logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Materiał blokujący pole magnetyczne z magnesów neodymowych

rokita 21 Sie 2007 08:34 5118 15
REKLAMA
  • #1 4198817
    rokita
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Czy istnieje materiał przez który nie przenika pole magnetyczne (np. z magnesów neodymowych).

Ps.
    Nie chodzi mi o materiały które nie są nośnikami pola magnetycznego.
  • REKLAMA
  • #2 4198845
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Dowolny nadprzewodnik.
  • #3 4198847
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    nie ma takich ekranow , ktore skutecznie zatrzymaja pole magnetyczne ale mozesz ferromagnetykami pole poprwadzic innym torem.
    Nadprzewodnik skompensuje to pole wlasnym no niby zatrzyma :) tyle ze problemem zazwyczaj jest temperatura pracy - najczesciej cieklego azotu.
    Ale podobnie tyle ze w mniejszej skali powinien sie zachowac wegiel anizotropowy.
  • REKLAMA
  • #4 4199121
    rokita
    Poziom 13  
    A w takim razie może jakiś materiał łatwo dostępny i tani który chociaż częściowo je osłabi lub odbije.
  • #5 4199971
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    1. Napisz do czego ci to jest potrzebne/co chcesz zrobić.
    2. Jedyną skuteczną metodę podał Submariner - stworzenie dodatkowego obwodu (magnetycznego) który zamknie drogę strumienia. Pozwala to na zmniejszenie strumienia "wypływającego" na zewnątrz nawet o dziewięćdziesiąt kilka procent.
    3. Użyj "szukaj" bo temat powtarza się cyklicznie.
  • REKLAMA
  • #6 4200070
    Specyk
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Z tego, co mi wiadomo, istnieją materiały ekranujące pole magnetyczne "w pewnym zakresie" niebędące nadprzewodnikami. Tego typu materiały wykorzystuje się w budowie cezowych wzorców częstotliwości. "W pewnym zakresie" - oznacza, iż owe ekrany magnetyczne mają za zadanie ograniczyć przepływ ziemskiego pola magnetycznego, nie wiem jak wygląda sprawa ekranowania silniejszych pól magnetycznych.
    Pozdrawiam.
  • #7 4200311
    rokita
    Poziom 13  
    Moje pytanie wiąże się z tematyką free energii.
    A mianowicie wykorzystania pola magnetycznego z magnesu i naszej planety.
    Rozważając taki przypadek:
    Mamy dwa magnesy w pozycji pionowej skierowane do siebie tymi samymi biegunami będą się odpychać. (Zostanie wykonana praca jednego magnesu w kierunku do góry drugi zakotwiony do podłoża pozostaje w miejscu)
    Umieszczamy między nimi materiał nieprzepuszczający pola magnetycznego magnesów, ewentualnie zmniejszający go. Magnez pod wpływem pola grawitacyjnego ziemi opadnie. I czy w ogóle będzie na niego działać grawitacja.
    Czy pole magnetyczne ziemi jest takie samo jak pole magnetyczne magnesów. (Nie chodzi mi o siłę tylko coś w rodzaju fali, właściwości itp)

Pozdrowionka
  • #8 4200337
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Błąd w sztuce jest tutaj:
    Cytat:
    Umieszczamy między nimi materiał nieprzepuszczający pola magnetycznego magnesów
    - energia zużyta do "umieszczenia" materiału będzie równa tej "wytworzonej" przez pole magnetyczne. Doliczając straty (tarcie itp) z P.M. nici :twisted:
  • #9 4202391
    rokita
    Poziom 13  
    Zakładając że materiał ten będzie zatrzymywał to pole kosztem energii którą trzeba do niego dostarczyć. (np. wytworzenie pola magnetycznego przeciwnego przez elektromagnes).
    Potrzebny by był materiał z właściwościami neutralnymi. Przez który nie przenikało by pole magnetyczne nie wkładając w niego energii.

Pozdrowionka
  • #10 4203747
    rokita
    Poziom 13  
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

a co sądzicie o tym?
    Czy ma prawo działać, czy to fikcja.
  • #11 4209876
    jaszczur1111
    Poziom 33  
    Ocena: 493
    Ten film niczego nie pokazuje i nie dowodzi.Może to się kręci z rozpędu lub z baterii pod spodem?

W twardych dyskach są ciekawe magnesy neodymowe.Ciekawe w nich jest to, że są umocowane do metalowej płytki która zdaje się ekranować pole magnesu.Inny magnes nie oddziałuje prawie wcale z tym neodymowym od strony w/w płytki.Polecam rozebranie 2 twardych dysków i zapoznanie się z w/w magnesami.Dysk można kupić na giełdzie za 5zł.

Jeśli można by wykorzystać nadprzewodniki to kto wie....
  • #12 4209954
    rokita
    Poziom 13  
    Ciekawe, ja osobiście rozebrałem już kilka twardzieli i żaden z tych elementów nie miał takich właściwości.
    Po moich przemyśleniach mając taki materiał można by wykonać maszynę wykorzystującą energie przyciągania ziemskiego i magnesów neodymowych.

Ps.
    Co to za model twardziela?
    ----------------------------------------
    Geniusz tkwi w jego prostocie[/u]
  • #13 4210181
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    jaszczur1111 napisał:
    W twardych dyskach są ciekawe magnesy neodymowe.Ciekawe w nich jest to, że są umocowane do metalowej płytki która zdaje się ekranować pole magnesu.
    - zdaje się. Jest to dokładnie to o czym pisał Submariner wyżej. Ferromagnetyczna blacha w kształcie litery U tworzy obwód dla strumienia magnetycznego.
    Sugeruje poczytać pod hasłem: "obliczanie obwodów magnetycznych".
  • REKLAMA
  • #15 5819419
    jaszczur1111
    Poziom 33  
    Ocena: 493
    forestx napisał:
    jaszczur1111 napisał:
    W twardych dyskach są ciekawe magnesy neodymowe.Ciekawe w nich jest to, że są umocowane do metalowej płytki która zdaje się ekranować pole magnesu.
    - zdaje się. Jest to dokładnie to o czym pisał Submariner wyżej. Ferromagnetyczna blacha w kształcie litery U tworzy obwód dla strumienia magnetycznego.
    Sugeruje poczytać pod hasłem: "obliczanie obwodów magnetycznych".

Co racja to racja. Dzięki za wyprostowanie. Pobłądziłem - sorry.
  • #16 5820051
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    magnesy w dyskach twardych - przynajmniej te ostatnio stosowane sa magnesowane w ten sposob ,ze oba bieguny magnetyczne N oraz S sa obok siebie - tak jakby przylozyc glowice magnetofonu i namagnesowac plytke ferromagnetyka. W tym przypadku wiekszosc dipoli magnetycznych ustawiona jest rownolegle do plytki magnesu i kawalek miekkiej magnetycznie stali bez problemu radzi sobie z ekranowaniem resztek pola.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy istnienia materiału, który całkowicie blokowałby pole magnetyczne, np. z magnesów neodymowych, bez konieczności dostarczania energii. Wskazano, że jedynym skutecznym materiałem blokującym pole magnetyczne jest nadprzewodnik, który kompensuje pole własnym prądem, jednak wymaga niskich temperatur (np. ciekły azot). Nie istnieją ekrany magnetyczne całkowicie zatrzymujące pole magnetyczne; można jedynie kierować strumień magnetyczny za pomocą ferromagnetyków tworzących zamknięte obwody magnetyczne, co pozwala na znaczne zmniejszenie pola wypływającego na zewnątrz. W praktyce stosuje się ferromagnetyczne blachy w kształcie litery U, które tworzą obwody magnetyczne, co jest wykorzystywane m.in. w magnesach neodymowych montowanych w twardych dyskach. Tam metalowa płytka częściowo ekranowała pole magnesu, ograniczając oddziaływanie z innymi magnesami. Wspomniano także o materiałach ekranujących pole magnetyczne w ograniczonym zakresie, stosowanych np. w cezowych wzorcach częstotliwości, które jednak nie radzą sobie z silnymi polami magnetycznymi. Próby wykorzystania takich materiałów do maszyn generujących energię z pola magnetycznego i grawitacji są krytykowane ze względu na zasadę zachowania energii i straty. W dyskusji pojawiły się także odniesienia do właściwości pola magnetycznego Ziemi i jego porównania z polem magnesów neodymowych, podkreślając różnice w charakterze i sile tych pól.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA