Czy istnieje materiał przez który nie przenika pole magnetyczne (np. z magnesów neodymowych).
Ps.
Nie chodzi mi o materiały które nie są nośnikami pola magnetycznego.
Ps.
Nie chodzi mi o materiały które nie są nośnikami pola magnetycznego.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamCytat:- energia zużyta do "umieszczenia" materiału będzie równa tej "wytworzonej" przez pole magnetyczne. Doliczając straty (tarcie itp) z P.M. niciUmieszczamy między nimi materiał nieprzepuszczający pola magnetycznego magnesów
jaszczur1111 napisał:- zdaje się. Jest to dokładnie to o czym pisał Submariner wyżej. Ferromagnetyczna blacha w kształcie litery U tworzy obwód dla strumienia magnetycznego.W twardych dyskach są ciekawe magnesy neodymowe.Ciekawe w nich jest to, że są umocowane do metalowej płytki która zdaje się ekranować pole magnesu.
forestx napisał:jaszczur1111 napisał:- zdaje się. Jest to dokładnie to o czym pisał Submariner wyżej. Ferromagnetyczna blacha w kształcie litery U tworzy obwód dla strumienia magnetycznego.W twardych dyskach są ciekawe magnesy neodymowe.Ciekawe w nich jest to, że są umocowane do metalowej płytki która zdaje się ekranować pole magnesu.
Sugeruje poczytać pod hasłem: "obliczanie obwodów magnetycznych".