logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

"SMART Command Failed" - co zacz (i jak naprawić)?

the_fifth_horseman 16 Sie 2007 13:14 12252 22
  • #1 4183447
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Ocena: 16
    Od paru dni rozpocząłem staż jako serwisant sprzętu w jednym z lokalnych urzędów, tam też właśnie natrafiłem na następującą sytuację.

Otóż po podłączeniu dysku do komputera, BIOS go wykrywa po czym zatrzymuje się i wyświetla "S.M.A.R.T Command Failed".

Nie za bardzo jestem pewien w czym problem, jedyne co udało mi się znaleźć (link) to sugestia iż problem może tkwić w uszkodzeniu firmware-u dysku.

Jeżeli jest to firmware, to jak mogę wgrać nowy / ew skopiować z innego dysku (zdaje się że jest jeden sprawny "okaz" identycznego modelu) ?
    Jeżeli to nie firmware, to co to może innego być ?
  • Pomocny post
    #2 4183672
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Po prostu wylacz SMARTa w BIOS-ie i komunikatu juz nie bedzie.
    Sam komunikat w tym przypadku oznacza prawdopodobnie to,ze z dyskiem zczyna sie dziac cos niedobrego.
    Przedstaw raport SMART z programu HD Tune.
    Mozesz rowniez uzyc MHDD 4.6 i zrobic skanowanie (2xF4).
    FAQ do HDD masz w podpietych topicach.
    Szukaj czegos podobnego w BIOS-ie jak : HDD S.M.A.R.T Capability itd.
  • #4 4186138
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    HDTune nie odczytuje danych SMART z tego dysku (żadnych), a skan powierzchni przy jego użyciu zgłasza całą powierzchnię dysku jako bady.

Coś mi się zdaje że może być wywalona elektronika.:|
  • Pomocny post
    #5 4186215
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Jak dysk wyglada w MHDD?
    Jak mocno grzeja sie uklady na elektronice?
  • Pomocny post
    #6 4186263
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 4186416
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Jak cala powierzchnia jest pokazywana jako BAD to prawdopodobnie padnięty jest translator. Najczęściej pada w maxtorach. Na twoim miejscu nie zawracałbym sobie głowy tym dyskiem, możliwe że padł bo miał badsektory na obszarze wykorzystywanym przez firmware.
  • Pomocny post
    #8 4186458
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #9 4186532
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4186881
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Model dysku to WD400EB-00CPF0.
    Na razie sprawdzałem tylko HDTune'm bo nie mam pod ręką żadnej czystej płyty żeby MHDD nagrać.
  • #13 4189411
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Dzięki, zobaczymy co to da. :D
    Dysk właściwie nie jest absolutnie niezbędny, ale wychodzę z założenia że jeśli istnieje szansa by go reanimować to spróbować trzeba.

PS. Czy ww dwa programy nadają sie przypadkiem do sprawdzenia dysku WD Caviar 2850? Staroć coś mi ostatnio wydziwiał (ten dysk akurat jest mój prywatny - używam go do DOSa i gier DOSowych na starym P120).
  • Pomocny post
    #14 4189692
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4189740
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    "Wydziwianie" to: nagminne błędy odczytu - kilkakrotne przeliczenie sumy kontrolnej pewnego pliku za każdym razem daje inny rezultat (na drugim dysku ten problem nie występował, sprawdziłem), oraz kilka incydentów niewykrycia dysku przy bootowaniu (podłączony był prawidłowo).

Sprawdzę go MHDD i Check_WD, a w poniedziałek podam rezultaty.
  • Pomocny post
    #16 4189791
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 4190365
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Czy wobec tego jest jakiś podobny program który można do tego caviara zastosować?
  • Pomocny post
    #18 4192143
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 4195546
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    OK, więc tak:
    Dysk w pracy wszystkie sektory podaje jako IDNF, a MHDD nie jest w stanie odczytać danych SMART.
    Jak rozumiem, ślepy zaułek? Czy też jest coś jeszcze co można by spróbować? (zawartość dysku nie jest ważna, ale jeżeli są jakieś szanse na przywrócenie do stanu używalności to chciałbym spróbować)

Caviar z kolei ma następujące wyniki:
    Avg 2923 kb/s
    Act 1728 kb/s
    <50 ms 5083
    < 150 ms 1445
    X UNC 9
    * BBK 2
    Przy czym wszystkie UNC i BBK są w pierwszych 112 000 sektorów a większość sektorów z czasem dostępu 50-149 ms znajduje się w końcowych 20% objętości dysku (wszystkie sektory od około 85% w górę i większość pomiędzy 80% i 85%).
    Jakie sugerujesz działanie? Wymiana dysku nie ma sensu, bo używam go tylko do DOSowych gierek i niczego poza tym.
  • Pomocny post
    #20 4195569
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #21 4195571
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 4202444
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Loga z Check_WD podaję w załączniku:
    Załączniki:
    • WD400.txt (13.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #23 4202520
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem "S.M.A.R.T Command Failed" pojawia się po wykryciu dysku przez BIOS, co wskazuje na możliwe uszkodzenie dysku lub jego firmware. Zalecane jest wyłączenie funkcji S.M.A.R.T w BIOS-ie, aby uniknąć komunikatu, jednak problem może oznaczać poważniejsze uszkodzenia. Diagnostyka obejmuje odczyt danych S.M.A.R.T za pomocą programów HD Tune i MHDD (skan 2xF4), które pozwalają wykryć bad sektory i błędy takie jak IDNF (uszkodzenie firmware). W przypadku dysku WD400EB-00CPF0 odczyt S.M.A.R.T jest niemożliwy, a powierzchnia dysku jest w całości oznaczona jako uszkodzona, co sugeruje uszkodzenie translatora lub elektroniki dysku. Dla dysków Maxtor problem często dotyczy uszkodzenia modułów firmware (AT_PDL, AT_POL, U-LIST, RCT, SRV, tabela defektów). W przypadku WD zaleca się użycie narzędzia Check_WD do analizy modułów SA i ewentualnej naprawy translatora za pomocą programu WD.EXE, który może przeliczyć translator, ale jest ryzykowny. Dysk WD Caviar 2850 wykazuje błędy odczytu i niestabilność, które można diagnozować MHDD. Proponowane działania to wyzerowanie dysku i remapowanie uszkodzonych sektorów. Jeśli dane nie są istotne, próba reanimacji dysku przez naprawę firmware lub wymianę modułów może być podjęta, jednak w przypadku całkowitej utraty danych i uszkodzenia firmware często jest to trudne do wykonania w warunkach amatorskich.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA