logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uniden 520 - spadek mocy nadawania i odbioru po puszczeniu gruszki

koks3c 20 Sie 2007 22:03 2005 11
REKLAMA
  • #1 4197957
    koks3c
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam, kupiłem unidena 520 noweczke mam go jakies 2 tyg i pojawia sie taki motyw ze w ciągu dnia radio chodzi jest powiedzmy na odsłuchu jak coś sie odezwałem to po puszczeniu gruszki pojawia sie cisza...

(wszystkie kanały swiecą, przyciski działają)

Kiedy nast raz nacisne nośną to na skali pojawiają sie tylko 2 z 4 diodek ( bez róznicy na którym kanale) mocy nadawania... jak coś zaczne mówic to skala sie wychyla..
    Zauważyłem tez coś w rodzaju takiego ze radio ma słabszą moc i zbiera tylko to co jest powiedzmy w blizszej okolicy... czyzby jakaś końcówka mocy... ?
    Początkowo myslałem ze to wina tego za radyjko sie przegrzało czy cuś...
    ale nie, radio zimne załanczam i nadal ten sam problem jest...

Probowałem antena z kablem nie ma nigdzie zwarcia nic.

prosze o szybką podpowiedz co sie mogła stac...
  • REKLAMA
  • #2 4198117
    belfer251
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    A jak masz ustawiony RF-Gain?
  • REKLAMA
  • #3 4200678
    Killer007
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Zle wystrojona antena bądź badziewna antena jaką masz antenę
  • #4 4201463
    grzegorz kk
    Poziom 13  
    Raczej bym obstawiał jak kolega "Killer007" antene, także miałem podobnie w swoim alanie póki nie zestroiłem antenki porządnie. Podaj troche więcej informacji jaka antena jak kolega powyżej napisał może masz skręconego na maxa RF-gaina.
    Pozdrawiam.
  • #5 4201626
    koks3c
    Poziom 10  
    Witam ponownie wszystkie pokretełka są w porzątku...
    Squech jest na minimum a RF jest na max zeby nie zmniejszać mocy radia:P
    A co do antenki to presidenta New Alaske na magnesie noweczke wszystko w porządku ...
    Nie wiem gdzie co szukać jeszcze jutro przepatrze kabel czy nie ma gdzieś zwarcia...

Doradzcie mi przy okazji gdzie Antenke zamontować zeby mieć lepsze osiągi ... na reling czy robic dziure w dachu?
    ( autko jakie posiadam to VW passat model B3 kombi)
    Troche się wacham nad dziurawieniem dachu, ale chyba to byłoby najlepsze rowzwiązanie.
    No nic narazie musze przepatrzeć kabel co i jak a tymczasem czekam na propozycje dobrego umiejscowienia antenki.

:D pozdrawiam, bajo
  • #6 4201655
    wttkbari
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    zamiast dziurawić dach zaopatrz się w uchwyt klapowy, lub relingowy, osiągi będą troszkę gorsze, ale nie dużo, bo posiadasz dosyć dobra antene, a sprawdziłeś, kabel mikrofonowy, czy nie jest nadłamany, czy nie są odlutowane kable we wtyczce mikrofonowej i mikrofonie, jeśli nie to zobacz.

pozdrawiam Vy 73! + 51! ;) bartek
  • REKLAMA
  • #7 4205270
    koks3c
    Poziom 10  
    witam wszystkich
    Doszedłem gdzie lezała wina...

Winny był kabel łączący magnes z radiem widać gdzieś był felerny...

Zmiana kabla i znów smiga tak jak powinno, można się cieszyć brakiem szumów i dobrą jakością odbioru.

Pozdrawiam, szerokości bajo... 73

dzięki za pomoc.
  • #8 4205397
    SQ4JER
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Santiago 1200 z dziura w dachu. Nie zapomnij o kawalku jakiejs blachy nierdzewki najlepiej pod mocowanie (grzybek) bo ci dach powygina. Vy´73

Dodano po 1 [minuty]:

"bajo" to podrowienie mobili...
  • #9 4205540
    zanogp
    Poziom 11  
    Do 520 wystarczy santiago 600:), w trasie i tak trzeba skręcać RF gaina bo za długa. Może Koledzy okrzykną mnie laikiem ale nie mogę zrozumieć dla czego większość twierdzi, że anteny Presidenta są dobre. Radia owszem, ale anteny niestety już nie. Do sprawdzania anten używam MFJ, w przeciwieństwie do prostych miarek mówi nie tylko o jednym parametrze anteny ale o wszystkich. A co do anten to z pólki cenowej presidenta o niebo lepsze i mniej awaryjne są sirio.
  • #10 4205562
    SQ4JER
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    PRESIDENT-nie placisz za towar a za nazwe!! co do Santiago 600 to zachowuje sie tak samo jak Midland 9+ ktorego uwazam za taka sobie antene. Santiago 1200 albo SIRIO MEGAWATT 5000-4000. Te anteny sa idealne do dalekich lacznosci z mobila...
  • REKLAMA
  • #11 4209772
    Stedar
    Poziom 12  
    radia presidenta nie są takie dobre jak kiedyś ,teraz z praktyki wiem że uniden jest lepszy choć zakazany , antenki - sirio carbonium wystarcz a na trasie wystarczy że słyszysz na odległości 5km to i tak nieraz za dużo
  • #12 4588662
    Marcin13736
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Witam. ja mam sirio ML-145 i śmiega super. Wieczorkiem jak już gwar ucichł poleciałem na 15km. W "pełnym słońcu" to tak do 5 km

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada radio Uniden 520, które po naciśnięciu i puszczeniu mikrofonu (gruszki) traci moc nadawania i odbioru, mimo że wskaźniki kanałów i przyciski działają poprawnie. Problem objawia się zmniejszoną liczbą świecących diod mocy nadawania oraz ograniczonym zasięgiem odbioru. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie ustawień RF-Gain oraz jakości i strojenia anteny. Użytkownik używa anteny President New Alaska na magnesie, zamontowanej na VW Passacie B3 kombi. Poradzono, by zamiast wiercenia dachu zastosować uchwyt klapowy lub relingowy oraz zweryfikować stan kabla mikrofonowego i połączeń. Ostatecznie przyczyną usterki okazał się uszkodzony kabel łączący antenę z radiem, którego wymiana przywróciła pełną funkcjonalność urządzenia. W dyskusji pojawiły się także opinie na temat jakości anten, wskazujące na lepszą niezawodność i parametry anten Sirio (np. Sirio Megawatt 5000, Sirio Carbonium) oraz krytykę anten Presidenta. Zalecane modele anten do CB radia to m.in. Santiago 600, Santiago 1200 oraz Sirio ML-145, które zapewniają lepszy zasięg i stabilność połączeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA