logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuję firm odzyskujących dane z HDD w małopolsce

holcer 20 Sie 2007 00:36 3898 34
Najlepsze odpowiedzi

Gdzie w Małopolsce można tanio odzyskać dane z HDD, gdy jedna partycja nagle pokazuje się jako niesformatowana?

Jeśli dysk nie stuka, nie piszczy, a działa druga partycja, to najpewniej jest to uszkodzenie logiczne i dane warto odzyskiwać samemu lub zlecić tylko kopiowanie z obrazu dysku, bo to zwykle wychodzi taniej niż firma odzyskująca dane [#4195384] [#4195393] [#4195468] Najpierw zrób kopię posektorową i pracuj wyłącznie na niej, a nie na oryginalnym nośniku [#4195620] Do odzysku polecano EasyRecovery, GetDataBack oraz R-Studio; przy dysku 200 GB i problemie z partycją większą niż 137 GB padła konkretna uwaga, że Copyr tu nie wystarczy i lepiej zgrać dysk do obrazu przez R-Studio [#4195468] [#4196288] [#4195912] Jeśli uszkodzenie jest fizyczne, np. dysk stuka głowicami, to potrzebna jest wymiana głowic na identycznym sprawnym dysku, co jest już drogie i kończy się raczej na odzysku danych, nie naprawie dysku [#4197602] [#4197653] Z lokalnych propozycji ktoś wskazał firmę kuznia.pl w Małopolsce, ale w wątku nie podano cen ani gwarancji [#4231883]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 4195317
    holcer
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 19
    Witam. Dziś zauważyłem, że jedna partycja, na której miałem zdjęcia z różnych wakacji, muzykę i takie tam inne wartościowe raczej dla mnie pliki niż materialnie nie chce się otworzyć. Zamiast tego wyskakuje mi okienko z informacją, że dysk nie jest sformatowany i zapytaniem czy sformatować. Oczywiście kliknąłem na "NIE". Nie udało mi się go otworzyć w żaden sposób, więc wyłączyłem komputer i odłączyłem dysk, aby uniknąć ew. uszkodzeń. Teoretycznie nie powinno zapisać się nic na nim, bo są tam tylko pryw. foldery - winda i programy siedzą na innym dysku. Szukałem przez google, ale firmy na które natrafiłem raczej mnie odstraszyły cenowo (jednie mi nawet zaproponowali 2000 zł) i do tego nie dają żadnej pewności, czy dane owe odzyskam. Partycja która się nie chciała otworzyć miała jakieś 125 GB, z czego danych było ok 90-100 GB. Tu pojawia się moje pytanie - proszę o jakieś opinie na temat firm które takie odzyskiwanie oferują w cenach odpowiednich dla "przeciętnego zjadacza chleba" ;). Najlepiej z małopolski. Może ktoś też sam coś takiego robi, lub ma znajomych, którzy by potrafili to zrobić prywatnie (wiadomo, że firma więcej zeżre, bo jest firmą). Proszę o opinie w tej sprawie. Pozdrawiam
  • #2 4195365
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Rozumiem, że odrzucasz całkowicie opcję samodzielnego odzyskania danych?
  • #3 4195377
    holcer
    Wolałbym nie ryzykować, że mogę te dane "jeszcze bardziej stracić". Zupełnie się nie znam na odzyskiwaniu danych z dysku i nie wiem czy pare internetowych samouczków jest mnie w stanie przygotować do tego na tyle na ile byłby przygotowany ktoś kto to robił już kiedyś i mu wyszło, i wie jak się do tego zabrać. Z resztą czytałem w sieci, że jak się nie wie jak to się robi, to można bardziej zaszkodzić tym danym.
  • #4 4195384
    msthhk
    Poziom 29  
    Dysk nie piszczy, nie stuka, inna partycja na nim działa?
  • #5 4195393
    holcer
    Tak - oprócz tej była też druga partycja na nim i działała dobrze. Nie piszczał i nie stukał, ciągle siedział w obudowie na biurku, więc odpada uszkodzenie mechaniczne i padnięta elektronika. Jutro może kupie nową taśmę i sprawdze go na niej, ale chyba nie pokazywał by mi akurat, że ta partycja nie jest sformatowana a reszta by działała, gdyby to była wina taśmy.. ale co szkodzi sprawdzić. Ciągle czekam na jakieś propozycje. Pozdrawiam
  • #6 4195468
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Easy recovery albo inny soft do odzysku danych powinien załatwić sprawę. Przerabiałem to kilka razy (te same objawy) i nie było problemu z odzyskiem. Przy rozważnym użytkowaniu na dysku sprawnym mechanicznie raczej trudno coś bardziej stracić tymi programami. Przy takiej ilości danych w firmie odzyskującej zapłacisz majątek (cały czas zakładam ze jest to uszkodzenie logiczne a nie fizyczne)
  • #7 4195620
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4195776
    cassius17
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Witam,

Ostatnio miałem podobny problem, tyle że z dyskiem zewnętrznym, dane uratowałem programem EasyRecovery. Fakt trochę to trwa, ale wszystko się udało. Żaden inny program tego nie ruszył, tylko ten i to od razu. Pamiętaj, musisz mieć miejsce na zgranie tych plików.

Pozdrawiam
  • #9 4195912
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4196209
    holcer
    Sam dysk ma 200 GB, ale partycja o którą chodzi miała jakeś 125.. - napewno nie większa niż 137. Czyli jeśli podłącze go na moment i skopiuje partycje, to nic by się nie pogorszyło? Dysponuje jeszcze innym dyskiem, na którym mam tyle miejsca jeszcze, że taka kopia by wlazła.
  • #12 4196288
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4196742
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Proponuję EasyRecovery 6.1 Professional, jeszcze mnie nie zawiódł w sumie mocno. Da rade odzyskac twoje dane. Oczywiście poszukaj wersji która bedzie działała jak należy a nie tlyko w wersji demo...
  • #14 4196850
    msthhk
    Poziom 29  
    2 671,80 zł - to jest cena programu, który wymieniłeś. Istnieją lepsze i darmowe narzędzia. Wydaje mi się jednak, że autor życzy sobie, aby ktoś odzyskał te dane za niego. Jeżeli nie, to kolega okzo podał link do tematu, gdzie wymienionych jest tyle programów (DARMOWYCH!), że kolega holcer odzyska sobie dane sam, bez płacenia bzdurnie wysokich pieniędzy za EasyRecovery...
  • #15 4197141
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Ja tam nic nie płaciłem, "znalazłem". A uważam że to dobry program, nie mówie że nie ma lepszych.
  • #16 4197198
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 4197213
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1075
    Ja też mam problem z dyskiem 120G. Padł po użyciu programu O&O Defrag czy jakoś podobnie nazwanego. Program został uruchomiony jak na dysku było tylko 1% wolnego miejsca. Od tego czasu straciłem dostęp do dysku, słychać tylko jak głowica stuka. W biosie go nie widać. Gdzie może być uszkodzenie? Dysk od 2 lat czeka w szafce na pomoc. Oprócz tego mam jeszcze jeden problem z kompem - nie wyłącza się. Zamyka wszystko i uruchamia się z powrotem. Można go wyłączyć tylko przez przytrzymanie wyłącznika przez chwilę ale wtedy czasami mam po uruchomieniu skanowanie. Mam teraz XP, ale tak samo jest pod 98 i Vistą. Gdzie szukać problemu?
  • #18 4197247
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 4197361
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Długo trwały poszukiwania dysku, no ale od dwóch lat był wyjęty z komputera. To jest Seagate Barracuda 7200.7 120 Gbytes Model ST3120026AS pod SAta
  • #20 4197385
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 4197539
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Przez 5 lat prowadziliśmy z żoną Dom Dziecka. Tam są zdjęcia z tego okresu, filmiki i dokumenty, także sądowe więc nie chciałem tego nigdzie posyłać, a dla mnie mają wartość pamiątek. Chciałbym go naprawić. Co mu zaszkodziło?
  • #22 4197602
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 4197632
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Można je samemu wymienić? A jeżeli tak, To skąd je wziąć i jak długo po takim zabiegu będzie poprawnie pracował?
  • #24 4197653
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Teraz to juz tylko zakup identycznego , ale sprawnego dysku i wymiana głowic . Inaczej zapomnij o danych . Uszkodzenie mogło powstać wskutek przepięcia elektrycznego , zużycia materiału - wada fabryczna , lub kilku innych przyczyn .
    Wymiana głowic tylko w celu odzyskania danych . Zapomnij o przywróceniu dysku do życia . Również dysk , z którego pobierzesz sprawne głowice będzie się nadawał do utylizacji . Jeśli popracuje to raczej krótko niż długo .

Pozdrawiam .
  • #25 4197717
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Czemu po 2 latach pytam o możliwości naprawy? Szukałem do niego elektroniki. Miałem nadzieję że to jednak nie głowice, a nie otwierałem go bo nie mam możliwości zabezpieczyć go przed pyłkami - on sie rozhermetyzuje
  • #26 4198088
    Przemcio
    Ocena: 256
    Wawrzyniec, dlaczego tak kręcisz zamiast rozejrzeć się Kto ewentualnie na FORUM zajmuje się dyskami na co dzień i do tego czasem dysponuje odpowiednim sprzętem.
    Myślę, że większość osób zajmujących się odzyskiwaniem danych ma ( a może powinna mieć ) specyficzne podejście do fotek.
    Do Okzo chyba większość z Nas ma troszkę daleko ale na szybko może BIGOLSEN pomoże, ma zdaje się najbliżej.

O co chodzi z tym kosmicznym cennikiem odzyskiwania danych, może Ktoś rzucić kilka przykładów ?

P.
  • #27 4198193
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 4199012
    Przemcio
    Chodzi o niedużą orientację w cenach, hmm, może np ile kosztuje odzyskanie danych z Seagate 7200.7 40GB z uszkodzonym preampem albo z WD200EB ze spalonym sterownikiem silnika.
    Powszechne uszkodzenia jednym słowem.

P.
  • #29 4199059
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 4199315
    Przemcio
    Cytat:

Lit litewski 1 LTL 1,1078

To z tabeli kursów walut.
    Czyli dla Seagate ok. 300 zł.

Dzięki, nie traktuję tego jako reklamę ale precyzyjną odpowiedź na pytanie.
    Ale zapewne relacje cenowe też są inne. Czy taka Barracuda 40 GB na Litwie też kosztuje 80-100 LT ?

P.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z partycją dysku HDD o pojemności około 125 GB, która przestała się otwierać, wyświetlając komunikat o braku formatowania. Dysk o łącznej pojemności 200 GB nie wykazuje objawów uszkodzenia mechanicznego (brak stuków, piszczenia), druga partycja działa poprawnie. Zalecane jest wykonanie kopii posektorowej uszkodzonej partycji na inny nośnik, aby pracować na obrazie dysku i uniknąć dalszych uszkodzeń danych. Wskazano programy do odzyskiwania danych, takie jak EasyRecovery, Get Data Back for FAT-32, R-Studio oraz Copyr (do tworzenia kopii posektorowej). Dyskusja porusza kwestie kosztów usług profesjonalnych firm odzyskujących dane, które mogą być wysokie (nawet około 2000 zł), oraz alternatywę w postaci samodzielnego odzysku przy użyciu oprogramowania. W przypadku uszkodzeń mechanicznych, np. stukanie głowic, konieczna jest wymiana głowic, co jest skomplikowane i wymaga specjalistycznego sprzętu. Podano przykład dysku Seagate Barracuda 7200.7 120 GB SATA, gdzie wymiana głowic jest jedyną szansą na odzyskanie danych, jednak dysk po takim zabiegu raczej nie będzie nadawał się do dalszej pracy. Wskazano również lokalizację firmy odzyskującej dane w Małopolsce (http://www.kuznia.pl/). Poruszono temat cen usług odzysku danych na przykładzie rynku litewskiego, gdzie koszt wymiany głowicy w Seagate 7200.7 40 GB wynosi około 300 zł. Podkreślono konieczność wykonywania regularnych kopii zapasowych danych, aby uniknąć podobnych problemów w przyszłości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA