logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz regulowany, żeby dysponował większym natężeniem.

wisnialdz 16 Sie 2007 13:53 2436 7
REKLAMA
  • #1 4183578
    wisnialdz
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam zamiar zbudować sobie zasilacz regulowany, ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniego dla mnie. zależy mi na zasilaczu który przy zmianie napięcia na niższe będzie mógł dysponować większym natężeniem (Coś takiego jest możliwe ??). Mam zamiar zastosować transformator 100W 24V. Głownie będę używał napiec w przedziale 12V-24V, ale jeżeli będzie więcej to nie zaszkodzi. Nie musi mieć amperomierza ani woltomierza. Mam zamiar przeznaczyć na niego 300zł. Chce by charakteryzowała go prostota.
    Dodano:
    Ma ktoś może link do jakiegoś zasilacza tego typu ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4196135
    xen
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam,
    Ja wpisałem w Elektrodzie zasilacz regulowany i kliknąłem szukaj...Masz tutaj do wyboru i koloru.
    Podałeś napięcie wyjściowe, nie podałeś prądu obciążenie który Ciebie interesuje.
    Napisz dokładnie czego potrzebujesz, może coś znajdę.
    Nie bardzo rozumiem tą zmianę natężenia? Przy niższyn napięciu chcesz automatycznie aby zasilacz dawał wyższy prąd?
    Prąd pobierany z zasilacza zależy od obciążenie, które podłączysz.
    pozdrawiam
    xen
  • #4 4196283
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Koledze chodzi o to żeby przy mniejszym napięciu móc pobrać większy prąd - wystarczy uważnie czytać.

W sumie z każdego transformatora można pobrać większy prąd niż katalogowy licząc się ze zmniejszeniem napięcia. Problemem może być ciepło - należy uważać by nie doprowadzić do stopienia izolacji uzwojeń trafa.

Jeśli wyższy prąd miałby być pobierany tylko przez chwilę powinny wystarczyć duże kondensatory za mostkiem.

Bardzo dobrym pomysłem jest także przetwornica impulsowa.

Innym rozwiązaniem mogło by być przełączanie uzwojeń. Niektóre transformatory można łączyć równolegle (ale muszą być identyczne!) i kupując dwa takie na 12V można by przełączać, raz szeregowo dla większego napięcia, a raz równolegle dla większego prądu. To czy można tak zrobić najlepiej zapytać producenta trafa (nie sprzedawcy, bo ci czasem guzik wiedzą, niestety :( )

Osobiście kupiłbym trafo z zapasem i spokój. :) Ale jak chcesz to kombinuj.

Pozdrawiam
  • #5 4198192
    wisnialdz
    Poziom 15  
    Chciałem by służyło to do sprawdzania układów ale również do napędzania np jakiś wzmacniaczy np. do jakiegoś wzmacniacza domowego wystarczy 24V 3A ale już żeby napedzić wzmacniacz samochodowy potrzeba 14.4 10A
  • REKLAMA
  • #6 4198768
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Niestety się nie zgodzę, wzmacniacz nie gra w sposób ciągły, to po pierwsze, po drugie żaden wzmacniacz samochodowy nie ma mocy ciągłej większej niż 20W. Chyba, że mówimy o wzmacniaczach z przetwornicami.
    A co do wzmacniaczy domowych, to zazwyczaj zasilane są napięciem symetrycznym, i nie wiem dlaczego sądzisz,że wzmacniacz domowy wymaga mniej prądu niż samochodowy.

Osobiście testowałem samochodowe kostki TDA na zasilaniu o wydajności 1A i wystarczyło w zupełności, dla wzmacniacza liczy się bardziej duża liczba kondensatorów.

Nie wiem czy testowanie to dla Ciebie sprawdzenie czy wzmacniacz działa, czy też wyduszenie z niego maksymalnej mocy?

Osobiście w celu uzyskania 14V, 10A pokombinowałbym z zasilaczem komputerowym. A jako warsztatowy w zupełności powinno wystarczyć 24V i 3A.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4199108
    wisnialdz
    Poziom 15  
    Chciałem żeby służył jako taki początkowy zasilacz do wzmacniaczy (w przypadku braku kasy na trafo) Wiem, że wzmacniacze z przetwornicami bardzo dużo prądu pobierają. Osobiście mam w domu eqalizer samochodowy i trafo ze starego radia jakieś 12V i 2A po wyprostowaniu 15V EQ mam moc 60W czyli 15Wx4 i nie moge zasilić nawet jednego głośnika bo już w połowie potencjometra zaczyna coś trzeszczeć. Wolałbym już jeden zasilacz, a nie kilka. Chociaż jeżeli nic sie nie da zrobić to dam sobie spokój i zostane przy 24V i 3A
  • #8 4200178
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Wszystko można, ale nie zawsze jest sens. :)

Ciężko zbudować zasilacz "do wszystkiego", trzeba znaleźć rozsądny kompromis, z jednej strony dobre parametry, a z drugiej cena i straty przy pracy z mniejszymi napięciami.

Osobiście pozostałbym przy wersji 24V i 3A, ewentualnie pomyślał o symetrycznym zasilaniu (mam zamiar zrobić w najbliższym czasie coś takiego, ale też szukam kompromisu).

Do wzmacniaczy nigdy nie używałem zasilacza stabilizowanego, tylko trafo, mostek i kondensatory - tak jak to jest w normalnych warunkach pracy.

Podsumowanie tematu

✨ Rozważano budowę zasilacza regulowanego z transformatorem 24V/100W, który przy obniżeniu napięcia mógłby dostarczać większy prąd. Potwierdzono, że jest to możliwe, zwłaszcza w zasilaczach impulsowych, które lepiej radzą sobie z takimi wymaganiami. Wskazano na projekt zasilacza 5V/10A z trafa 24V/3A jako przykład. Podkreślono, że prąd zależy od obciążenia, a transformator można obciążać prądem większym niż nominalny, jednak należy uważać na przegrzewanie i uszkodzenie izolacji. Proponowano także rozwiązania takie jak duże kondensatory za mostkiem prostowniczym, przetwornice impulsowe oraz przełączanie uzwojeń transformatora (szeregowo/równolegle) dla zmiany napięcia i prądu. Dyskutowano o zastosowaniu zasilacza do testowania wzmacniaczy domowych i samochodowych, gdzie wymagania prądowe mogą się różnić. Zasugerowano wykorzystanie zasilacza komputerowego do uzyskania 14V/10A oraz pozostanie przy prostym zasilaczu 24V/3A do zastosowań warsztatowych. Zwrócono uwagę, że wzmacniacze samochodowe zwykle nie wymagają ciągłego dużego prądu, a ważna jest odpowiednia filtracja kondensatorami. Podsumowując, budowa uniwersalnego zasilacza o zmiennym napięciu i zwiększanym prądzie jest możliwa, ale wymaga kompromisów między prostotą, kosztami i parametrami pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA