logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić mnożnik dla AMD K6-2 500MHz na płycie A-Trend ATC-5220?

spec 09 Lis 2003 13:18 1821 14
  • #1 392654
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Sprawa wyglada nastepujaco:

MoBo: A-Trend ATC-5220
    FSB: 66; 68.5; 75; 83.5; 95; 100; 112MHz
    Mnoznik: 2; 2.5; 3.0; (1.5;3.5); 4; 4.5; 5; 5.5x
    Napiecia: 2.2; 2.8; 2.9; 3.2; 3.3; 3.5V

Procek: AMD K6-2 500MHz

Problem: Plyta smiga dobrze - nigdy nie bylo zadnych problemow. Zawsze byl procek K6-2 333MHz, obecnie wlozylem K6-2 500MHz i przy ustawieniu 100x4, 100x4.5, 100x5 wykrywa 400MHz. Przy 100x5.5 wykrywa 522MHz. Ponizej mnoznika 4 wykrywa prawidlowo 3.5x100 = 350, 3x100=300 itd...
    Przy FSB 95MHz 4.5x100=>400MHz, 5x100=>400MHz
    1) O co w tym chodzi?!
    2) Jak ustawic normalne 500?!
    3) Dlaczego 100x5.5=522?!
    4) Do czegona plycie jest zworka: (InterlaveMode/LinearBurst) ??

FSB 112 nie testowane (RAM 100MHz)

Procek sprawdzany, plyta dziala bez zarzutu, nic sie nie przegrzewa, zadnych bledow, napiecie 2.2V
  • #2 392922
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    a jak ustawiasz ten mnoznik? jak zworkami to moze 3 bit mnoznika jest w jakis sposob nie dzialajacy (odpowiada za mniozniki powyzej 3.5)?

Zworka - ustawia tryby pracy pamieci

Gdzie sprawdzales predkosc proca? w biosie? Moze nie wykrywa najnowszych modeli (nowe jadro K6 CTX czy cos) i pokazuje zle te wartosci a chodzi z predkoscia ustawioną?
    500Mhz ustawisz przez 6x83Mhz (2x83).
  • #3 393232
    spec
    Poziom 28  
    Platon napisał:
    a jak ustawiasz ten mnoznik? jak zworkami to moze 3 bit mnoznika jest w jakis sposob nie dzialajacy (odpowiada za mniozniki powyzej 3.5)?

Zworka - ustawia tryby pracy pamieci

Gdzie sprawdzales predkosc proca? w biosie? Moze nie wykrywa najnowszych modeli (nowe jadro K6 CTX czy cos) i pokazuje zle te wartosci a chodzi z predkoscia ustawioną?
    500Mhz ustawisz przez 6x83Mhz (2x83).

Ustawienia FSB, Vcore i mnoznika sa na DIPswich'ach i wszystkie dzialaja (testowane miernikiem). do mnoznika i FSB sa po 3 zworki i napewno zadna z nich nie jest rozwalona, bo ustawienia sa roznorodne i zawsze dziala, tylko ze wykrywa 400 (ew. 522)

6x83.... jak pisalem w pierwszym poscie ta plyta ma max 5.5x, pozatym chcialbym miec magistrale 100.

Tryby pracy pamieci?! - moglbys sprecyzowac?! jesli miales na mysli synchro/asynchro to to nie jest to, bo do tego to sa jeszcze inne zworki

BIOS pokazuje juz na wstepie k6-2/400 zamiast k6-2/500. Proc testowany na innej plycie - dziala. Plyta nigdy nie stwazala problemow. Co do jadra... nie wiem... ale jesli by tak bylo to chyba wogole nie powinien pracowac? Pozatym napewno by nie wykrylo 522MHz.... i co to wogole jest 522?!... przeciez 5.5x95 = 522, ale przeciez ustawione jest na 100 :/ Zreszta na 5x95 tez pokazuje 400 :|

HELP!!

Zpraszam do ankiety!
  • #4 393634
    Platon
    Poziom 42  
    tak ale do mnoznikow mniejszych niz 3.5 potrzebne sa tylko 2 zworki - 3 niedzialajaca moze nie dawac o sobie znac w tych przypadkach.

nowe jadro CTX - procek pracuje ale nie osiaga pelnej wydajnosci czy cos. Mozna nowe jadro ustawic tez do poprawnej pracy programowo. //Ale to chyba dotyczylo Win95 i niepoprawnej pracy systemu z prockami powyzej 350Mhz. a moze to dwie inne sprawy.///
    Gdzie sprawdzasz ta czestotliwosc? nie opieraj sie na biosie tylko na programach diagnostycznych.

mnoznik x6 dostaniesz ustawiajac mnoznik x2
    I jak sprawdzasz czestotliwsoc?
  • #5 393754
    silvvester
    Poziom 25  
    Ocena: 168
    zworka interlave/linear nie jest do pamięci !!!!!!!!!! tylko ustawia tryb zapisu danych na dysku twardym
    interlave- z przeplotem dla starszych dysków
    linear- dla nowszych które już dadzą rade zapisać tyle danych co im dostarcza kontroler
    zresztą ta zwora jest blisko kontrolera HDD.

.... i co to wogole jest 522?!... przeciez 5.5x95 = 522 ------ta płyta nie ma mnożnika x 9,5 tylko x9
    piszesz ze nie było problemu ale dodaj na jakiej magistrali bo ja za choler.... nie mogłem z niej wydusić fsb 100mhz bo sie wieszało cały czas
    moje zdanie na jej tema to takie ze wole juz ECSa przynajmniej daje mozliwosci podkrecenia . K-2 500 jest obecnie droższa od durona
    co do wyswietlania czestotliwosci procesora przy starcie biosu to tak jak radzili Ci inni nie sugeruj sie tym tylo sprawdz jakims programem.
  • #6 393807
    spec
    Poziom 28  
    silvvester napisał:

.... i co to wogole jest 522?!... przeciez 5.5x95 = 522 ------ta płyta nie ma mnożnika x 9,5 tylko x9

ta plyta ma mnoznik do 5.5 a 95MHz to magistrala

silvvester napisał:

piszesz ze nie było problemu ale dodaj na jakiej magistrali bo ja za choler.... nie mogłem z niej wydusić fsb 100mhz bo sie wieszało cały czas

plytka dzialala bez problemu na procku 333 (95x3.5) i 400 (4x100)

silvvester napisał:

moje zdanie na jej tema to takie ze wole juz ECSa przynajmniej daje mozliwosci podkrecenia .

Tylko bez jakichs herezji mi tu prosze :P A powaznie to nigdy (do tej pory) nie bylo z nia problemow, nigdy nic sie nie wieszalo i zawsze bylem zadowolony z tego sprzetu

silvvester napisał:

K-2 500 jest obecnie droższa od durona

Pewnie masz racje tylko ze ja mam (wcale nie nowego) K6-2 500 i plyte pod niego, wiec kupowanie czegos innego byloby bezsensowne

silvvester napisał:

co do wyswietlania czestotliwosci procesora przy starcie biosu to tak jak radzili Ci inni nie sugeruj sie tym tylo sprawdz jakims programem.

Sprawde.. jak tylko jakiegos windowsa zainstaluje... ale przeciez plyta powinna wyswietlac tak jak pracuje procek, wiec jesli wyswietla 400 i zalozmy ze jest cos skopane i wiecej nie wyciaga, to przeciez w windowsie bedzie to samo!

Platon napisał:

mnoznik x6 dostaniesz ustawiajac mnoznik x2
    I jak sprawdzasz czestotliwsoc?

Moglbys wyjasnic to z mnoznikiem?!
    Czestotliwosc to narazie tylko w BIOSie odczytuje....

A mozna programowo podniesc FSB z poziomu WIN na plycie z Jumperami?! Jesli tak to jakim softem?!
    Dzieki za odpowiedzi
  • #7 394063
    Platon
    Poziom 42  
    mozesz probowac programem SoftFSB podniesc rpogramowo. oez sie uda.
    Jezeli ustawisz mnoznik na x2 to procesor zinterpretuje to jako mnoznik x6.
  • #8 394134
    witek_p
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Może tak być że wyższy mnożnik działa ale tylko na nowszym biosie.
    Może Ci się przyda.
    http://www.rom.by/bios/A-trend/
    Poza tym były chyba 2 lub 3 rev tej płyty, tak że uważaj z flashowaniem.
    Pozdr.
  • #9 394293
    Platon
    Poziom 42  
    interleave IMO nie dotyczy dyskow bo te juz od dawna maja przeplot na 1:1 (A zmieniac mozna to bylo w biosie podczas lowlevel formatowania.),
    tylko przeplotu bankow pamieci lub przesylow burst, co powinno normalnie dac sie ustawic w BIOSie.
  • #10 394889
    silvvester
    Poziom 25  
    Ocena: 168
    :? looknełem do instrukcji i macie racje :oops: :oops:
    no cóż miałem ją kilka lat temu.
  • #11 394922
    spec
    Poziom 28  
    Platon napisał:

...tylko przeplotu bankow pamieci lub przesylow burst, co powinno
    normalnie dac sie ustawic w BIOSie.

No u mnie sie ustawia zworka, ale co to wogole daje... ?!
  • #12 1573746
    zybim
    Poziom 2  
    Witaj Spec.Mam dokladnie taki sam problem identyczny plyta atc 5220.Ja mam proesor k6-2 533 i plyta pokazuje 400 albo 522? Napisz jak sobie z tym poradziles,czekam na odpowiedz .Moze ktos mial ten sam problem takze prosze o informacje .Dzieki .
  • #13 1573779
    spec
    Poziom 28  
    zybim napisał:
    Witaj Spec.Mam dokladnie taki sam problem identyczny plyta atc 5220.Ja mam proesor k6-2 533 i plyta pokazuje 400 albo 522? Napisz jak sobie z tym poradziles,czekam na odpowiedz .Moze ktos mial ten sam problem takze prosze o informacje .Dzieki .

Zmienilem BIOSa na nowszego i zaczelo wykrywac poprawnie... niestety na Win2k ktorego chcialem tam uzywac wywalalo co chwile bledy (niebieski ekran). Procka sie pozbylem, wgralem stary bios, wrzucilem K6-2 400 i postawilem server na linuchu :) Smiga do dzisiaj!
    Mozesz sprobowac z BIOSem (zrob najpierw backup starego)... moze Tobie sie uda. Daj znac jak poszlo!
  • #14 1574065
    zybim
    Poziom 2  
    Witaj Spec,dzieki za szybka odpowiedz.Mam jeszcze pytania:w jakim polozeniu ustawic zworke JP 11 (on czy off)? mam dysk 6,8 IBM. Drugie pytanie czy po zmianie biosu dobrze pracowal na win 98 ??
    Czy po wgraniu nowego biosu musiales zmieniac ustawienia w biosie i co ewentualnie, czy od razu bylo dobrze.
    Jeszcze mam jeden klopot, w tescie programu AIDA 32 wychodzi ze mam ustawiona magistrale zewnetrza na 66 Mh?? a przeciez na plycie ustawilem switchami 5 x 100Mh??? moze bios o tym decyduje , napisz co o tym sadzisz. dzieki .Zybim
  • #15 1574277
    spec
    Poziom 28  
    zybim napisał:
    Witaj Spec,dzieki za szybka odpowiedz.Mam jeszcze pytania:w jakim polozeniu ustawic zworke JP 11 (on czy off)? mam dysk 6,8 IBM. Drugie pytanie czy po zmianie biosu dobrze pracowal na win 98 ??
    Czy po wgraniu nowego biosu musiales zmieniac ustawienia w biosie i co ewentualnie, czy od razu bylo dobrze.
    Jeszcze mam jeden klopot, w tescie programu AIDA 32 wychodzi ze mam ustawiona magistrale zewnetrza na 66 Mh?? a przeciez na plycie ustawilem switchami 5 x 100Mh??? moze bios o tym decyduje , napisz co o tym sadzisz. dzieki .Zybim

Niestety nie mam teraz dostepu do plyty ani instrukcji wiec nie pamietam ktora to byla zworka 11. Win98 nigdy na tym nie instalowalem, ustawienia w BIOSie.... zawsze cos przy tym kombinowalem, ale standardowe powinny byc OK, moze te 66MHz to czestotliwosc na AGP? zmien zworki na 95MHz i zobacz jak wtedy wykrywa AIDA. Ewentualnie zobacz jak masz ustawiona pamiec.... powinna byc na Synchro (o ile masz kosci 100 lub 133, jesli masz 66 to daj asynchro)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z ustawieniem mnożnika i częstotliwości procesora AMD K6-2 500MHz na płycie głównej A-Trend ATC-5220. Płyta posiada przełączniki DIP do ustawiania FSB (66-112 MHz), mnożnika (2-5.5x) oraz napięcia (2.2-3.5V). Pomimo poprawnego działania płyty z procesorem K6-2 333MHz, przy próbie ustawienia K6-2 500MHz i mnożnikach 4x, 4.5x, 5x BIOS wykrywa częstotliwość 400MHz, a przy 5.5x pokazuje 522MHz, co jest niezgodne z oczekiwaniami. Ustawienia są realizowane za pomocą zworków, które działają poprawnie, a napięcie procesora wynosi 2.2V.

Wskazano, że mnożnik powyżej 3.5 może wymagać trzeciego bitu zworki, który może nie działać prawidłowo, co tłumaczyłoby błędne odczyty. BIOS może nieprawidłowo rozpoznawać nowsze rdzenie procesora (np. K6 CTX), co wpływa na wyświetlanie częstotliwości. Zalecane jest sprawdzanie taktowania procesora programami diagnostycznymi, a nie tylko BIOS-em.

Zworka InterleaveMode/LinearBurst nie dotyczy pamięci RAM, lecz trybu zapisu danych na dysku twardym (interleave dla starszych dysków, linear dla nowszych).

Możliwe rozwiązania to: ustawienie mnożnika x2, co procesor interpretuje jako x6, użycie programów typu SoftFSB do podniesienia FSB programowo, lub aktualizacja BIOS-u do nowszej wersji, która poprawia wykrywanie procesora i mnożników. Po aktualizacji BIOS-u pojawiły się problemy ze stabilnością systemu Windows 2000, dlatego ostatecznie autor powrócił do starszego BIOS-u i procesora K6-2 400MHz, korzystając z Linuksa.

Dodatkowo poruszono kwestie ustawień magistrali i pamięci (synchroniczna/asynchroniczna) oraz możliwych problemów z wykrywaniem częstotliwości magistrali przez programy diagnostyczne. Zalecane jest dokładne sprawdzenie ustawień zworkami i ewentualne testy z różnymi wersjami BIOS-u.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA