówka dedykowana do karty graficznej PC nie działa poprawnie z laptopem, ponieważ sygnały chrominancji są inaczej rozmieszczone. Konieczne jest dobranie odpowiedniego kabla lub uniwersalnej przejściówki kompatybilnej z wyjściem laptopa. Dodatkowo ważne jest ustawienie w sterownikach trybu PAL oraz odpowiedniego standardu sygnału (Composite lub S-Video). Podłączanie urządzeń powinno odbywać się przy wyłączonym sprzęcie, aby uniknąć uszkodzeń. Po zakupie uniwersalnej przejściówki problem został rozwiązany i obraz wyświetla się w kolorze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA