logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Materiały tłumiące promieniowanie magnesu neodymowego - jak oddzielić od płytki żelaznej?

ss721 11 Sty 2023 18:06 2199 35
REKLAMA
  • #1 20380054
    ss721
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    Szanowni Państwo. Uprzejmie proszę o merytoryczne odpowiedzi--jakim materiałem oddzielić promieniowanie magnesu do zera od płytki żelaznej i czy jest taki materiał? Jest mi taka wiedza potrzebna do mojego opracowywanego wynalazku.

Dodano po 5 [minuty]:

c. dalszy--zabezpieczenie również promieniowania magnesu neodymowego/chyba tak się pisze/.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20380330
    raks0
    Poziom 31  
    Ocena: 443
    Pola magnetycznego nie można zablokować. Techniki ekranowania pola magnetycznego polegają na jego przekierowaniu. Jako osłony magnetyczne stosuje się mu-metal.
  • #3 20380807
    jupi23
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Może wprawić magnes w ruch np. obrotowy - z wyższą częstotliwością łatwiej ekranować pole magnetyczne.
  • #4 20380815
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2004
    Witam,
    interesuje cie ekran magnetyczny, jest to przegroda wykonana z ferromagentyka (ogolniej metalu o jak najwiekszej przenikalnosci magnetycznej = przyciaganego przez magnes), grubosc i ksztalt zaleza od tego co i jak ekranujesz.
    Magnesy nie promieniuja, moze opisz dokladniej problem bedzie latwiej ci pomoc.
    Ogolnie umieszczasz urzadzenie w puszcze stalowej, ona rozporowadzi pole magnetyczne do okola urzadzenia a nie do urzadzenia.
    Pozdrawiam
  • #5 20380850
    jupi23
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    A tak przy okazji, może ktoś wie czy nowe materiały z grupy MXenów mogą też blokować stałe pole magnetyczne podobnie do stali?
  • #6 20382403
    ss721
    Poziom 3  
    Witam . A bardziej dokładnie , chodzi mi o zablokowanie pola promieniowania magnesu aby nie przyciągał płytki żelaza w pewnym momencie.
  • #7 20382468
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Nie da się odpowiedzieć merytorycznie na niemerytoryczne pytanie
    Magnes nie ma "pola promieniowania"
    I to w zasadzie wystarczy
    Ekrany magnetyczne sa w różnych ustrojstwach z np transformatorami, lub np w oscyloskopach z lampami katodowymi.

To metale magnetycze i wymagaja albo zamknięcia w puszce transformatora lub lampy w rurze z ferromagnetyku.
    Poczytaj o magnetyżnie, gdzieś w ostanich klasach podstawówki..
  • #8 20382470
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1110
    ss721 napisał:
    chodzi mi o zablokowanie pola promieniowania magnesu
    Magnes jest źródłem pola magnetycznego i nic nie promieniuje. Jak chcesz aby pole magnetyczne pojawiało się i znikało to zastosuj elektromagnes.
  • REKLAMA
  • #10 20382543
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 476
    I znów powstrzymaliście powstanie PM a takie piękne założenia były ;)
  • #11 20382629
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 838
    Jest możliwość "unieczynnienia magnesów".
    Poprzez podgrzanie ferromagnetyka powyżej temperatury Curie.
    Np. MnAs w temperaturze 318 K staje się paramagnetykiem.
    Na Wikipedii napisano:
    Cytat:
    ...Dzięki opisywanemu zjawisku jest możliwa budowa silników cieplno-magnetycznych, w których energia cieplna zostaje przekształcona w mechaniczną za pośrednictwem oddziaływań magnetycznych. Budowa takiego urządzenia nie jest skomplikowana i może pełnić ono funkcję dydaktyczną[3].

Chociaż ja sądzę że możliwe jest zbudowanie jakichś urządzeń o innych użytecznych funkcjach. Np. czujnika temperatury, przekaźnika itp.
    Na ile byłoby to praktyczne? Np. Co w temperaturze 1388K przestaje być ferromagnetykiem. Możliwe że można to zjawisko zastosować do jakiejś automatyki właśnie w tej temperaturze.
    Ponadto temperaturę Curie można zmieniać.
    Na angielskiej Wikipedii jest więcej informacji o zastosowaniach:
    Cytat:
    ...Wywołane ciepłem przejście ferromagnetyczno-paramagnetyczne jest wykorzystywane w magnetooptycznych nośnikach pamięci do kasowania i zapisywania nowych danych. Znane przykłady obejmują format Sony Minidisc, a także przestarzały już format CD-MO. Elektromagnesy punktu Curie zostały zaproponowane i przetestowane pod kątem mechanizmów uruchamiających w pasywnych systemach bezpieczeństwa reaktorów szybkiego powielania, w których pręty sterujące są wsuwane do rdzenia reaktora, jeśli mechanizm uruchamiający nagrzewa się poza punkt Curie materiału. Inne zastosowania obejmują kontrolę temperatury w lutownicach i stabilizację pola magnetycznego generatorów tachometru przed zmianami temperatury...

Tak więc nie ma co mówić "niemożliwe" przed sprawdzeniem.
    Pozdrawiam.
  • #12 20382808
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1220
    Materiały tłumiące promieniowanie magnesu neodymowego - jak oddzielić od płytki żelaznej?
    Ponadto, pole magnetyczne jest promieniowaniem, więc koledzy zaorali samych siebie.
  • #13 20382859
    stachu_l
    Poziom 38  
    OPservator napisał:
    Ponadto, pole magnetyczne jest promieniowaniem, więc koledzy zaorali samych siebie.
    Jeżeli jest promieniowaniem, energią to znaczy, że magnes neodymowy po jakimś czasie wypromieniuje swoja energie i przestanie działać.
    Z czego jest cytat po angielsku?
    Zauważ, że tam jest o polu elektrycznym i magnetycznym ale nie do końca jest jasne czy dotyczy każdego z tych pól oddzielnie czy ich połączenia i wzajemnego przenikania czyli fali elektromagnetycznej. Ta oczywiście niesie z soba energię i jest promieniowaniem.
    Statyczne pole magnetyczne jest polem a nie promieniowaniem podobnie jak statyczne pole elektryczne (np naładowanej kuli w maszynie elektrostatycznej).
    Jak zaczniesz kręcić tym magnesem to pole będzie zmienne i powstanie pole elektromagnetyczne - fala elektromagnetyczna.
  • #14 20383018
    czareqpl
    Poziom 33  
    Ocena: 579
    Jeżeli nawiniemy cewkę na magnes w kształcie walca to możliwe jest wygenerowanie pola magnetycznego o sile znoszącej pole magnesu.
    Funkcjonalnie działać to będzie jak "odwrotny" elektromagnes. Będzie przyciągał ferromagnetyki kiedy nie płynie prąd w cewce.

Czy autor tematu, przypadkiem nie pracuje nad Zworą elektromagnetyczną?
    https://e-planeta.pl/pl/p/Zwora-elektromagnet...GIMy2fn7YjhEoTL9e1DkTzryuxadw6IcaAtgxEALw_wcB
  • #15 20383214
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4288
    ss721 napisał:
    --jakim materiałem oddzielić promieniowanie magnesu do zera od płytki żelaznej i czy jest taki materiał?
    Do zera nie można ale by znacznie osłabić przyciąganie płytki przez magnes, wystarczy pomiędzy magnes a płytkę wsunąć drugą płytkę żelazną o powierzchni kilkakrotnie większej od powierzchni magnesu i pierwszej płytki. Pomiędzy drugą płytką a magnesem oraz drugą
    a pierwszą płytką musi pozostać szczelina powietrzna.
  • #16 20383297
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 838
    nie wiemy dokładnie nad czym pracuje autor tematu. Może zapomniał napisać że magnes ewentualnie ta płytka będzie się poruszać?
    Jakkolwiek zwyczajowo dla niskich częstotliwości nie używamy słowa promieniowanie.
  • #17 20383309
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4288
    Staszek_Staszek napisał:
    nie wiemy dokładnie nad czym pracuje autor tematu.
    Możemy się domyślać
    lopr_pol napisał:
    znów powstrzymaliście powstanie PM a takie piękne założenia były
  • REKLAMA
  • #18 20383321
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Wieki temu do kasacji pola magnetycznego Gleby Ludzie Radzieccy użyli trzech puszek z mumetalu w odpowiednich odległościach
    (objętość niezaduża cosik półtorej pięści)
  • REKLAMA
  • #20 20383742
    ss721
    Poziom 3  
    W nawiązaniu do niektórych postów--jakiego materiału użyć do zakrzywienia pola magnetycznego prócz mu-metalu /który jest bardzo drogi/. Ta płytka między magnesem a płytką z żelaza będzie ruchoma.., pozostałe elementy będą stałe. Czekam na odpowiedzi.Pozdrawiam.
  • #22 20384721
    jajacek44
    Poziom 26  
    @klamocik zupka chmielowa typowo 0,33-0,5l aluminium (aluminum) 1l i więcej żelaziwo :) nie kegi
    oglądałem coś niedawno tarcza z mumetalu pięć warstw tylko bez odstępów jak jeden klocek
  • #23 20385828
    ss721
    Poziom 3  
    Witam. Dotyczy postu >jaja cek44< prześlij mi ten filmik.
    Ostatnio rozmawiałem ze znajomym , że płytka aluminiowa też zakrzywi pole magnetyczne i również płytka ebonitowa. Czy to prawda?
  • #24 20385838
    stachu_l
    Poziom 38  
    ss721 napisał:
    że płytka aluminiowa też zakrzywi pole magnetyczne i również płytka ebonitowa. Czy to prawda?
    To nie są materiały drogie i kompletnie niedostępne - wykonaj doświadczenie.
    Mają inną przenikalność magnetyczną niż powietrze to pewno jakieś odchylenie wystąpi (podobnie jak szyba dla światła) ale nie liczyłbym na wielkie zmiany.
  • #25 20385846
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6610
    Najprostszym materiałem by osłabić pole magnetyczne jest odległość. Im dalej tym słabiej.
  • #26 20385889
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 201
    ss721 napisał:
    Szanowni Państwo. Uprzejmie proszę o merytoryczne odpowiedzi--jakim materiałem oddzielić promieniowanie magnesu do zera od płytki żelaznej i czy jest taki materiał? Jest mi taka wiedza potrzebna do mojego opracowywanego wynalazku.

Nie da się wyeliminować pola magnetycznego z magnesu do zera.Można co najwyżej je ograniczyć. Do tego służy blacha permolajowa ( mumetal). Kiedyś stosowana w TV kineskopowych czy odb. radiowych. Zacznijmy od wynalazku , wtedy można coś doradzić.
  • #27 20386594
    jajacek44
    Poziom 26  
    @ss721 to nie filmik tylko zdjątko z wikimedi pt. mumetal

Dodano po 4 [minuty]:

Jeżeli to kogoś interesuje to istnieje INSTYTUT GEOFIZYKI PAN obserwatorium w Belsku tam wiedzą troszkę więcej
  • #28 20386650
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Szkoda czasu.
    Brak elementarnej wiedzy, zdolności rozumowania i wyciagania wniosków

Autor uparcie dąży do zbudowania rzeczy niemożliwej.
  • #29 20399522
    qaz22
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Cytat:
    Witam . A bardziej dokładnie , chodzi mi o zablokowanie pola promieniowania magnesu aby nie przyciągał płytki żelaza w pewnym momencie.

Magnes głośnikowy, gotowiec w którym pole magnetyczne jest tylko z jednej strony.
  • #30 20399596
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 201
    qaz22 napisał:
    Cytat:

Magnes głośnikowy, gotowiec w którym pole magnetyczne jest tylko z jednej strony.

Jest tylko tłumione. Co nie oznacza że jest tylko z jednej strony.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem oddzielania pola magnetycznego magnesu neodymowego od płytki żelaznej. Uczestnicy wskazali, że nie można całkowicie zablokować pola magnetycznego, ale można je ekranować lub osłabiać. Sugerowano użycie mu-metalu jako materiału do ekranowania, a także podgrzewanie ferromagnetyków powyżej temperatury Curie, co zmienia ich właściwości magnetyczne. Wskazano również na możliwość zastosowania blachy permolajowej oraz na znaczenie odległości w osłabianiu pola magnetycznego. Uczestnicy podkreślili, że magnesy nie emitują promieniowania, a pole magnetyczne można jedynie kierować lub osłabiać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA