logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć alarm SILICON Prelude do centralnego zamka w Tipo?

chmarka 19 Sie 2007 23:13 2962 9
  • #1 4195085
    chmarka
    Poziom 10  
    Witam
    Mam zamontowany alarm SILICON Prelude. Ostatnio zamontowałem centralny zamek (fabryczny do Tipo) i chciałbym go podpiąć tak żeby można było polotem otwierać i zamykać autko przy okazji załanczania alarmu.
    Może ktoś robił jużcoś takiego i powie co z czym połaczyć :please:
    Z góry dzięki.
  • #2 4195181
    opcy_87
    Poziom 12  
    Jeśli nie masz sterowania centralnego z alarmu to kup sterownik centralnego zamka ST - 1000 kosztuje 32 zł z przesyłką. Tyle że ja wczoraj i dzisiaj próbowałem to samo co ty chcesz zrobić i coś mi nie wychodzi, właśnie z st -1000. Tu masz mój temat jeśli ktoś odpisze mogą przydać ci się te wiadomości:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic817795.html
  • #3 4201618
    opcy_87
    Poziom 12  
    Dobra ja już sobie poradziłem, możesz opisać swój problem spróbuję ci pomóc.
  • #4 4205344
    chmarka
    Poziom 10  
    Tak jak jużpisałem wcześniej:
    Wctawiłem centralny zamek (fabryczny). Alerm jużmiałem wcześniej.
    Czego teraz jeszcze potrzebuje i jak to podłączyć żeby pilotem od alarmu załanczać też i centralny zamek?
    Elektronikiem nie jestem, a bez jakiegoś schematu wole nie rozukować żeby nie zjarać wszystkich kabli i przekażników.
    Jak mam jakiś schemat albo opis, to raczej daje sobie rady z podłanczaniem kabli...
  • #5 4209613
    opcy_87
    Poziom 12  
    1. Jaki masz alarm?
    2. Czy ze sterownika od centralnego wychodzą jakieś wolne przewody?
    3. Jak masz gdzieś opis tego centralnego od tipo to możesz zapodać

Dodano po 53 [sekundy]:

a sory zapomniałem o pierwszym poście "silicon prelude" ;P
    Moderowany przez norbert.s.:

Czytamy dokładnie zawartość postów, nie fantazjujemy, odpowiadamy konkretnie na zadane pytanie. Jeżeli nie umiemy odpowiedzieć, nie zabieramy głosu. W tym dziale obowiązują takie zasady i proszę się do nich stosować.

• #6 4210136
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4212064
    chmarka
    Poziom 10  
    kolory już znam. Gdzie je teraz podłączyć?
    Sterowanie CZ jest za pomocą przekażnika w tablicy bezpieczników.
    Podłączenie według schematu:
    Załączniki:
    • Jak podłączyć alarm SILICON Prelude do centralnego zamka w Tipo? centralny.jpg (46.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 4212139
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4215704
    chmarka
    Poziom 10  
    Kablete wchodzą na kostke "L", A-niebieski, B-biały. Ma znaczenie (żeby czegoś nie zjarać), czy podłącze zielony z białym, a żółty z niebieskim, albo na odwrót? czy jest to obojętne?
  • #10 4215721
    renqien
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Musi być tak, żeby włączając alarm, zamek się zamykał, a wyłączając otwierał. Niczego nie spalisz.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia alarmu SILICON Prelude do fabrycznego centralnego zamka w samochodzie Fiat Tipo, tak aby pilot alarmu mógł sterować zamykaniem i otwieraniem drzwi. Alarm SILICON Prelude posiada standardowe niskoprądowe wyjścia sterujące zamkiem centralnym za pomocą masy, oznaczone przewodami zielonym i żółtym. Centralny zamek Tipo ma przewody sterujące koloru jasno niebieskiego (zamykanie) i białego (otwieranie), które znajdują się w wiązce drzwiowej i są podłączone przez przekaźnik w tablicy bezpieczników. Podłączenie polega na połączeniu przewodów alarmu z przewodami centralnego zamka tak, aby włączenie alarmu powodowało zamknięcie zamka, a wyłączenie alarmu – jego otwarcie. Ważne jest zachowanie odpowiedniej polaryzacji połączeń, aby nie uszkodzić instalacji. W przypadku braku sterowania centralnym zamkiem z alarmu, sugerowano zakup sterownika centralnego zamka ST-1000, jednak jego integracja może być problematyczna.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA