logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośnik GDN 30/100/11 po regeneracji - słaby bas, przyczyny?

mefiu2580 21 Sie 2007 22:15 1185 4
REKLAMA
  • #1 4201623
    mefiu2580
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Witam. Ostatnio zregenerowałem tonsila 30/100 w sumie to dwa. Resor i cewka zostały oryginalne ale membrana stara sie porwała w miejscu mocowania kopułki przeciwpyłowej i wstawiłem nowe które kupiłem na www.umifon.pl i gdy klej już był twardy (po 24godzinach) włożyłem go do obudowy i okazało sie że głośnik gra bardzo słabo. Podejrzewam ze może to być wina źle ustawionej cewki (może jest zbyt wysoko wysunięta) lub może wina membrany. Czy ktoś już sie kiedyś z czymś takim spotkał?

A i jeszcze jedno pytanie gdzie można dostac identyczna cewkę jak jest w tym gdn-ie tam są chyba 4 zwoje.
  • REKLAMA
  • #2 4201696
    wikingc1
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Witam
    No jeśli słabo gra to pewnie dałeś za wysoko cewkę i tam już pole magnetyczne jest po prostu słabsze. Środek cewki o ile się nie myle powinien być na wysokości górnego nadbiegunnika. Musiałeś cos skopać bo ludzie regenerują głosniki i mówią że specjalnie różnicy nie słychać.
    A gdzie słyszałeś o 4 zwojowych chyba jakiś błąd Ci sią wkradł.
  • REKLAMA
  • #3 4201751
    mefiu2580
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Srodek cewki powinien być równo ze środkiem nabiegunnika. A cewke moglem ustawić źle ponieważ nie moglem zmierzyć ile wystaje cewka nad srodkowym nabiegunnikiem.
    Czy moze ktos ma oryginalnego gdn i mógłby zmierzyc odległość od gornej krawedzi karkasu do środkowego nabiegunnika?
  • REKLAMA
  • #4 4449740
    MTM63
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Po co.??
    Ustawiasz tak aby dolny resor był w poziomie (to widać), żeby nie był ani wklęśnięty ani wypukniety a membrane ustawiasz tak samo. czyli nie ma być wklęśnięta ani wypukła.
    Chyba że odkleiłeś dolny resor od cewki to już inna bajka
    Pozdr
  • #5 4452373
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 120
    Nawet jeśli odkleił to na karkasie cewki zostaje taka "obrecz" od kleju.
REKLAMA